Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2016 v 21:00
Čas čtení 0:00
Peter L.

Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Knihy, seriály, komiksy a internety jsou studnou informací ze světa Star Wars. My jsme pro vás vybrali to nejpodstatnější.

Tak se zdá, že prosinec bude v kalendářích mnoha lidí svítit nejen kvůli Vánocům nebo očekávané silvestrovské párty. Studio Disney se v kolaboraci s Lucasfilmen rozhodlo připravit svátek pro všechny filmové fanoušky už druhý rok po sobě a jinak tomu nebude ani v roce příštím.

Závisláci na kánonu světa Star Wars dostali svůj první vánoční dárek v předstihu v podobě knihy Star Wars: Catalyst: A Rogue One Novel z pera Jamese Lucena. S autorovým stylem psaní jsem byl seznámen už z non-canon příběhu Darth Plagueis a jedné z prvních knih po redefinici kánonu s jednoduchým názvem Tarkin. Už po oznámení románu jsem tedy věděl, že si ho nebudu moct nechat ujít. Místo detailního rozboru děje v následujících řádcích rozeberu fakta, jejichž znalost může přijít vhod před vkročením do kinosálu.

Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu
Zdroj: franksworld.com

Příběh je zasazen před události prvního spin-offu z daleké galaxie a má za úkol prohloubit zážitek z připravovaného velkofilmu, jehož se dočkáme již za týden. Děj Catalyst začíná nějaký čas po událostech Clone Wars a provede nás přes období Revenge of the Sith až téměř po Rogue One očima dvou starých známých, Galena Erso a Orsona Krennicka. Díky službě Audible mi bylo umožněno poslechnout si převyprávěnou verzi této novely. Následující poznatky jsou však doplněny i dostupnými internetovými zdroji či kánonem známým ze seriálů, filmů a knih.

UPOZORNĚNÍ: Následující řádky mohou někomu připadat jako spoiler (i když jím nejsou). Pokud máte v úmyslu vydat se na Rogue One s čistým štítem, doporučuji další čtení pečlivě zvážit.

Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm

Kdo je Galen Erso?

Galen, ve filmu ztvárněn skvělým Madsem Mikkelsenem, je zarytý pacifista. Během konfliktu známého jako Válka Klonů se rozhodl zůstat neutrální a studoval obnovitelné zdroje na planetě Vallt. Jeho specializace jsou krystaly. Ještě specifičtěji – krystaly známé jako Kyber, které ve svých mečích používají i rytíři řádu Jedi. Je obecnou vírou, že tato hornina je živá a jakýmsi způsobem propojená se Silou. Erso je přesvědčen, že existuje i vědecká cesta, jak s energií ukrytou v kamenech manipulovat a dopomoci tak méně rozvinutým světům ke zdrojům snadno obnovitelné energie. Po svém boku má manželku Lyru nacházející se v pokročilém stádiu těhotenství. Pohlaví a jméno dítěte snad prozrazovat nemusíme. Galen byl na Valltu zajat separatisty a následně osvobozen poručíkem Krennicem sloužícím Republice.

Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm

Kdo je Orson Krennic?

Stoupající hvězda v řadách Republiky a následně Impéria. Cílevědomý inženýr, který se z člena Rady Inženýrů vypracoval až na osobu vedoucí stavbu superzbraně, která v budoucnu ponese jméno Hvězda smrti. Navzdory společné minulosti a až kamarádskému vztahu s Galenem Orson nikdy neváhá ve lhaní geniálnímu vědci s cílem svést ho na svou cestu. Krennic má neoblomnou víru v sama sebe, což se odráží i v jeho arogantním vystupování při komunikaci s autoritami jako například Grand Moff Tarkin. Rád by se jednou viděl na jeho místě, a proto dělá všechno pro to, aby ho zdiskreditoval nebo odstranil z cesty jiným způsobem. Jak to nakonec dopadne, asi víme všichni, ale to absolutně neubírá této záporné postavě na atraktivitě.

