Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2016 v 16:02
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Vědci vyrobili ohebný Android smartphone s holografickým displejem, který opravdu funguje

TECH ANDROID VIDEO
Uložit Uložené

Zapomeňte na tradiční zobrazovací panely. Budoucnost jsou hologramy.

Jak nahradily klasické mobilní telefony dnešní smartphony, tak i ty už zanedlouho nahradí zase další, technologicky vyspělejší generace, které vzniknou díky momentálně probíhajícím technologickým inovacím. A několik z těch nejhlavnějších máme nyní příležitost vidět na prototypu unikátního mobilního zařízení s operačním systémem Android. Smartphone HoloFlex totiž neobsahuje tradiční displej, ale něco, co vědci z Human Media Lab nazývají flexibilním a holografickým zobrazovacím panelem. Díky jeho hi-tech kapacitám budeme moci realizovat dotykovou interakci s trojrozměrnými virtuálními objekty, které uvidíme přímo před sebou. Ohyb konstrukce navíc přinese další pohodlný způsob ovládání, kde již nebude vyžadován kontakt konečků našich prstů s dotykovou vrstvou.
 
"HoloFlex nabízí zcela nový způsob interakce s vaším smartphonem," prozradil jeden z členů výzkumného týmu, Dr. Vertegaal. Nejde však o běžnou 3D technologii, ale o její lepší verzi, kde displej využívá několik maličkých čoček na rozptyl světla do více směrů. "Zařízení umožňuje interakci s 3D videi a obrázky takovým způsobem, že to nezatíží uživatele."

Vědci vyrobili ohebný Android smartphone s holografickým displejem, který opravdu funguje
Zdroj: giphy.com

Jak je vidět na praktické ukázce ve videu níže, jednotlivé objekty nabývají při hraní nebo fotografiích trojrozměrný tvar, přičemž se nevyžaduje žádné dodatečné příslušenství v podobě speciálních 3D brýlí. Natáčení smartphonu do stran tak dokáže uživateli poskytnout pohled na ty části, nebo lépe řečeno strany objektů, které nejsou při pohledu zepředu na displeji vůbec vidět. A i když zatím ještě není obraz dokonalý, jednoduchá demonstrace funkcionality nám alespoň ukazuje, jaké změny a zejména výhody může taková pokročilá hardwarová výbava už za pár let mezi nás přinést. Nejdříve musí však na trh přijít displeje s pořádně vysokým rozlišením, protože to se při použití této zobrazovací technologie výrazně sníží. V případě HoloFlex kleslo Full HD (1 920 x 1 080 px) na rozlišení 160 x 104 pixelů.

Domů
Sdílet
Diskuse