Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2016 14:37
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

O elektromobily od Tesly je velký zájem. Prodeje automobilky se oproti loňskému roku zdvojnásobily

TECH
Uložit Uložené

Elon Musk má nemalý důvod k oslavě.

Jelikož je termín spuštění výroby očekávaného Modelu 3 už zanedlouho tady, Elon Musk a jeho tým z automobilky Tesla musí nahromadit dostatečný finanční obnos, aby mohli zajistit dokončení momentálně probíhající výstavby strategické fabriky Gigafactory. A jak říkají čísla z čerstvých obchodních výsledků za uplynulé čtvrtletí, tak se jim toho i daří dosahovat. Americký výrobce populárních elektromobilů zaznamenal v meziročním srovnání až zdvojnásobení počtu prodaných kusů.
 
Jak píše web The Wall Street Journal, Tesla dokázala za tři měsíce prodat přes 24 500 osobních vozidel, z čehož bylo 15 800 kusů Modelu S a 8 700 kusů Modelu X. Kolem 5 000 elektromobilů je právě na cestě k zákazníkům, takže je započítají do nového kvartálu, který by měl být podle předpokladů mírně lepší.
 
Za zmínku také stojí, že prodeje negativně neovlivnily ani nedávné incidenty, během kterých nastaly havárie, kde byl za vinu označován autopilot. V jednom z nich řidič přišel dokonce i o život.

O elektromobily od Tesly je velký zájem. Prodeje automobilky se oproti loňskému roku zdvojnásobily
Zdroj: www.teslacentral.com

Aby mohla hromadná výroba dostupnějšího Modelu 3 vůbec začít, je nejprve nezbytné dokončit 5 miliardovou fabriku Gigafactory a pak ji důkladně připravit. Koncem července, kdy proběhlo jedinečné zpřístupnění technologické výbavy očím novinářů, byla hotová jen na 14 procent. Po strategické stránce představuje důležitý faktor pro umožnění nevyhnutelné redukce nákladů. Bez ní by tak nízké cenovky zřejmě nedosáhli. Nové výrobní kapacity automobilce poskytnou nejen dostatečně velkou produkci baterií, ale i jejich recyklaci. Ty v současnosti zajišťuje japonský dodavatel Panasonic.

Od spuštění předběžných objednávek na Model 3 bylo zaregistrováno více než 400 tisíc vážných zájemců, přičemž čísla neustále rostou. Tesla proto zcela vážně předpokládá, že ambiciózní cíl vyrobit 500 tisíc kusů do konce roku 2020 stihne naplnit podstatně dříve, možná už v roce 2018. První kousky dorazí majitelům koncem příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse