Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
dnes 24. září 2024 v 8:02
Čas čtení 0:49
Ella Petrová

Předpověď Neila deGrasse Tysona týkající se asteroidu mířícího k Zemi se začíná blížit. Bude mít pravdu?

Předpověď Neila deGrasse Tysona týkající se asteroidu mířícího k Zemi se začíná blížit. Bude mít pravdu?
Zdroj: Pixabay
ZAJÍMAVOSTI NASA VĚDA
Uložit Uložené

Neil deGrasse Tyson promluvil o tom, co by se stalo, kdyby asteroid dopadl na Zemi. A taky učinil jednu velmi specifickou předpověď, jejíž čas se pomalu blíží.

V rozhovoru z roku 2007 se Tyson rozpovídal o hrozbě asteroidu jménem Apophis. Asteroidy nebo také planetky jsou kamenné pozůstatky, které zbyly z formování sluneční soustavy.

Doporučeno
Letošní Love Island je plný zvratů, poslední návrat však nechápou ani největší fanoušci Letošní Love Island je plný zvratů, poslední návrat však nechápou ani největší fanoušci 23. září 2024 v 14:31

„Pokud dopadne a zasáhne střed místa, které předpokládáme, ponoří se do Tichého oceánu a dojde ke kavitaci oceánu tři míle širokou a tři míle hlubokou dírou,“ uvedl. „V tu chvíli se k pobřeží Severní Ameriky vyřítí puls vody, pak se voda vrátí zpět.“
 
„Každý puls, který zasáhne pobřeží, se dostane až k těm domům za miliony v Malibu, odnese je do oceánu, pak je vrátí zpět a jejich tvar už bude navždy změněn,“ řekl. „Šance, že zasáhne je jedna ku 45 tisícům.“


Tyson vysvětlil, že pokud by asteroid Zemi opravdu zasáhl, bylo by to 13. dubna 2036. Nicméně v pozdějším rozhovoru Tyson opravil datum na rok 2029. Je nutné doplnit, že katastrofa podle astrofyzika nutně neznamená miliony obětí, jelikož bychom o tom, že se asteroid blíží, byli obeznámeni dostatečně dopředu.
 
Asteroid Apophis byl objeven 19. června 2004 a podle NASA ho vědci od jeho objevu sledují, aby pochopili jeho trajektorii. „Kosmická loď byla poslána studovat Apophis během průletu asteroidu kolem Země v roce 2029.“ Během vyšetřování bude sonda pořizovat snímky asteroidu, mezitím budou jeho pohyby pozorně sledovat i pozemské dalekohledy.

Domů
Sdílet
Diskuse