Po operaci, která vyústí v záchranu Galena, Lyry a jejich dcery Jyn z rukou separatistů, se rodina Ersových cítí Krennickovi zavázána. Orson si je toho velmi dobře vědom, ale předstírá falešnou skromnost a karty si schovává v rukávu. Vytáhne je vždy ve správný čas. Galen by se totiž nikdy neúčastnil  konstrukce něčeho tak ničivého jako Hvězda smrti. Jako zástěrka slouží tzv. Project Celestial Power zaměřený na výzkum obnovitelných zdrojů energie, jehož výsledky jsou ale v jiné továrně využívány na vývoj superzbraně. 

Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm

Cesta k Hvězdě smrti

Možná si z Epizody II: Attack of the Clones pamatujete scénu, kdy jsou hraběti Dookovi na planetě Geonosis prezentovány plány vesmírné stanice o velikosti měsíce. Dooku sehrál jednu z vedoucích úloh v řadách separatistů. Nikdo v té době netušil, že existuje spojitost mezi ním a Palpatinem. Hvězda smrti byla navržena separatisty. Projekt zůstal v teoretické rovině a s jeho realizací nikdy nezačali. Představitelé Republiky to však netušili. Palpatinův cíl byl, aby se jejích plánů zmocnila Republika a aby se tak ve strachu před touto zbraní mohlo odklepnout financování výstavby funkce schopného konkurovat takové síle.

Co jsou krystaly Kyber? 

Jak jsme již nastínili výše, jde o horninu obsahující obrovské množství energie. Tuto energii je ale potřeba z krystalu „vytěžit“. Uvozovky jsem použil, protože nejčastější forma „těžby“ spočívá v propojení uživatele a krystalu Silou. Při použití v lightsaberu se synchronizují s osobností jeho uživatele a vytvoří tak čepel zbraně. Něco podobného jsme mohli vidět už v nepoužitých scénách z Epizody VI: Return of the Jedi. Kromě vytvoření čepele pomáhá Jediům soustředit se v boji a najít rovnováhu v Síle. Sithové naopak používají metodu „bleeding the blade“, kterou formují vůli žijícího krystalu a přizpůsobují ho tak své temné cestě. Kyber se vyskytuje v mnoha velikostech. Ty největší z nich byly již v minulosti použity k výrobě superzbraně. Jinak to není ani v případě Hvězdy smrti a vám už asi došlo, že v jejím centru se nachází obrovský Kyber napájející laser, který později zničí planetu Alderaan před očima její princezny, Lei Organy.

Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm

JEŠTĚ VĚTŠÍ UPOZORNĚNÍ! Tady už opravdu zajdeme do trochu spoileroidních vod, protože budeme spekulovat o osudech Jyn a její spolubojovníky po skončení Rogue One.

To, že se Rogue One odehrává mezi epizodami III a IV, musí být v tomto okamžiku jasné už každému, kdo četl předchozí řádky. Jak je tedy možné, že jsme žádného z protagonistů neviděli v žádném z filmů s dějem zasazeným po tomto spin-offu? Jsme si jisti, že jsme je neviděli? Na internetu se před nedávnem objevila teorie spekulující o budoucnosti těchto postav. Fanouškovských teorií je plný YouTube, Reddit nebo stránek věnujících se vyloženě Star Wars. Tato nás ale zaujala nejen svou atraktivitou, ale i použitou logikou. Znalci ji samozřejmě okamžitě vyvrátili, ale k tomu se dostaneme později.

Po prostudování důkazních materiálů se vám to může zdát jasné (nebo také ne). Členové Rogue One jsou vlastně Knights of Ren! Co však zcela nezapadá, je časová osa. Předpokládejme, že Jyn má v období, kdy se film odehrává, kolem 22 let (podle této časové osy). Děj snímku podle slov tvůrců končí 15 minut před úvodem Epizody IV. To znamená, že Jyn by měla v době Force Awakens 56 let. To problém není, ale pokud vezmeme v úvahu věk jejích spolubojovníků, vynořují se otazníky. Možným vysvětlením je zajetí družiny a využití karbonitu, díky kterému lidské tělo hybernuje a zastaví se jeho stárnutí. Nechám to však na vašem uvážení. Neváhejte se se svými teoriemi podělit v komentářích!

Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm
Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu
Zdroj: DK
Cesta k Rogue One: Vše, co potřebujete vědět před premiérou očekávaného spin-offu
Zdroj: Lucasfilm
Domů
Sdílet
Diskuse