Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. ledna 2024 18:16
Čas čtení 1:23
Ilona Hobzová

Russell Crowe je příbuzný posledního muže sťatého v Británii. „Smál se i během popravy,“ sdělil herec

Russell Crowe je příbuzný posledního muže sťatého v Británii. „Smál se i během popravy,“ sdělil herec
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary.
OSOBNOSTI FILMOVÉ OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Australský herec narozený na Novém Zélandu zjistil zajímavé informace o svých předcích.

Předek filmového gladiátora, Simon, lord Lovat, byl odsouzen ke smrti popravou. Šlo o skotského přívržence jakobitů, který byl v roce 1747 jako poslední člověk v Británii popraven. A devětapadesátiletý herec je podle vlastního vyjádření jeho příbuzný. 

Doporučeno
10 věcí, které musí Marvel změnit v roce 2024, abychom si ho zase zamilovali 10 věcí, které musí Marvel změnit v roce 2024, abychom si ho zase zamilovali 8. ledna 2024 12:00

Crowe se s pátráním po svých předcích nedávno pochlubil na sociální síti X. Herec se zmínil, že už nějakou dobu pátrá po svých italských kořenech a zkoumá svůj rodokmen. Folklorní rodinné příběhy a překlepy ho prý ale přivedly na řadu špatných stop. 

Herec vysvětlil, že jeho prapradědečkem z matčiny strany byl jistý Luigi Ghezzi, který svého času působil v Argentině, později odjel na lodi směřující do Indie. Loď však cestou ztroskotala a Ghezzi skončil v Kapském Městě v Jihoafrické republice. Tam se oženil s Mary Ann Curtain a v roce 1864 spolu emigrovali na Nový Zéland.

„Také jsem zjistil něco dalšího z matčiny strany, co vyšlo najevo teprve nedávno. Přes Johna (Jocka) Frasera, který na Nový Zéland dorazil v roce 1841, se přímo napojujeme zpět na Simona Frasera, 11. lorda Lovata. Najděte si ho. Byl to dost charakterní člověk. Říkali mu Starý lišák,“ popsal svým sledujícím herec.

Právě Lovat byl ve věku 80 let popraven v londýnském Toweru. Popravu sekyrou nařídili kvůli tomu, že se Lovat během jakobitského povstání v roce 1745 zapojil do akce Charlese Edwarda Stuarta. Stuart vyvolal povstání při neúspěšném pokusu o získání britského trůnu. Tvrdil, že je jeho právoplatným dědicem.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Russell Crowe je skinhead i bůh. Připomeň si jeho slavné výkony Co si pustit o víkendu: Russell Crowe je skinhead i bůh. Připomeň si jeho slavné výkony 30. června 2023 16:00

„Tehdy zřejmě pro šlechtu postavili dočasné tribuny, aby se mohla dívat, jak Lovat umírá. Jedna z těchto tribun se zřítila a devět přihlížejících zemřelo. Když to Lovatovi těsně před popravou řekli, rozesmálo ho to. Smál se i ve chvíli, kdy ho čepel zasáhla do krku,“ doplnil Crowe.

Hercův rodokmen zahrnuje maorskou, skotskou, anglickou, německou, irskou, italskou, norskou a švédskou krevní linii. Dodal ale, že stále neví, po kom má irské předky.

Domů
Sdílet
Diskuse