Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. března 2024 16:50
Čas čtení 1:10
Anna-Marie Hanzlíková

Američtí školáci šňupou koření, kterým se dá snadno přiotrávit

Američtí školáci šňupou koření, kterým se dá snadno přiotrávit
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová
ZAJÍMAVOSTI DROGY ŠKOLSTVÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Kuriózní případ musí řešit v americké Georgii. Tamní školáci a školačky si do škol začali ve velkém tahat muškátový oříšek. A nešlo jim tak úplně o hodiny vaření.

„Ve škole dnes měli kontrolu batohů a pár dětí mělo takové ty malé lahvičky s muškátovým oříškem,“ začala své vyprávění učitelka spravující účet @lakeviewliving na TikToku. Když se dětí zeptali, na co ho potřebují, odpověděly: „Ále, na hodinu vaření přece.“

Doporučeno
Radka Třeštíková se obula do Smetany, Ramby a dalších kvůli propagaci tržiště Trendyol Radka Třeštíková se obula do Smetany, Ramby a dalších kvůli propagaci tržiště Trendyol 28. března 2024 12:10

Když se učitelka, která influencerce historku vyprávěla, šla zeptat učitelky na vaření, co z takového množství koření budou péct, nevěděla, o co jde. Ukázalo se, že žáci a žačky takové množství koření neměli na vaření, ale protože zjistili, že se s ním mohou „sjet“. Podle informací influencerky byli všichni dotyční vyloučeni.

 

Video se stalo virálním a ukázalo se, že šňupání muškátového oříšku mládeží není v Americe nic neobvyklého. Server Medicine News Today píše, že halucinogenní účinky opravdu mohou nastat. Je to kvůli látce myristicin, kterou tělo zpracuje jako 3-methoxy-4,5-methylenedioxyamphetamine (MMDA). Právě ten pak může způsobovat malátnost a halucinace.

Opravdu ale nejde o bezpečný zážitek. Muškátovým oříškem je poměrně lehké se otrávit, často způsobuje bolest hlavy, nevolnost, zvracení, bolest břicha, závratě, bolest na hrudi, návaly, třes a tachykardii. Ve vážnějších případech může vést k epileptickému záchvatu.

Server New York Post, který na případ upozornil, popisuje s odkazem na American College of Emergency Physicians na případ osmileté holčičky a padesátníka, kteří po konzumaci pár lžiček zemřeli, a také na případ čtrnáctileté dívky, jež se prokazatelně snažila o tiktokovou challenge s muškátovým oříškem pro jeho halucinogenní účinky a následně skončila ve vážném stavu v nemocnici.

Doporučeno
Pláže s nejmodřejší vodou na světě: Vítěz žebříčku tě překvapí Pláže s nejmodřejší vodou na světě: Vítěz žebříčku tě překvapí 28. března 2024 7:30

Přestože může znít tohle experimentování kvůli své dostupnosti lákavě, opravdu se mu vyvaruj. S muškátovým oříškem by se mělo zacházet opatrně a s mírou i při pečení, následky konzumace, ke které koření není určeno, totiž mohou být fatální.

Domů
Sdílet
Diskuse