Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2016 18:54
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Obyčejný pouliční stánek obdržel prestižní michelinskou hvězdu. Malajsijec je ze světového ocenění pořád v šoku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pracovat 17 hodin denně má i své mimořádně světlé stránky!

Restaurace, rychlá občerstvení či mnohé kavárny nejrůznějšího druhu číhají na potenciální zákazníky již téměř za každým rohem. Orientovat se ve světě jídel a jejich podávání není zrovna nejjednodušší, a proto je vybrat si vhodný podnik někdy doslova vědou. Buď nás odrazují ceny, chutě pochodů, obsluha, pověst nebo na druhé straně zase nacházíme mnoho pozitiv, díky nimž dané místo navštívíme. Ale když si to tak shrneme, navzdory všem kontrastům je každá restaurace na Slovensku či v okolních zemích téměř stejná, což se však nedá říci o na první pohled obyčejném pouličním stánku v dalekém a pro nás mnohdy exotickém Singapuru.

Obyčejný pouliční stánek obdržel prestižní michelinskou hvězdu. Malajsijec je ze světového ocenění pořád v šoku
Zdroj: straitstimes.com

Znáte Michelin Guide? Pokud ne, rychle si daný pojem představíme. Jde o knižního průvodce od firmy Michelin inspirovaného nejstarším průvodcem udílejícímu hvězdičky restauracím (ale i hotelům) na světě - Michelin Red Guide. Jednoduše, jedná se o prestižní záležitost a nejeden podnik by byl nadšený, kdyby vytouženou hvězdu během své existence obdržel. Vyhledávané jsou zejména podniky výjimečné kvality.
 
Nicméně pomysleli byste si někdy, že michelinskou hvězdu by mohl získat i jakýsi pouliční stánek nacházející se kdesi mezi mrakodrapy v Singapuru? 51letý Malajsijec jménem Chan Hon Meng pracující v kuchyni již 35 let prodává lidem kuře na tradiční způsob, ale právě od něj chutná tak výborně, že jeho pověst nezůstala pouze mezi stálými zákazníky. Velmi přijatelná je i cena za jednu porci pohybující se mezi 46 Kč až 73 Kč, což je v Singapuru částka poměrně nízká. Pokud však zákazník dostane opravdu velkou chuť, za 350 Kč má rovnou celé kuře. Častokrát mívá vyprodáno ještě před zavíračkou a dlouhé řady před stánkem jsou samozřejmostí.

Obyčejný pouliční stánek obdržel prestižní michelinskou hvězdu. Malajsijec je ze světového ocenění pořád v šoku
Zdroj: youtube.com
Obyčejný pouliční stánek obdržel prestižní michelinskou hvězdu. Malajsijec je ze světového ocenění pořád v šoku
Zdroj: carbonated.tv

Jaký vliv má hvězda na budoucnost stánku? Kromě pravděpodobně zvýšené návštěvnosti a popularity se cena měnit určitě nebude, vzkázal Meng, který byl po naprosto nečekaném telefonátu od společnosti poměrně hodně nejistý. „Děláte si ze mě srandu? Proč by lidé od Michelinu přišli do mého stánku? Nikdy jsem o žádné inspekci nic neslyšel,“ řekl Meng do telefonu. Dostal jednoduchou odpověď: „Soudíme pouze na základě chuti daného jídla.“ A přece jen si z něj legraci nedělali a teď jde o nejlevnější prodávané jídlo oceněné michelinskou hvězdou na celé zeměkouli.

Celý jeho příběh najdete stručně shrnutý i ve videu níže:

A už teď víte, co nesmíte při příští návštěvě Singapuru rozhodně vynechat.

Domů
Sdílet
Diskuse