Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2016 v 20:46
Čas čtení 0:00
Marek R.

Korupce na olympiádě? Irský boxer ukázal rozhodčím prostředníčky po kontroverzním rozhodnutí ve prospěch Rusa

SPORT
Uložit Uložené

Další problém letošní olympiády.

Sportovním světem otřásl před pár týdny korupční skandál ruských sportovců, kdy do celého prohnilého systému byl zapleten i samotný stát, důsledkem čehož do Ria neodcestovalo 111 sportovců této země. I přesto jsou na tom Rusové na olympiádě více než dobře, v tomto okamžiku mají celkem 38 medailí, z toho 12 zlatých a patří tak mezi nejúspěšnější země letošní akce.
 
Když už se tedy zdálo, že všechno jde tak, jak má, přišel moment, který opět vnesl pochybnosti do ruského sportu, tentokrát však není v hlavní roli doping, ale možná korupce. A to hned ve dvou případech. První moment se odehrál včera v noci ve finále v boxu v supertěžké váze do 91 kilogramů mezi Kazachem Levitem a Rusem Tishchenkem. Během tří kol byl Kazach aktivnější a nebezpečnější a vítězství v prvním kole mu uznali dva rozhodčí, ten třetí se rozhodl pro Tishchenka. Ve druhém kole zůstal Levit věrný své taktice, protože mu vycházela, všichni tři rozhodčí však rozhodli, že vítězem druhého kola je ruský boxer. V závěrečném kole byl Levit stále aktivnější, tlačil svého soupeře neustále k provazům a zásoboval ho údery. Rozhodčím však ani tento výkon Kazacha nestačil a jednomyslně rozhodli o zisku zlatého kovu pro ruského boxera Tishchenka.

Už samotný pohled na vítězného boxera ukazuje, že ani on sám nemohl uvěřit tomu, že vlastně vyhrál a s výrokem poroty nesouhlasilo ani publikum, které Tishchenka vypískalo. Levit si byl téměř jistý svým vítězstvím, ale zachoval chladnou hlavu a prstem před ústy utišil publikum, neboť ruský boxer za toto rozhodnutí nemůže a viníka třeba hledat někde výše. O vítězství Kazacha byl dokonce přesvědčen i samotný trenér Tishchenka.

Ruský tréner Eduard Kravtsov: "What can I say, we all saw who won the fight. I am always for fair judging and I want the work of coaches and boxers to be assessed fairly... such situations in the boxing ring do not present out sport in a good light. Unfortunately, this is not the only such fight in the Olympics, it has rather become a tendency. Our boxer came out to fight and wanted to win, and it is not his fault that his arm was raised. But, unfortunately for boxing fans, we got what we got."

 

Toto rozhodnutí se okamžitě začalo zpochybňovat, ale neuběhlo ani 24 hodin a další ruský boxer vyhrál po dalším zajímavém rozhodnutí. Tentokrát ale poražený neudržel nervy na uzdě a rozpoutal pořádnou show. Irský boxer Michael Conlan je zachycen na jedné z nejpamátnějších fotek této olympiády, když po kontroverzním rozhodnutí ukázal rozhodčím prostředníčky a jasně jim dal najevo, co si myslí o korupci ve sportu.

“If you have watched these Olympic Games and seen some of the decisions, Olympic boxing is dead. It’s whoever pays the most money. Whoever has the most, wins.”

Lidé se shodují na tom, že Conlanova rychlost a přesnost mu měli vyhrát tento souboj, rozhodčí se však opět jednomyslně rozhodli a podle nich byl vítězem Rus Nikitin.

"AIBA are cheats, they're f**king cheats. Amateur boxing stinks from the core right to the top. I’ll never box for the AIBA again. I don’t give a f**k if I’m cursing on TV. I wanted to win Olympic gold. My dream’s been shattered now."

“I watched the heavyweight final last night [won by Russia’s Evgeny Tishchenko over Kazakhstan’s Vassiliy Levit] and I thought, ‘That can’t happen to me, with the whole of Ireland watching.’ I thought they couldn’t go and rob me. But in fact they did. You only have to look at the Russian’s [Nikitin’s] reaction afterwards. He didn’t believe he won. I didn’t believe he won, the crowd didn’t believe he won, even his own corner didn’t believe he won. My little dream has been ruined.  I will never box in an AIBA competition again. I feel they are one of the most corrupt organisations in the world.”

Korupce na olympiádě v tomto sportu však není ničím novým a za největší skandál se považuje ten ze Soulu, o kterém jsme více psali v tomto článku. Je smutné, že od toho momentu se nic nezměnilo a vítězství se dá stále zařídit. A to nejen ve prospěch Ruska, ale i jiných zemí.

 


Domů
Sdílet
Diskuse