Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. ledna 2024 14:00
Čas čtení 3:35
Adriana Královičová

Moon Boots kdysi stály 15 dolarů, dnes za ně zaplatíš tisíce korun. Okopírovala je italská influencerka Chiara Ferragni

MÓDA
Uložit Uložené

Kde se vzaly Moon Boots? Okopírovat se je snažila i úspěšná italská influencerka Chiara Ferragni.

Pokud by se boty dokázaly hádat, Moon Boots a UGG by mezi sebou určitě měly „beef“ o tom, kdo na instagramu přes zimu nejvíce trenduje. V rámci zimních outfitů totiž nevidíme nic jiného než tyto dva typy obuvi. V minulém článku jsme se podívali na historii bot UGG, tentokrát nás zaujal příběh oblíbených sněhulí. Značka prodala již více než 45 milionů bot po celém světě, na trhu je již 50 let a nepřestává mu kralovat.

Objevila se dokonce i v hudebním videoklipu Last Christmas od skupiny Wham! v roce 1984. Poblázněná je dnes však i generace Z či mnoho celebrit. Značka nabízí široké spektrum designů, a tak zájemci mohou zářit nejen v après-ski barech, ale také v ulicích měst. Značka vyrobila množství limitovaných edic, jeden exkluzivní model stál 3 342 eur, tedy více než 80 tisíc korun. Ceny běžných modelů se pohybují od čtyř do padesáti tisíc korun. Výrobce tvrdí, že tvé nohy udrží v teple, i když je venku minus 35 stupňů Celsia.

Proč boty dostaly název Moon Boots a které slavné muzeum je prohlásilo za významný objekt 20. století? Za který model zaplatíš přes 80 tisíc korun? Věděl*a jsi, že se značka soudila s italskou influencerkou Chiarou Ferragni, kterou žalovala za kopírování designu? V článku se dočteš o historii Moon Boots a zjistíš, že nejde jen o obyčejné boty.

móda topánky obuv moon boots
Zdroj: Instagram @benedettabottin

Do roku 1986 se prodalo více než milion párů

Za vznikem sněhulí s názvem Moon Boots stojí italský podnikatel Giancarlo Zanatta, který založil společnost Tecnica Group v roce 1969. Jeho cílem bylo navrhnout boty do sněhu, které budou pevné a zároveň nohy dobře izolují proti chladu. V začátcích stály sněhule deset dolarů, dnes je koupíš za tisíce korun. Za jejich raketovým startem je ovšem impozantní příběh.

Již na začátku byly velice výrazné a od jiných zimních bot nápadně odlišné. Jejich design byl futuristický, měly robustní podrážku a sahaly až pod koleno. Materiál, ze kterého byly vyrobeny, byl vodoodpudivý a výstelka uvnitř termoizolační.

Moon Boots si rychle oblíbili nejen lyžaři, ale na začátku 20. století ovlivnily módní scénu i kulturu. V dovolenkových zimních resortech se promenovaly dámy, které měly na nohou Moon Boots, jež perfektně zapadaly do stylu après-ski barů. Stal se z nich nejen praktický, ale také stylový produkt lyžařských středisek. O tom, že jsou boty předurčeny k úspěchu, svědčilo i to, že se mladému designérovi za rok podařilo prostřednictvím firmy Tecnica Group prodat více než milion párů.

moon boots zimná obuv móda
Zdroj: wikipedia commons

Boty „do vesmíru“

Giancarlo Zanatta sledoval jako nadšený mladý designér v New Yorku v červenci roku 1969 přistání na Měsíci. Tímto momentem byl fascinován natolik, že chtěl vyrobit něco, co bude inspirováno skafandry, které na sobě měla posádka vesmírné lodi Apollo 11. Zaujaly ho antigravitační boty astronauta Neila Armstronga. Kromě futuristického designu jej oslovila také technika, kterou byly boty navrženy. „Byl jsem na nádraží Grand Central v New Yorku v roce 1969. Viděl jsem fotografii, jak přistáli astronauti na Měsíci. Zaujal mě také jejich oblek, ale především nepřirozené a oválné tvary obuvi. Už v letadle cestou do Itálie jsem kreslil první prototypy,“ řekl Zanotta pro portál MWC.

