Objevte pět druhů mrazem sušeného ovoce a jejich složení. Svými zdravotními benefity vás příjemné překvapí.
Lyofilizované ovoce (mrazem sušené) představuje přírodní a chutnou svačinku, která dokonale zpestří snídaňové kaše, dezerty i jogurty. Svou oblíbenost si vysloužilo nejen pro svou křehkou konzistenci a výbornou chuť, ale i díky složení plnému vitamínů nebo minerálů. Jaký má vlastně vliv na naše zdraví?
Abychom lépe viděli zdravotní benefity ovoce sušeného mrazem, je potřeba nahlédnout pod pokličku samotné výroby. Po sběru se čerstvé ovoce umístí do vakuové komory s teplotou pod bodem mrazu. Vzduch v komoře se postupně začne oteplovat, dokud se voda z ovoce zcela neodpaří (celkem se odstraní až 99 % vody). Sušení ovoce mrazem přináší hned několik výhod – ovoce si zachová nejen svou chuť, ale také drtivou část všech vitamínů, minerálů nebo vlákninu. Navíc vám vydrží mnohem déle, takže ho s klidným svědomím můžete skladovat celé roky.
Mrazem sušené ovoce nastartuje vaši imunitu a podpoří chod organismu
Jahody
Čerstvé jahody si dopřáváme jen několik měsíců v roce. V lyofilizované podobě si na nich můžete pochutnávat celý rok a přitom z nich těžit celou řadu zdravotních benefitů. Obsažený vitamín C chrání tělo před nemocemi všeho druhu, vápník posiluje kosti nebo zuby a železo zase snižuje riziko anémie a podporuje krvetvorbu. Jahody mají zároveň protizánětlivé účinky a zabraňují vyčerpání nebo zimomřivosti.
Brusinky
Pokud na zimu potřebujete rychle posílit obranyschopnost, vsaďte na mrazem sušené brusinky. Představují totiž neskutečnou vitamínovou bombu. Zhruba 30gramová porce vám dodá až 80 % denní doporučené dávky vitamínu C. Mimo to se chlubí také velkým množstvím vápníku, železa a vlákniny pro správné trávení.
Borůvky
Dlouhý zástup zdraví prospěšných látek najdete také v borůvkách – jsou to například vitamíny skupiny B, C, E nebo provitamín A, stejně jako železo, měď, zinek, hořčík nebo draslík. Borůvky představují zejména silný antioxidant, jenž chrání buňky před oxidativním stresem a působením volných radikálů.
Ananas
Oblíbenou lyo svačinkou je také ananas, který se pyšní vysokým podílem vitamínů A, B, C, E a vlákniny pro optimální zažívání. Obsažený bromelain působí protizánětlivě, zatímco hořčík přispívá ke správné tvorbě energie v buňkách. Díky vitamínu C ananas také chrání před nachlazením, chřipkou a virózami všeho druhu.
Mango
Na závěr zmíníme ještě jedno exotické ovoce. Mango ukrývá desítky vitamínů a minerálů, stejně jako vysoký obsah vlákniny nebo kyseliny listové. Vitamín C a betakaroten podporují obranyschopnost organismu, vitamín B6 dohlíží na metabolické procesy a o zdraví kostí se zase stará obsažený vitamín K.