Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Plzeňský prazdroj.
18. července 2024 v 17:00
Čas čtení 3:35
Sponzorovaný obsah

Skončila ti škola a nevíš, co dál? Tady je 7 tipů, jak získat zkušenosti v Česku i v zahraničí

Skončila ti škola a nevíš, co dál? Tady je 7 tipů, jak získat zkušenosti v Česku i v zahraničí
Zdroj: Pexels / Andrea Piacquadio
ZAJÍMAVOSTI BRIGÁDY PRO STUDENTY NABÍDKY PRÁCE PRÁCE ŠKOLA A STUDIUM TIPY PRO STUDENTY
Uložit Uložené

Máš za sebou poslední zkoušku, poslední hodiny v lavici a poslední dny prosezené u hromady studijních materiálů. Co teď?

Studentům se často stává, že dosáhnou vysněného titulu, ale chybí jim praxe a zkušenosti. Jestli je to i tvůj případ, nepanikař. Připravili jsme pro tebe tipy, jak získat rozhled i cenný zápis do životopisu, ať už chceš zůstat v Česku, nebo tě lákají cizí země.

Jazyková škola

Volno od učení, seminárek a dalších školních povinností je super příležitostí naučit se cizí jazyk. Pokud tě okolnosti nutí zůstat v Česku, nebo tě prostě jen dálky nelákají, zaplať si kurz v jazykové škole. Obvykle trvá několik měsíců, během kterých se naučíš nejen lépe rozumět, ale i mluvit. Můžeš si vybrat mezi skupinovým a individuálním kurzem, kde se ti lektor bude plně věnovat.

Odborný kurz

Možná už jazyky umíš a zároveň nechceš promarnit svůj čas. V tom případě se začni vzdělávat v jiné oblasti, která je ti blízká. Může to být fotografování, psaní, grafika nebo například online marketing. Stačí se mrknout na nabídku odborníků ve tvém městě. A kdyby se náhodou žádný nenašel, vždycky můžeš studovat online.

škola, student
Zdroj: Unsplash/Product School

Stáž nebo trainee program

Díky stáži či trainee programu můžeš získat nejen praxi, ale možná i stálé pracovní místo. A dokonce za to dostat zaplaceno. Jednou z firem, které nabízí placené stáže s možností dalšího kariérního postupu, je Plzeňský Prazdroj. Můžeš si vybrat buď celoroční stáž na cca 20 hodin týdně, nebo letní stáž na full-time. Během stáže pracuješ na vlastním projektu, který poté prezentuješ vedení, takže se nemusíš bát, že budeš zakládat papíry do složek.

K dispozici mají i trainee program, během kterého si vyzkoušíš čtyři různé pozice na různých odděleních. Zkušenosti můžeš dokonce sbírat v partnerských pivovarech v zahraničí. Blíže to popisuje absolventka Trainee GoGraduate programu Tereza Neuwirthová.

„Nejenže se toho na různých projektech spoustu naučíte, ale zároveň potkáte mnohem více lidí, než byste poznali na běžné pozici. Máte možnost zažít různé typy vedení a způsoby práce a nabrat širší škálu zkušeností předtím, než budete kariérně růst k manažerské roli.“

pracuj v prazdroji
Plzeňský Prazdroj
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Stáže a trainee programy však nejsou jen pro ty, kteří chtějí zůstat v Česku. Díky trainee programu v české firmě se můžeš dostat klidně i na jiný kontinent. Příkladem je Tereza, která nastoupila do Plzeňského Prazdroje v roce 2021 a už po završení prvního roku ji čekala zahraničí rotace, v rámci které pracovala půl roku v partnerském pivovaru Grolsch v Nizozemsku. Zážitků ale nasbírala víc. „Díky Prazdroji jsem navštívila týdenní summit pro mladé One Young World. Dodnes jsem v kontaktu s kolegy z konference, se kterými jsme (v Prazdroji, pozn. red.) založili i Youth Council. Mladí lidé tak mohou spolurozhodovat o tématech, jako je udržitelnost nebo diverzita, a doslova měnit svět.“

Dnes dokonce pracuje v japonském pivovaru Asahi. „Už pár měsíců jsem v globálním HR týmu Asahi v největším městě na světě (Tokio, pozn. red.), kde mám na starost například globální průzkum spokojenosti zaměstnanců,“ říká.

