Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2016 15:18
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Google odhalil další velkou aktualizaci systému Android. Na co všechno se můžeme těšit?

TECH ANDROID
Uložit Uložené

Android 7.0 N a jeho důležité novinky.

Internetový gigant realizoval opravdu neočekávaný krok. Novou verzi operačního systému Android a její softwarové vylepšení, které během nadcházející podzimu přinese pro širokou veřejnost, odhalil trošku předčasně. V minulých letech tak učinil vždy během akce Google I/O určeného pro vývojáře aplikací, a to je naplánováno až na konec května. Do té doby tak zřejmě chce získat co největší zpětnou vazbu, aby mohlo být vše dokonale připraveno na oficiální představení, které se odehraje na této populární vývojářské konferenci. Aktualizaci si navíc již nyní můžete stáhnout a nainstalovat bez komplikovaného postupu (vše probíhá formou OTA, čili bez použití kabelů), musíte ale vlastnit některé z podporovaných Nexus zařízení a být také přihlášeni v novém beta programu Google. Pojďme se však nyní podívat na všechny podstatné novinky připravovaného aktualizačního balíčku pod zatím záhadným označením Android 7.0 N (Nutella?).

Rozdelená obrazovky

Takzvaný split-screen se v čistém Androidu konečně stane realitou. Znamená to, že nově budeme moci podporované aplikace otevírat jen na jedné části displeje, zatímco na té druhé části zase otevřeme jinou aplikaci. V praxi to přinese mnohem lepší přehled či jednodušší ovládání smartphonu nebo tabletu, protože funkcionalita eliminuje potřebu neustálého přepínání mezi spuštěnými aplikacemi, například mezi e-mailovým klientem a messengerem nebo internetovým prohlížečem.

Google odhalil další velkou aktualizaci systému Android. Na co všechno se můžeme těšit?

Noční režim a tmavé UI

I když jsme o nočním režimu slyšeli ještě před vypuštěním Android 6.0 Marshmallow, až nyní se stane realitou. Android N nabídne možnost zapnout tuto speciální funkci, která upraví jas displeje včetně zobrazení barev tak, aby byly oči uživatele z tmavém prostředí namáhané co nejméně. V nabídce se dokonce objevila i možnost změnit světlé téma uživatelského prostředí (tzv. UI) na tmavé. Největší výhodu ocení především majitelé mobilních zařízení s AMOLED displeji, kam už patří i loňská generace Huawei Nexus 6P, protože tato technologie dokáže díky černé barvě ušetřit značné množství energie, protože při jejím prohlížení vypíná pixely.

Google odhalil další velkou aktualizaci systému Android. Na co všechno se můžeme těšit?

Ještě lepší multitasking

Multitasking dostane další šikovnou funkci - rychlé přepínání mezi dvěma naposledy otevřenými aplikacemi. Stačí pouze dvakrát stisknout tlačítko, pomocí kterého aktivujete menu s přehledem všech spuštěných aplikací a systém vás během zlomku vteřiny přepne do nedávno používaného softwaru.

Přehledné a interaktivní notifikace

Vylepšeními prošly i notifikace, tedy upozornění, která jsou zobrazována v oznamovací liště. Ta nově zobrazí poslední upozornění z aplikací v hezčím, ale zejména v přehlednějším provedení. Chronologické uspořádání nahradilo seskupování, a to podle toho, odkud jednotlivé oznámení pocházejí. Pokud vám přijde několik e-mailů, systém je všechny zobrazí na jednom kompaktnějším místě, čímž ušetří místo a nám tak zlepší přehled nad vším, co stojí za naši pozornost. Stejně přibude možnost odpovídat na příchozí zprávy z komunikačních aplikací přímo ve vyskakovacích upozorněních, které se zobrazují ve vrchní části obrazovky.

Google odhalil další velkou aktualizaci systému Android. Na co všechno se můžeme těšit?

Šetrení dat

Přestože je momentálně k dispozici obrovské množství podobných aplikací od třetích stran, Google se rozhodl, že funkcionalitu na šetření dat od mobilního operátora integruje přímo do operačního systému Android. A co to tedy pro nás znamená? Pokud si šetření dat v nové verzi aktivujete, některé aplikace nebudou moci realizovat synchronizaci na pozadí, takže se mohou některé notifikace výrazně opozdit. Tuto synchronizaci zrealizují až po nejbližším připojení na Wi-Fi síť s internetem.

Další novinky

Zapomenout však nesmíme ani na několik dalších drobností jako je například přibytí dalších volitelných ikonek do kompaktnějšího panelu s rychlými nastaveními systému, propracovanější prohlížeč souborů, blokování vybraných telefonních čísel, manuální kalibraci barev displeje, efektivnější úsporný režim Doze či praktické zvětšování zobrazovaných elementů uživatelského prostředí (ikonky, prvky uživatelského prostředí atd.).

Google odhalil další velkou aktualizaci systému Android. Na co všechno se můžeme těšit?
Google odhalil další velkou aktualizaci systému Android. Na co všechno se můžeme těšit?
Domů
Sdílet
Diskuse