Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. března 2024 12:52
Čas čtení 1:53
Anna Peclová

Tyto filmy musíš vidět. Zvítězily na prestižním festivalu v Praze a ode dneška jsou ke zhlédnutí

Tyto filmy musíš vidět. Zvítězily na prestižním festivalu v Praze a ode dneška jsou ke zhlédnutí
Zdroj: Pragueshorts Film Festival / propagační materiál
ČESKO ČESKÉ FILMY FILM KVIFF.TV
Uložit Uložené

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts Film Festival, organizovaný MFF Karlovy Vary, zná své vítěze. Dnes začíná online část programu.

Z mezinárodní soutěže si hlavní cenu odnesl francouzsko-japonský snímek Oyu, existenciální meditace odehrávající se v tradičních lázních onsen. S cenou byla spojena i odměna ve výši tří tisíc eur. 

„Tento hluboce lidský film vypráví křehký, a přesto silný příběh. Toto silné dílo nás zasáhlo a nemůžeme se dočkat, čím nás režisér Atsushi Hirai překvapí příště,“ uvedla porota ve svém prohlášení.

V porotě mezinárodní soutěže 18. ročníku Pragueshorts zasedla herečka Eliška Křenková,
kreativní producentka Barbora Mudrová a scenárista a režisér Dylan Holmes Williams.

Oyu
Oyu Zdroj: KVIFF/Propagační materiál

Porota dále udělila dvě zvláštní uznání filipínskému filmu Na mou duši, na psí uši a snímku Electra, který pomocí surreálných obrazů vypráví o traumatech mladé ženy.

České filmy porotu nadchly

Electra triumfovala také v národní soutěži, kde získala prvenství. „Electra je inspirativní film, v němž se kreativní a netradiční technikou skvěle mísí animace s hraným filmem a vytváří nevšedně komponované a mnohovrstevnaté. Je to film, který v nás vyvolává pozitivní pocit závisti,“ uvedla porota národní soutěže, ve které zasedl dramaturg Enrico Vannucci, střihač Bartosz Pietras a filmařka Izabela Plucinska.

S cenou pro nejlepší film národní soutěže se pojí finanční odměna dva tisíce eur.

Electra
Electra Zdroj: KVIFF/ volně k užití

Zvláštní uznání z národní soutěže si odvezly dokumentární film Bzukot Země a drama Osmý den, které porotu nadchlo díky tomu, jak „mistrně kombinuje prostředky filmu a meta filmu a zamýšlí se nad tím, kam nás jako lidské bytosti žijící v propojené společnosti dovedla absence diskuze a dialogu“.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Osmý den Petra Pylypčuka pak porotci ocenili „za to, že sází na nevyřčená slova a jednoduché, ale krásné a smysluplné obrazy, které vytvářejí jemnou atmosféru, a za zpracování pro českou kinematografii nezvyklého a neobvyklého tématu“.

Nejlepší experimentální snímky

V experimentální sekci abo zvítězil AliEN0089 chilské režisérky Valerie Hofmann, který se
odehrává na hranici mezi reálným a virtuálním světem. „Experimentální vrstvení a prolínání
formálních i významových rovin je navzdory jejich rozmanitosti dovedeno do sevřeného
celku. AliEN0089 je výpovědí o já a společnosti, která už se nepohybuje ani ve virtuálním,
ani ve skutečném světě, ale právě na jejich průsečíku,“ prohlásila porota.

Zvláštní uznání pak zamířilo za filmem Kinderfilm od uměleckého kolektivu Total Refusal. „Herní prostředí GTA se tu stává vtipnou i mrazivou metaforou vyprázdněných životů, ve kterých něco chybí, ale auta to rozhodně nejsou. Naštěstí se ve světě, kde každý mechanicky tancuje už jen sám se sebou, ještě najde hrdina, který to něco hledá,“ uvedla porota.

V rámci festivalu Pragueshorts je každoročně udělována i Cena diváků – tu letos obdržel britský animovaný snímek Curiosa.

Curiosa
Curiosa Zdroj: KVIFF/ volně k užití

Dnes startuje online část festivalu na KVIFF.TV. Až do 17. března zde bude pro předplatitele ke zhlédnutí 55 snímků z festivalového programu, a to včetně většiny oceněných. Měsíční předplatné si zájemci mohou pořídit za 160 korun.

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

„Nejdelší film mezi našimi 800 tituly je dlouhý 337 minut. Chápeme, že to není pro každého. Proto jsme rádi, že můžeme na dva týdny zpřístupnit 55 pozoruhodných krátkometrážních filmů, včetně většiny oceněných, předplatitelům KVIFF.TV,“ řekl Ivo Anderle, CEO KVIFF.TV.

Domů
Sdílet
Diskuse