Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2016 v 16:31
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Hackeři napadli kamerový systém české dálnice na měření rychlosti. Tváře řidičů vyměnili za mimozemšťana z Alzy a změnili poznávací značky aut

TECH
Uložit Uložené

Českým policistům tak způsobili vrásky na tváři.

Slovenští řidiči si od začátku tohoto roku museli zvyknout na nový systém kontroly dálničních známek. Kamery umístěné na některých úsecích dálnic snímají SPZ jednotlivých aut a v systému hledají, zda je k nim přiřazena konkrétní elektronická dálniční známka. Ačkoliv ne úplně stejný princip, navíc v jiné oblasti, je využíván v rámci snímacího kamerového systému na české dálnici D1, který měří rychlost na začátku a na konci daného úseku. Následně porovná časy, kdy kolem kamer automobil projede a na základě daných údajů vyhodnotí průměrnou rychlost. Pokud se přijde na nějakého hříšníka, dochází k přenosu dat jednotlivým obecním úřadům. Jednoduše, kamerový systém se v obou našich republikách využívá v určitých směrech. Na Slovensku se už těsně po spuštění elektronických dálničních známek mluvilo o tom, že nefunguje dostatečně a že existují způsoby, jak ho obejít. Problémy kolem techniky mají své zkušenosti však jak Slováci, tak i Češi.
 
Kamenem úrazu se stalo nedostatečné zabezpečení zmíněného přenosu dat, resp. fotografií k jednotlivým úřadům. Tohoto faktu využili hackeři, kteří napadli systém a upravili fotografie. Změnili evidenční čísla jednotlivých vozidel a tváře řidičů nahradili mimozemšťanem dobře známým z internetového obchodu. Největším problémem spojeným s útokem je zjištění, že nikdo nezná celkový počet změněných snímků. Proto se ještě nějakou dobu nebudou moci údaje z kamer používat jako důkazní materiál. Otázkou zůstává, zda šlo o žert, nebo o pokus znehodnotit získané údaje. Tak či onak, útok byl skutečně zdařilý a Policie ČR má kromě plnění svých povinností o starost navíc.

Hackeři napadli kamerový systém české dálnice na měření rychlosti. Tváře řidičů vyměnili za mimozemšťana z Alzy a změnili poznávací značky aut
Zdroj: autoforum.cz
Domů
Sdílet
Diskuse