Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2016 10:39
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Ve vraku lodi našel 3 tuny zlata, oklamal investory a po prodeji pokladu utekl. Nyní bude sedět ve vězení, dokud nepřizná, kam ho ukryl

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hledač pokladů, který už rok sedí ve vězení a odmítá mluvit.

Když se koncem 80. let minulého století rozhodl hledač pokladů Tommy Thompson najít potopenou loď S.S. Central America, jeho nadšení zaujalo množství investorů. Thompson věděl, že na lodi potopené ještě během hurikánu v roce 1857 by se měl nacházet hotový zlatý poklad, a tak se mu podařilo zajistit si 12,7 milionu dolarů a pustit se do konstrukce zařízení schopného potopit se do velké hloubky a dostat poklad na hladinu. Thompsonovi se to po měsících práce skutečně podařilo, a i když z potopené lodi nevytáhl úplně všechno, ba dokonce tam mělo zůstat přes 95 procent ztraceného zlata, vytažené mince a další šperky měly mít hodnotu 100 až 150 milionů dolarů. Poté, co si Thompson uvědomil hodnotu svého nálezu, dostal nápad. Rozhodl se část zlata rozprodat údajně za 50 milionů dolarů a místo toho, aby vyplatil své investory očekávající slušný zisk, se prostě vypařil.


Začátkem nového tisíciletí na něj několik investorů podalo trestní oznámení, ale Thompson neměl zájem o spolupráci se soudy, a když se v roce 2012 nedostavil na jednání, byl na něj vydán zatykač. Jemu to příliš nevadilo, protože se svou družkou v tajnosti žili ve floridské vile a později v různých hotelích, kde je nakonec loni chytili. Thompson měl u sebe mít 400 tisíc dolarů v hotovosti a nakonec se se soudcem dohodl, že prozradí, kam peníze z prodaného pokladu skryl a co s nimi vlastně udělal. Nejdříve přiznal, že je umístil do Belize, ale karta se rychle obrátila. Naneštěstí pro natěšené investory, kteří už po letech konečně viděli šťastný konec jejich trápení, Thompson najednou před soudem jakoby zapomněl na to, co předtím říkal a tvářil se, že trpí neurologickou poruchou, takže si nedokáže vzpomenout na žádné peníze ani úkryt, i když soud očekával, že prozradí místo, kde se ještě nachází alespoň 500 zlatých mincí v hodnotě 4 miliony dolarů. Znalecké posudky však prokázaly, že svou poruchu pravděpodobně předstírá, a tak ho soudce nechal ve vězení až do doby, než přizná, kam zlato a peníze ukryl. Za každý den strávený ve vězení ho dokonce pokutují ve výši 1 000 dolarů, ale to je Thompsonovi zřejmě jedno.


Domů
Sdílet
Diskuse