Work & Travel

Jestli tě láká zažít dobrodružství v zahraničí třeba už příští měsíc, vyzkoušej work & travel. Je to super šance, jak poznat cizí země, i když zrovna nemáš našetřené desetitisíce korun. Můžeš pracovat například jako plavčík*plavčice, číšník či servírka nebo hlídat děti. Možností je spousta, stačí se podívat do katalogu agentur, které ti v zahraničí zajistí práci, ubytování a další potřebné záležitosti. Nabízí se i možnost vyrazit na vlastní pěst, ale pokud zatím nemáš zkušenosti nebo známé, kteří by ti za hranicemi pomohli, s agenturou to bude bezpečnější.

ChatGPT, plzeňský prazdroj
Zdroj: ChatGPT

Dobrovolnictví

V případě, že tě tvoje dobrodružná povaha táhne ještě dál, se můžeš zúčastnit dobrovolnického programu. Obvykle funguje tak, že se staráš na farmách o zvířata, sbíráš ovoce nebo třeba pomáháš s humanitárními projekty a dostáváš za to ubytování a stravu. Je to nezapomenutelná zkušenost, která tě posune dál a pomůže ti definovat si životní hodnoty. U nás dobrovolnické cesty pořádají například organizace Adra nebo Člověk v tísni.

House sitting

Další možností, jak cestovat a poznávat cizí země s low cost budgetem, je house sitting. V podstatě bydlíš u někoho v domě výměnou za to, že se mu staráš o úklid, běžný provoz nebo domácí mazlíčky. Díky tomu ušetříš za ubytování, které bývá na seznamu cestovatelských nákladů jednou z největších položek. Takovou příležitost najdeš třeba na webu Trusted Housesitters.

Digitální nomádství

Digitální nomád je člověk, který cestuje a u toho vydělává peníze online. Tento způsob je pro tebe vhodný v případě, že už máš práci, kterou můžeš vykonávat ze zahraničí, nebo dovednosti, které můžeš v online prostoru uplatnit. Typicky se jedná například o programování, správu sociálních sítí či copywriting. Doporučujeme ti však kupovat letenky až v momentě, kdy budeš mít na dobu pobytu v zahraničí zařízený pravidelný příjem. Také dobře zvaž místo – například bezpečnost v dané lokalitě nebo přístup k internetu. Všechny užitečné informace najdeš tady.

Láká tě cestování při práci?

Vyber si pozici na kariérním webu Plzeňského Prazdoje, kde tuhle možnost dostaneš. Čekají tě benefity, jako je podpora rozvoje a příspěvky na vzdělávání, 5 týdnů dovolené, Multisport karta a mnoho dalších. Firma se o své zaměstnance stará a poskytuje všem stejné podmínky včetně rovnosti platů, což dokazuje certifikace EQUAL SALARY.

„Prazdroj zdaleka není jen o pivu. Poskytne vám podporu a prostředí, kde můžete naplno rozvinout svůj potenciál a stát se součástí něčeho většího. Pokud chcete mít dopad na své okolí, rozhodně nemusíte pracovat jen v neziskové organizaci. I ve velké společnosti, jako je Prazdroj, může mít vaše práce smysl. Jsem ráda, že Prazdroj je firma, které není lhostejné její okolí – jak společnost, tak životní prostředí, které aktivně pomáhá zlepšovat,“ dodává Tereza Neuwirthová.

Domů
Sdílet
Diskuse