Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. září 2024 v 17:10
Čas čtení 0:40
Magdalena Trajerová

Co se děje v mozku během okamžiků smrti? Vědci přišli s fascinujícím zjištěním

Co se děje v mozku během okamžiků smrti? Vědci přišli s fascinujícím zjištěním
Zdroj: Unsplash/Milad Fakurian/volně k užiít (Ilustrační foto)
ZDRAVÍ VĚDA
Uložit Uložené

Vědcům se vůbec poprvé povedlo zaznamenat, co se odehrává člověku v mozku v době umírání. Domnívají se, že byli schopni náhlednout do našich posledních myšlenek před smrtí.

Nebývalý úkaz se povedl kanadským vědcům. Ti vyšetřovali mozek 87letého muže trpícího epilepsií, pacient ale během vyšetřování prodělal infarkt a zemřel. Pomocí elektroencefalogramu (EEG) byli lékaři schopni určit, co se mu v mozku odehrávalo 30 sekund před a po tom, co mu přestalo bít srdce. Informoval o tom server Ladbible.

Doporučeno
FOTO: Muž v České Vsi měl doma 3,5 metru vody. Teď pro nás zdokumentoval situaci na Jesenicku FOTO: Muž v České Vsi měl doma 3,5 metru vody. Teď pro nás zdokumentoval situaci na Jesenicku 17. září 2024 v 18:03

Prastará domněnka, že se člověku před očima promítne jeho život, by podle zjištění vědců mohla být reálná. Mozek umírajícího muže totiž vykazoval zvýšenou gama oscilaci, která je spojena právě s vyvoláváním vzpomínek a snění. To by napovídalo, že pacient před svou smrtí znovu prožíval minulé zážitky.

Podobné změny v mozkových vlnách zaznamenali vědci i u zkoumaných krys. V tomto případě se to ale poprvé podařilo u člověka.

Jako u většiny studií, vědci tvrdí, že se jedná o jednu případovou studii a je potřeba další výzkum, aby bylo možné získat přesvědčivější výsledky. Je také důležité brát v potaz, že mozek zkoumaného muže byl již poznamenán epilepsií. Není tedy prokazatelné, zda by se totéž stalo i jiné osobě v době její smrti.

Domů
Sdílet
Diskuse