Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2016 v 20:58
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Žvýkačkově růžové jezero v Mexiku láká svým vzhledem všemožné zvědavce. Co vlastně stojí za jeho zbarvením?

ZAJÍMAVOSTI MEXIKO
Uložit Uložené

Mexiko a jeho žvýkačkové jezero.

Snad nejznámější růžově zabarvené jezero na světě jsme si již před pár měsíci představili. Jezero Hillier se nachází v Austrálii, a i když se nachází na těžko dostupném místě, i tak ročně přitáhne tisíce turistů, což samozřejmě platí i o dnešní mexické nádheře ležící u vesnice Las Coloradas. Nepříliš velká laguna nacházející se na pobřeží mexického poloostrova Yucatán patří mezi nejoblíbenější místa tamních obyvatel, nicméně jejich počty mnohonásobně převyšují zvědaví turisté. Člověku se při pohledu na růžovou hladinu neobyčejné laguny ani nechce věřit, že lidé do něj nepřisypali nějaké speciální chemikálie, aby pozdvihli cestovní ruch v této oblasti, avšak víceré výzkumy ukázaly, že nejde o žádný zásah člověka a za růžovou vodu je zodpovědná příroda sama.

Zbarvení jezera způsobují společnými silami různé druhy planktonu žábronožky, tedy korýši vyskytující se výhradně ve slaných jezerech, ale ne v mořích a tato symbióza potom zbarvuje vodu do odstínu, jaký by jí záviděly i největší milovnice růžové barvy. Je tedy štěstím, že si Mexičané za tento přírodní klenot od turistů ještě nenechali zaplatit a nevymysleli nějaký způsob, jak na něm vydělat, ale protože o růžovém jezeře neví až tolik světových dobrodruhů v porovnání se vzpomínaným australským jezerem Hillier, dá se pochopit i menší nával turistů a menší příležitost pro podnikavé místní. I když bys možná růžové hladině nemusel důvěřovat, lidé se v jezeře bez váhání koupou a když si vsugeruješ, že růžová voda přece musí být i léčivá, pak ti snad koupání pomůže s případnými chorobami, či už fyzickými anebo psychickými.

Domů
Sdílet
Diskuse