Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2015 16:58
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Autentické video ukazuje, jak řidič Tesly aktivoval autopilota a přesedl si na dálnici dozadu

TECH VIDEO
Uložit Uložené

Známý elektromobil byl nedávno obdařen autonomním řízením, čehož výsledkem je netradiční a zároveň nebezpečné video.

Autonomní systémy ve vozidlech se stále častěji hlásí o slovo v různé podobě, respektive rozsahu se stávají realitou. V té největší možné míře je evidujeme mezi prémiovými značkami, výjimkou však není ani mladičká automobilka Tesla, která takový systém představila teprve nedávno, ale mezitím se jeho funkcionalita objevila v rámci softwarové aktualizace Tesla Version 7.0. Obsahem je řada inovací, včetně novinky s prostým názvem - Autopilot. Jeho podstatou je možnost převzít kontrolu nad vozidlem, čímž řidič nemusí fyzicky při ideálních podmínkách nijak zasahovat do řízení. Autopilot funguje na bázi čtveřice získaných dat, a to z kamer, radarů, ultrazvukových čidel a GPS signálu. Díky němu se dokáže Model S po aktivaci tohoto režimu držet v jízdním pruhu, dokonce, pokud mu řidič dá znamení směrovkou, pokud je to z bezpečnostního hlediska možné, vozidlo se samovolně přeřadí do druhého pruhu. Samozřejmě, nechybí dodržování bezpečné vzdálenosti, samočinné brzdění v případě nouze, no a v neposlední řadě i automatické parkování.

Doporučeno
Lady Hoonigan radí, co je potřeba k tvorbě kvalitního contentu. Tyhle triky si můžeš osvojit i ty Lady Hoonigan radí, co je potřeba k tvorbě kvalitního contentu. Tyhle triky si můžeš osvojit i ty 7. září 2023 9:00

Teslácký Autopilot jako takový nám ostatně představila samotná automobilka prostřednictvím „firemního“ videa, teď se ale na internetu objevilo další, podstatně autentičtější video, které přibližuje využití jedinečné funkce v praxi. Krátce poté, co majitel aktivoval autonomní řízení, si totiž přesedl dozadu a začal natáčet, jak jeho Tesla sama řídí na holandské dálnici v rychlosti 83 km / h. Prakticky okamžitě se na autora videa spustila kritika, mluvící o tom, že v daném okamžiku ohrozil nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Paradoxně, v těchto dnech sám Elon Musk prohlásil, že brzy se objeví update softwaru, který by měl zabránit právě takovým situacím. Dříve či později se tak Tesly dočkají aktualizace, která bude pravděpodobně fungovat stejně, jako například v S-kovem Mercedesu (a nejen v tom), který takovým autopilotem disponoval již několik let dozadu, software však kontroluje přítomnost řidiče formou pravidelné požadavky o dotknutí se volantu .

Domů
Sdílet
Diskuse