6. Koláče
Koláče, anglicky „kolache“, si výrazně pohoršily. Když jsme obdobný žebříček sestavovali před dvěma lety, braly slušné stříbro, tentokrát klesly do druhé pětky. Server dodává zajímavost: „Toto pečivo vzniklo v roce 1700 v oblasti Česka, kde je kulaté pečivo jedním z nejstarších rituálních pokrmů, obvykle symbolizujících slunce a měsíc.“
5. Míša řezy
Na 5. místě jsou Míša řezy. Server správně připomíná, že je název odvozen od oblíbeného nanuku Míša, který se skládá z tvarohu obaleného v hořké čokoládě.
4. Vdolky
Někdo má rád vdolky, jiný zase holky, praví známé české přísloví. A turisté a turistky vdolky evidentně rádi mají. Jak připomíná Taste Atlas: „Tradičně se podávají teplé, potřené marmeládou a posypané šlehačkou nebo rozdrobeným tvarohem.“
3. Lívance
Bronzovou příčku berou lívance, aka Czech pancakes, které Taste Atlas popisuje následovně: „Jsou obvykle malé, mají světle zlatohnědou barvu a křupavé okraje.“