Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2016 12:16
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

12 MPx, hliník a oblé křivky: Co všechno víme o 4" iPhonu SE, který Apple již brzy představí?

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Odhalení kompaktní iOS novinky se již nezadržitelně blíží.

Ačkoli to ještě není na 100% potvrzeno, mnozí z nás doufají, že už o několik dní uvidíme iPhone s klasickou úhlopříčkou displeje. Apple už konečně začal předním světovým médiím rozesílat pozvánky na březnovou událost, kde nám hodlá ukázat několik hardwarových novinek, a chybět by tentokrát neměl ani menší tablet z řady Pro s podporou pro Pencil či dlouho očekávaný smartphone ve speciálním provedení. Internetem už nějaký ten měsíc navíc koluje několik zajímavých informací mluvících nejen o jeho technických specifikacích, ale io možném vizuálním nebo materiálovém zpracování. Co tedy o nadcházejícím iPhone se 4palcovým displejem všechno víme? Ještě před tím, než vůbec začneme, si ujasníme název, který novinka s operačním systémem iOS ponese. Jak jsme již několikrát mohli vidět nebo slyšet, v jejím názvu nebude chybět označení „SE“, což znamená Special Edition (speciální edice) a pokud bychom vycházeli z dosavadního značení produktů s logem nakousnutého jablíčka, označení by mělo nést malé písmenka, jako například při iPhone 6s. Jelikož ale ostřílený web 9to5mac tuto záhadu nedávno řešil, došel k závěru, že podle všeho půjde o iPhone SE, a ne iPhone 5SE nebo dokonce iPhone 5 SE.

Hliník a hybridní design 

Kalifornský gigant nehodlá zanevřít na materiál, který představuje základní rys jeho smartphonů. Hliníková konstrukce je proto více než jistá, přičemž samotný design zkombinuje něco ze stále populárního iPhonu 5 a novějšího iPhonu 6, což nedávno potvrdil i únik několika renderů a technických výkresů. Také jsme se dozvěděli, že přední ochranné sklo displeje nabídne jemně zaoblený 2.5D tvar na zajištění lepší ergonomie při držení novinky v dlaních. Na světlo světa se dokonce před nedávnem dostala i údajná krabička s obrázkem přední strany konstrukce a nápisem iPhone 5SE, což už ale byl výsledek práce šikovného grafika a nikoliv skutečné balení. Otázkou je, jaké barevné kombinace zvolí. Pokud půjde o dostupnější produkt pro nižší věkové kategorie, existuje zde pak docela velká pravděpodobnost, že se dočkáme pestrých barev, jakými disponoval i plastový iPhone 5c.

iPhone 5 a údajně iPhone SE

12 MPx, hliník a oblé křivky: Co všechno víme o 4" iPhonu SE, který Apple již brzy představí?
12 MPx, hliník a oblé křivky: Co všechno víme o 4" iPhonu SE, který Apple již brzy představí? Zdroj: www.pocket-lint.com

12 MPx a A9

I když půjde o výrazně levnější iPhone, než bývá zvykem, v Applu se prý vrcholové vedení rozhodlo začlenit stále dobrý hardware na hi-tech úrovni. Chybět by proto neměl 12 MPx fotoaparát či výkonný čipset A9, které známe ze současného modelu iPhone 6s. Funkcionalita pod označením 3D dotek ale přítomna zřejmě nebude. Výrobce tak zachová exkluzivitu výhradně pro vyšší a dražší verze, díky čemuž příliš neohrozí jejich prodeje. Specifikace by dále měly zahrnovat biometrický senzor Touch ID, platební systém Apple Pay, 1 GB operační paměť RAM, 16 nebo 64 GB interního úložiště, zobrazovací panel s rozlišením 640 x 1136 pixelů (326 pixelů na jeden palec) a pár slov padlo io 1642 mAh baterii, která má údajně zajistit běžnou jednodenní výdrž. U některých zdrojů se ale názory na hardwarovou výbavu mírně rozcházejí. Web Pocket-lint například hovoří o čipsetu A8 z iPhone 6 a až 2 GB RAM.

12 MPx, hliník a oblé křivky: Co všechno víme o 4" iPhonu SE, který Apple již brzy představí?
12 MPx, hliník a oblé křivky: Co všechno víme o 4" iPhonu SE, který Apple již brzy představí? Zdroj: www.macrumors.com

Možné rozměry a podoba konstrukce iPhonu SE

12 MPx, hliník a oblé křivky: Co všechno víme o 4" iPhonu SE, který Apple již brzy představí?
12 MPx, hliník a oblé křivky: Co všechno víme o 4" iPhonu SE, který Apple již brzy představí? Zdroj: www.macrumors.com

A co cena?

Ohledně ceny iPhonu SE momentálně existuje opravdu mnoho rozporů. Zatímco jedna strana mluví o nízké částce kolem 350 až 400 euro, ta druhá tvrdí, že nás novinka vyjde až okolo 500 euro. Pokud ale vezmeme v úvahu, že Apple skutečně použije prémiové materiály či lepší hardwarovou výbavu, například z loňských modelů, cenovka by se skutečně mohla vyšplhat až na těch pět stovek, možná i více. Oproti cenám za současnou generaci je to však stále více než dobré. Cíl iPhonu SE bude tedy podle všeho spočívat v konkurování lepším mid-range smartphonům s operačním systémem Android, jako je například One A9 od tchajwanského HTC nebo Galaxy A5 od jihokorejského Samsungu..

Nesmíme ale zapomínat, že stále jde jen o spekulace, které nemusí v některých oblastech souviset s realitou. Nezbývá nám proto nic jiného, ​​než si počkat na 21. března, kdy nám společnost Apple konečně řekne pravdu. Kromě oficiálního představení iPhone SE je také velmi pravděpodobné, že uvidíme i vylepšené generace MacBooků nebo iPad Pro, ovšem nyní už pouze s 9,7palcovou úhlopříčkou displeje.

Domů
Sdílet
Diskuse