Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2015 10:11
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Haha crew a Pil C dostávají vřelý odkaz, který se objevil na Strapově novém albu

HUDBA
Uložit Uložené

Vyvolat beef s umělci, jejichž kariéra je teprve na začátku a zaznamenává velký úspěch se trnavskému Turbo T nepodaří.

Už dříve, s příchodem nových jmen, se naše milovaná rapová scéna rozdělila na dva tábory. Mladá krev přinášející nový zvuk, do kterého také zapojuje v našich končinách dosud ne až tak známé prvky, se vyznačuje hlavně tím, že neřeší nikoho kromě sebe, své kariéry a fans. Zde můžeme přidat i stálice, které jsou sice součástí slovenského rapu dlouho, ale dokázali posun v hudbě přijmout bez problémů a respektují její přirozený vývoj. Do té druhé pomyslné skupiny můžeme zařadit zastánce klasického soundu a rapu založeného na tradičním nasekaném boombapu. Titíž zároveň na svůj zažitý styl nedají dopustit a stále častěji se (ať už prostřednictvím sociálních sítí nebo vlastních skladeb) obouvají do kolegů, kteří prostě sklízí stále větší úspěch.

Tento úvod nevznikl jen tak pro nic za nic, ale je dokonalým příkladem toho, co občas u některých členů slovenské scény registrujeme a mnohdy i raději ignorujeme. Na Strapově mimochodem velmi povedeném a pro něj zcela typickém projektu s názvem Versus jsme si mohli vyslechnout i albovou verzi skladby Nemý Plač, kde se na featu přidal snad všem alespoň trochu známý Turbo T. Ten se snaží svou slokou rozvířit vody a celou ji věnuje dvěma rozběhnutým vlakům, kterými jsou Haha crew a Pil C. Pokud se dosud interpreti snažili své „dissy“ schovávat alespoň za ne zcela čitelné rýmy, právě „král Trnavy“ otevřel toto téma dokořán. Jak bylo zmíněno v úvodu, kluci z Košic a Partizánskeho se však raději věnují svým pokrokům a nad podobnými větami se jen pousmějí, takže odpovědi se určitě nedočkáme, ale nedalo nám nepoukázat i na tento pokus o beef, který není první a určitě ani poslední a k rapu prostě patří. No a v konečném důsledku, použít právě proti rekordmanům tato slova asi přece jen nebude nejlepší taktika.


Dolámem vám ko*oty, palmy aj skateboardy,
v tvrdosti som tu ja, lámem rekordy.

No a když už jsme u alba, určitě stojí za řeč pochválit pár opravdu světlých momentů jako je například záležitost s Mariánem Čekovským. Ta se však na youtube zatím nedostala, a tak si ji budeš muset vyhledat na internetu nebo zakoupit originál nosič na shop.rukahore.sk/strapo. Co se týče textů a produkcí, potěšila i silná skladba se Separem, Jason a úsměvná spolupráce se Spinem - Jano. Při hlubším pátrání bychom objevili narážky na další jména, kterých už má pravděpodobně Strapo plné zuby, to už ale necháme pro konspirátory.

Domů
Sdílet
Diskuse