Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2015 23:24
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Teslu si budeš moci dovolit i ty. Elektrické auto pro masy přijde již zanedlouho

TECH
Uložit Uložené

Příchod nejmenší a nejlevnější Tesly, Modelu III, zná svůj nový datum uvedení na trh.

Tesla Motors, tedy americká automobilka zabývající se výrobou výhradně elektromobilů, prakticky od začátku svého působení netají své velké plány. Ty se sice přetvářejí do reality o něco pomaleji (a hlavně za přítomnosti podstatně větších dotací), než by si kompetentní a hlavně samotná hlava celého projektu, Elon Musk, přáli, pomalu ale jistě dochází k jejich plnění. Příkladem toho je i nový model, první SUVčko značky, které ponese název Model X. Na trh měl být uveden již přibližně v tomto čase, nakonec ale první kusy sjedou z výrobních linek až v roce 2016. Dalším do party tesláckých elektromobilů má být Model III, který svým označením poukazuje nejen na fakt, že půjde o třetí model v portfoliu, ale na to, že se zařadí mezi vozy střední třídy, kde si to především namíří proti BMW řady 3. S tím mimo jiné souvisí i cenová relace, která nemá přesáhnout 35 tisíc $, tedy přibližně 837 tisíc Kč. To je rozhodně dobrá zpráva zejména pro domácí trh, kde o Model S jeví zájem poměrně velká masa lidí, ale právě jeho vysoká cena je odrazuje.

Teslu si budeš moci dovolit i ty. Elektrické auto pro masy přijde již zanedlouho

No a v těchto dnech, tedy v době, kdy se sice veškerá pozornost soustřeďuje na Xkový model, na který již byl spuštěn mezitím předprodej, se k třetímu modelu veřejně vyjádřil sám Elon Musk, a to prostřednictvím svého Twitteru, kde zanechal odkaz hovořící o tom, že nejlevnější elektromobil značky bude ve výrobě za přibližně 2 roky. Opět jsme tak svědky časového posunu, protože zprvu se mluvilo o příchodu Modelu III již příští rok. Nic se však nemění na tom, že snem automobilky je prodávat ročně 500 tisíc vozů a hlavně za dva roky mezi lidi vypuštěna novinka má tyto ambice přivést do reality. Samozřejmě, opět půjde o vozidlo poháněné výhradně elektromotorem, přičemž i v jeho případě bude možné sáhnout po několika výkonnostních stupních. Jeho cílem bude oslovit širší veřejnost, což by se podařit i mělo, a to i u nás, vždyť 837 tisíc je běžná cena, za jakou Češi ve velkém kupují lépe vybavena vozidla jako Superb či Passat, ale s přimhouřenýma očima i BMW 3, Audi A4, respektive Mercedes-Benz třídy C, pro které bude představovat konkurenci také. Předpokládaný dojezd by se měl pohybovat, v závislosti na verzi v rozmezí od přibližně 320 do 480 kilometrů. Možnou podobu novinky přináší známý počítačový grafik. 

Teslu si budeš moci dovolit i ty. Elektrické auto pro masy přijde již zanedlouho
Domů
Sdílet
Diskuse