Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Tento článek je PR zpráva společnosti kilpi.cz.
dnes 24. září 2024 v 11:30
Čas čtení 2:38
Sponzorovaný obsah

Konec léta je tady. Jak se připravit na podzimní a zimní běhání?

Konec léta je tady. Jak se připravit na podzimní a zimní běhání?
Zdroj: Freepik / bublikhaus
SPORT BĚH
Uložit Uložené

Podzim je skvělým obdobím pro běhání.

Příjemné teploty, nádherně zbarvená příroda a méně lidí na běžeckých trasách láká mnohé sportovce vyrazit ven. Ovšem stejně jako každé roční období, i podzim přináší specifické výzvy, na které je třeba se dobře připravit. Jak si tedy podzimní běhání užít naplno a co všechno je potřeba vzít v úvahu?

Výhody podzimního běhání

Běhání na podzim má spoustu výhod. Jednou z nich je bezpochyby příjemnější klima. V létě mohou být vysoké teploty vyčerpávající, zatímco v zimě bojujeme s mrazem a sněhem. Podzimní teploty jsou však obvykle ideální – ne příliš horké, ale ani mrazivé. Díky tomu je tělo méně vystaveno extrémům a trénink je příjemnější a efektivnější.

Podzimní měsíce jsou také obvykle spojeny s poklesem turistického ruchu, takže na trasách potkáte méně lidí. Navíc si můžete vychutnat krásné scenérie, když stromy mění barvy a příroda se připravuje na zimní spánek.

Správné oblečení je klíčem k úspěchu

Jedním z nejdůležitějších aspektů podzimního běhání je správné oblečení. Teploty mohou být ráno chladné a odpoledne příjemně teplé, takže je potřeba být připraven na změny počasí. Klíčem je vrstvení oblečení, které umožňuje snadnou regulaci tělesné teploty.

Doporučeno
7 věcí, které musíš vědět, než začneš běhat 7 věcí, které musíš vědět, než začneš běhat 28. srpna 2024 v 10:30

Pro začátek je ideální zvolit funkční základní vrstvu, která odvádí pot a udrží vás v suchu. Například lehké termoprádlo je ideální volbou pro chladnější rána. Jako druhou vrstvu doporučujeme lehkou běžeckou mikinu nebo bundu, která vás ochrání před větrem a deštěm. Skvělou volbou jsou například běžecké bundy od české značky Kilpi, které nabízí jak ochranu před nepřízní počasí, tak vysokou prodyšnost, což oceníte zejména při náročnějším tréninku.

Podzim také znamená kratší dny, což znamená, že mnoho běžců bude muset vyrazit ven za šera nebo za tmy. Viditelnost je proto naprosto klíčová. Vyberte si oblečení s reflexními prvky, které vás zviditelní pro ostatní účastníky provozu. Reflexní vesty, pásky nebo čepice jsou skvělými doplňky, které vám mohou zachránit život.

Jakou obuv zvolit?

Podzimní počasí bývá nevyzpytatelné – od deštivých dnů až po suchá, ale chladná rána. Povrchy se často mění a můžete se ocitnout na bahnitých nebo kluzkých cestách. Proto je výběr vhodné obuvi zásadní. Běžecké boty by měly mít dobrou přilnavost a ochranu proti vlhkosti. Běžecké boty s membránou vás udrží v suchu i na vlhkém terénu, což oceníte zejména při dlouhých podzimních bězích.

Kromě výběru správné obuvi nezapomínejte na její údržbu. Po každém běhu je vhodné boty očistit od bahna a nechat je dobře vyschnout. Tím prodloužíte jejich životnost a zajistíte, že budou i nadále poskytovat potřebnou podporu a komfort.

Jak se vyhnout nachlazení a zraněním?

Chladnější podmínky na podzim znamenají, že vaše tělo potřebuje více času na zahřátí. Před samotným během si dejte pár minut na důkladné zahřátí svalů – například pomocí dynamického strečinku nebo lehkého joggingu na místě. Po tréninku nezapomínejte na protažení, které pomáhá předcházet ztuhlosti svalů a zraněním.

Doporučeno
Tohle je 5 tipů, jak se namotivovat k běhání. Udělej to a vyběhneš ještě dnes Tohle je 5 tipů, jak se namotivovat k běhání. Udělej to a vyběhneš ještě dnes 24. dubna 2024 v 11:00

Hydratace je další klíčový aspekt, který je často na podzim přehlížen. I když se tolik nepotíme jako v létě, tělo stále potřebuje dostatek tekutin. Před během si dejte alespoň sklenici vody a během delších tréninků nezapomeňte doplňovat tekutiny pravidelně.

Pro zajištění správné regenerace po běhu mohou být užitečné i další doplňky, jako jsou kompresní ponožky nebo návleky, které pomáhají snižovat svalovou únavu a podporují krevní oběh.

Kam vyrazit na podzimní běh?

Podzim je ideální čas pro objevování nových běžeckých tras. Příroda je v tomto období fascinující a nabízí nekonečné možnosti, kde můžete běhat. Vydejte se do lesů, kde můžete obdivovat zbarvené stromy, nebo si vyzkoušejte běhání po horských stezkách, které nabízejí nejen krásné výhledy, ale i náročnější terén pro zlepšení vaší kondice. O tom, jak začít s trailovým během se můžete dočíst zde.

Mezi oblíbené trailové trasy v České republice patří:

  • Krkonoše: Pec pod Sněžkou → Sněžka → Luční bouda
  • Šumava: Modrava → Březník → Filipova huť
  • Beskydy: Pustevny → Radhošť → Čertův mlýn
  • Jizerské hory: Bedřichov → Královka → Kristiánov
  • Moravský kras: Macocha → Punkevní jeskyně → Kateřinská jeskyně

Kromě individuálních výběhů se můžete zúčastnit i podzimních běžeckých závodů, které jsou skvělou příležitostí k měření vašich sil s ostatními běžci. Podívejte se na seznam běžeckých závodů ve vašem okolí a vyberte si ten, který vás bude motivovat k dalšímu zlepšování.

Zpět
Sdílet
Diskuse