Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2024 v 18:03
Čas čtení 0:41
Anna-Marie Hanzlíková

Těhotenství je těžká práce. Kolik při něm padne kalorií?

Těhotenství je těžká práce. Kolik při něm padne kalorií?
Zdroj: Unsplash/Freestocks/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FEMINISMUS VĚDA ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Aby žena dala nový život, její tělo potřebuje padesát tisíc kalorií. To je víc, než se kdy předpokládalo.

I deník New York Times, který na studii upozornil jako první, v titulku píše, že takové množství je šokující. Kolik to je? Asi jako padesát kbelíků zmrzliny nebo dvě stovky snickersek. 

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Tyhle české herce mají lidé úplně nejradši, první místo nepřekvapí ŽEBŘÍČEK: Tyhle české herce mají lidé úplně nejradši, první místo nepřekvapí 28. května 2024 v 8:05

Studii publikovali v časopise Science vědci a vědkyně z univerzity v australském Monash. Přišli mimo jiné na přelomové zjištění, že 96 procent energie při těhotenství pochází ze ženina těla, pouze čtyři procenta tak pochází ze tkáně vyvíjejícího se dítěte.

Většina energie pak padne na metabolické teplo. „Většina energie, kterou savci vloží do rozmnožování se, ‚vyvaří‘ jako metabolické teplo, pouze deset procent skončí ve vlastním mláděti. Když se započítá laktace i metabolická zátěž, představuje samotné mládě méně než jednu dvacetinu celkové reprodukční investice,“ uvedl pro CNN vedoucí studie Samuel Ginther.

Doporučeno
Influencerka propaguje solárium jako zdravé opalování. Nic takového ale neexistuje Influencerka propaguje solárium jako zdravé opalování. Nic takového ale neexistuje 30. května 2024 v 11:50

Kolik kalorií navíc tedy ženy potřebují, aby se mohlo miminko v teple jejího těla zdravě vyvíjet? Potřeba roste v průběhu měsíců. V druhém trimestru potřebují až 350 kalorií denně navíc, ve třetím pak až 450. Dohromady to tak dělá až oněch padesát tisíc kalorií navíc.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený The Female Quotient® (@femalequotient)

Domů
Sdílet
Diskuse