První boty byly vyrobeny z nylonu a polyuretanové pěny. Dnes se Moon Boots vyrábějí z voděodolného nylonového materiálu a umělé kůže, jsou podšity filcem a ozdobeny umělou kožešinou. Nápadným prvkem je jejich mohutná podrážka vyrobená z termoplastické pryže. 

Zimní sněhule s drahými křišťály

Napříč historií značky vznikly designy ve spolupráci s mnoha high-fashion značkami jako Fendi, Jimmy Choo, Moncler, Chloè či Dior. Světlo světa spatřily i mnohé limitované edice, za které si milovníci módy pořádně připlatí. Příkladem je například exkluzivní model pokrytý drahými křišťály Swarovski. Třpytivý kousek stojí 3 342 eur, tedy více než 80 tisíc korun.

Kromě toho, že jimi influencerky zaplňují instagram, se boty opravdu považují za něco jako ikonu popkultury. V roce 2000 totiž porota umělců a odborníků z muzea Louvre usoudila, že Moon Boots jsou významným designovým objektem 20. století. Doposud jsou součástí výstavy Museum of Modern Art v New Yorku.

Na základě tohoto ocenění značka představila 3D model bot vytvořený ze vzácného paonazzského mramoru a bronzu. Na uměleckých dílech pracovali italští řemeslníci i 3D designéři. I když prototyp obuvi vyřezal 3D robot, logo umělci „tesali“ do bot ručně. Tkaničky jsou ručně vyrobeny z pravé toskánské kůže. Socha váží 120 kilo.

moon boots zimná obuv móda
Zdroj: MOON BOOT

Influencerku Chiaru Ferragni obvinili z kopírování

„Kozačky slavné italské influencerky Chiary Ferragni porušují práva duševního vlastnictví, která chrání design bot Moon Boots,“ cituje výrok milánského soudu magazín Baylos. Slavná Italka, která založila svůj blog The Blonde Salad, má dnes na instagramu 30 milionů followerů. V rámci budování svého jména jako značky přinesla na trh množství produktů, po kterých „šílel“ celý svět. Jedním z nich byly i sněhule, které se „náhodou“ podobaly slavným Moon Boots. 

Doporučeno
Oblíbená lyžařská oblast Čechů zavádí přísné pokuty. Za jízdu bez helmy nebo pod vlivem alkoholu zaplatíš i 20 tisíc korun Oblíbená lyžařská oblast Čechů zavádí přísné pokuty. Za jízdu bez helmy nebo pod vlivem alkoholu zaplatíš i 20 tisíc korun 15. prosince 2023 10:31

Boty na sobě měly nápis Chiara Ferragni a celý design byl opravdu identický. Žalobu na Chiaru podala v roce 2021 společnost Tecnica Group S.p.a. Podle milánského soudu nejde jen o obyčejné boty do sněhu, ale o dílo průmyslového designu, a proto je chráněno právy duševního vlastnictví.

Boty od známé influencerky stály zhruba šest tisíc korun. Milánský soud nařídil stažení všech kopií bot Ferragni z trhu. Chiara musela zaplatit společnosti Tecnica Group i odškodné.

chiara ferragni moon boots móda
Zdroj: Chiara Ferragni/Net-a-Porter

Dnes v nabídce najdeš spoustu designů či barev. Na výběr máš sněhule těsně pod kolena, ale také po kotníky. Novinkou jsou modely pro děti. Inspirovat se můžeš na TikToku, kde influencerky předvádějí své outfity v luxusních zimních střediscích.

 

V galerii níže si prohlédni oblíbené modely i inspiraci na zimní outfity.

móda obuv moon boots influenceri celebrity móda obuv moon boots influenceri celebrity móda obuv moon boots influenceri celebrity móda obuv moon boots influenceri celebrity
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse