Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2017 11:19
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání

TECH
Uložit Uložené

Ani letos tomu nebude jinak a opět budeme svědky obrovského množství automobilových premiér. Které jsou ty nejočekávanější?

Už za pár dní tu máme automobilový veletrh v Detroitu, tedy vůbec první velký autosalon letošního roku. V plánu je několik novinek i pro neamerický trh, přičemž o těch nejhlavnějších jsme vás informovali postupně poslední týdny či měsíce. Další, ještě větší nadílka nových automobilů přijde v březnu v Ženevě, no a určitě toho nebude málo ani na podzim během autosalonu ve Frankfurtu. Jako asi každý rok, ani nyní tomu tedy nebude jinak a opět budeme svědky obrovského množství všelijakých automobilových premiér, a to ať už méně či více zajímavých. Ke slovu se přihlásí nepochybně všechny značky, i přesto se ale největší pozornost soustředí na velké novinky, na které nebude ani tento rok skoupý. Při příležitosti začátku roku jsme tak vybrali desítku největších a nejočekávanějších automobilových novinek, které v roce 2017 nejvíce vzbudí rozruch. Některé z nich jsme už sice poznali v závěru loňského roku, na trh se ale dostanou až v následujících měsících, proto v našem abecedním seznamu nemohou chybět. A o které jde?


Alfa Romeo Stelvio

Alfa za poslední měsíce zaznamená jakýsi comeback. Ne že by dosud nepůsobila, s příchodem nové Giulie ale dostává nový vítr do plachet a je opravdu očividné, že kompetentní chtějí navrátit někdejší slávu této značce. Postarat se o to má zejména onen sedan, mezitím ale Italové ukázali na hrstce fotek už i jejich zcela nové, první SUV. Design není v zásadě ničím převratný, vždyť jde koneckonců o shodnou platformu (podélně uložený motor a zadní pohon), na jaké je postavena právě Giulia. Exteriér, ale i interiér i tak budou silnou stránkou. Alfa Romeo odjakživa poutá pozornost svým šarmem a jinak tomu nebude ani v tomto případě, navíc, vozidlo se velmi podobá na Maserati Levante, což bude také určitě výhodou. Ke svým zákazníkům se Stelvio dostane přibližně v polovině roku 2017, přičemž automobilka se netají opravdu velkými ambicemi. Jelikož jde o SUV, dá se opravdu předpokládat, že si najde nemalou základnu fanoušků. Navíc vrcholem v nabídce bude verze Quadrifoglio Verde, čili 2,9litrová V6 s výkonem 375 kW/510 koní a točivým momentem 600 Nm. Standardem je 8stupňová automatická převodovka, no a pokud jde o zbývající motorizace, chybět nebude 280koňový benzínový agregát 2.0 Turbo a zároveň by se do portfolia měl časem určitě zařadit i 2,2litrový turbodiesel s několika výkonnostními verzemi.

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com

Audi A8

Pokud bychom se bavili o výhradně luxusních automobilech, jednoznačně nejočekávanějším počinem je vlajková loď z Ingolstadtu, která na sebe nechává skutečně dlouho čekat. Současná A8 je na trhu totiž již od roku 2010 a konkurence ji doslova trhá v zubech, čemuž napovídají především prodeje. Audi stále hovoří zejména o nových autonomních systémech, čemuž se divit nemůžeme, protože pokud jde o technologie tohoto typu, za rivaly citelně ztrácí. Objevují se ale zvěsti, které hlásají, že nová generace A8 bude prvním plně autonomní řízeným sériovým automobilem na světě, což zní po více stránkách trochu nereálné. Ve věci je technologie Traffic Jam Assist fungující do rychlosti 60 km/h jako plnohodnotný autopilot, díky kterému řidič nebude muset ani sledovat vozovku, a přesto se bude vozidlo umět prodírat městskými komunikacemi (i ve špičce) během jízdy za vytyčeným cílem. Audi přitom stále hlasitěji mluví o jakési umělé inteligenci, která bude umět předvídat, pamatovat si často absolvované trasy a na základě toho dokáže plánovat následující jízdy. To, do jaké míry tyto plány projdou testy a legislativou, je na nyní otázkou, nakolik o vozidlech s autopilotem v pravém slova smyslu se počítá až po roce 2020. Designově se vlajková loď bude nést v duchu nové A4/5, největším progresem ale projde interiér. D5 osma bude postavena na nové modulární platformě MLB Evo, z čehož má vytěžit zejména váha, neboť se předpokládá masivní úbytek hmotnosti, ohlášený je ale i příchod několika hybridních verzí. Více se dozvíme za několik měsíců.

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: 2017automodels.com

BMW řady 5

I přesto, že G30 generaci řady 5 jsme na podzimním autosalonu v Paříži loni neviděli, krátce nato ji BMW nakonec přece jen představilo na své vlastně prezentaci. 5 tak plně odhalena už je, navíc, v exkluzivním předstihu jsme ji stihli provětrat v Lisabonu už i osobně. Novinka na trh přijde v únoru v provedeních 530i, 540i, 520d a 530d, měsíc nato se objeví i verze 520d EfficientDynamics Edition, 530E iPerformance a zatím vrchol v nabídce, špičkový model M550 xDrive. V nabídce je hned několik designových řešení, které odliší exteriér, ale i interiér. Kromě základního provedení nechybí luxusní linie s početným použití chromu, no a nakonec ani sportovní kabát familiárně známý jako M paket. 5 se může pyšnit rekordním koeficientem odporu vzduchu jen 0,22, špičkovými světly BMW Selective Beam s citelně hranatějším designem. Po vzoru sedmičky má ovládání gesty, no a samozřejmě nekonečnou paletu nejmodernějších technologií, včetně chytrého klíče BMW Display Key. Praktická varianta Touring přijde za několik měsíců a údajně již koncem roku poznáme i vrcholnou M5.

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com

Ford Fiesta

Fiesta patří mezi vůbec nejúspěšnější a nejprodávanější vozy v Evropě, proto není pochyb, že nová generace je na starém kontinentu obzvláště očekávaným artiklem. K jejímu odhalení došlo jen nedávno na prezentaci v Kolíně nad Rýnem, přičemž hned v úvodu jsme poznali až čtyři provedení – klasické Titanium, luxusní Vignale, sportovní ST-Line a oplastovaný Active. Ve všech případech je třeba říci, že Fiesta vypadá podstatně dospěleji a atraktivněji. Ford navíc prohlásil, že jde o technologicky nejvyspělejší malé auto na světě. Naznačuje to zejména kokpit s volně stojícím tabletem Sync 3 s až 8" dotykovou obrazovkou. Zajímavostí je zejména skutečnost, že Ford jako vůbec první na světě osadil několikrát oceněný tříválcový motor 1.0 EcoBoost systémem vypínání válců. Bližší informace se teprve dozvíme, co ale víme už teď, je čas příchodu na trh – začátek léta.

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com

Hyundai i30

Není se čemu divit, že nižší střední třída je nadále tahounem evropského trhu, čehož důkazem je neskutečně obrovská plejáda modelů tohoto segmentu. Za poslední roky jsme přitom svědky toho, že jsou to právě Korejci, kteří si stále více odkrajují z tržního koláče, no a s příchodem nových generací vozů Kia cee'd a Hyundai i30 se to má odrazit na prodejích ještě více. Na prvního jmenovaného si musíme ještě chvíli počkat, druhý do party ale svou generační výměnu uskutečnil již na loňském autosalonu v Paříži. Bohužel nová i30 je přijata vcelku rozpačitě, a to zejména díky exteriéru, který je sice zcela nový, ale vidět v něm můžeme změť několika modelů, jak by se patřilo – přes 308, áčkový Mercedes či Golf až po masku alá Audi. Tak či onak, novinka vypadá vskutku zajímavě. Vnitřek má být velmi pohodlný a prostorný, zavazadlový prostor nabízí 395 litrů, přičemž po sklopení sedaček je to až 1301 litrů. Pochopitelně, dříve či později přijde i praktičtější varianta v podobě verze kombi. Přední kapota skrývá relativně širokou paletu motorů – 1.4 MPI (73 kW/99 koní), 1.0 T-GDI (88 kW/120 koní), 1.4 T-GDI (103 kW/140 koní), 1.6 CRDi (70 - 100 kW/95 - 136 koní). To, zda Hyundai s i30 v Evropě opět prorazí, je více než jasné, počkejme si tedy, jak se jí bude dařit u nás, kde se poslední roky předchůdce těšil extrémnímu zájmu.

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com

Nissan Micra

Nissan s hatchbackem Pulsar jasně naznačil, že v Evropě to Japonci v tradičních segmentech ještě úplně nezabalili, i přesto, že jeho cenové relace nejsou úplně nejideálnější. Ještě více si ale Nissan slibuje od zcela nové generace populární Micry. O ní automobilka hovoří jako o vozidle, které má dokonce do segmentu malých aut vnést novou úroveň dynamiky, technologií a stylu. Ten můžeme vidět už na první pohled, jelikož novinka si svou světovou premiéru odbyla již na loňském autosalonu v Paříži. V nejbližší době tak nové Micře už nic nebrání k tomu, aby přišla i na naše silnice. Její exteriér je opravdu dynamický a doslova diametrálně odlišný od předchůdce. Zákazník má přitom možnost tak velké individualizace, že může počítat až s 125 kombinacemi. Údajně nejprostornější interiér v segmentu B nabízí stylový design a 7" displej multimediálního prostředí. Motorové prostory bude vyplňovat buď 90koňový benzínový 0,9litrový tříválec s turbem nebo 1,5litrový naftový čtyřválec se stejným výkonem. Později se v nabídce objeví i atmosférický motor 1.0 s výkonem 73 koní.

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com

Škoda Yeti

Není pochyb, že škodováckým highlightem tohoto roku bude jejich první SUV, čili Kodiaq, který se již brzy začne oficiálně prodávat. Kromě něj však na podzimním autosalonu ve Frankfurtu poznáme nástupce menšího Yetiho. O něm se už toho naspekulovalo opravdu hodně, poslední zprávy ale naznačují, že v konečném důsledku půjde doslova o přebrandovaný Seat Ateca. Dalo by se tedy rovněž napsat, že sourozence Volkswagenu Tiguan, v médiích se ale stále více hovoří o tom, že s Atecou bude sdílet i většinu exteriérových tvarů, čímž se od německého derivátu na pohled vzdálí. Jinými slovy, očekávají se víceméně jen jiné nárazníky, maska, tvar (příplatkových full-LED) světel, zadní partie a pochopitelně i interiér. Platformu MQB tak dostane další koncernový automobil, navíc už nyní můžeme s jistotou říci, že pod kapotou nebude chybět ani tříválcový benzinový agregát 1.0 TSI. 

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.youtube.com

Tesla Model 3

Tento a následující rok mají být pro automobilku Tesla Motors průlomové. Lépe řečeno, právě v následujících měsících se uvidí, zda nejznámější výrobce elektromobilů zaznamená skutečně automobilovou revoluci. Veškerá ta snaha a zároveň i pozornost se soustředí na zcela nový Model 3, tedy v pořadí čtvrtý automobilový počin značky (prvotní Roadster se již nevyrábí). Ambice jsou obrovské – Tesla chce dosáhnout toho, aby v roce 2018 vzniklo až 400 tisíc exemplářů trojkové modelu. To je nepochybně obrovské, do značné míry až nereálné číslo, a to i přesto, že (teoretická) poptávka, tedy počet „předobjednávek“ toto číslo přesahuje. Problémem může být samotná produkce a logistika, neboť dosud zbrusu nová automobilka vyráběla elektromobily Model S a Model X řádově jen v několika desítkách tisíc ročně. Tak či onak, Model 3 se má začít vyrábět a následně doručovat s cenovkou kolem 35 tisíc dolarů už v polovině tohoto roku. Nechme se překvapit, zda se tento plán odrazí v realitě.

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.netcarshow.com

Volkswagen Polo

Rok 2017 bude pro Volkswagen mimořádně důležitým rokem, a to z toho důvodu, že během následujících dvanácti měsíců přijde na trh nejen faceliftovaný Golf, prodloužený Tiguan s dodatkem Allspace, ale poznat bychom měli i sériovou podobu nového Pola, nástupce CC, tedy Arteonu a nakonec v závěru roku i třetí generace Touarega. Vybrat nejdůležitější počin je tedy těžké, je to ale zástupce segmentu malých aut, který má s příchodem další generace zaujmout nejdůležitější novinkou. Úhlavní konkurent stejně nové Fiesty má převzít řadu inovací z modernizovaného Golfu, v nabídce se tak objeví například full-LED světlomety, velký displej multimediálního systému, no a do značné míry bude s větším hatchbackem sdílet i motorové portfolio. To, do jaké míry je nyní sporné, stejně tak, jak bude novinka vypadat, jistý náznak ale naznačuje známý počítačový grafik. Mimochodem, v kuloárech se šeptá, že dlouho na sobě nenechá čekat ani ostré GTI.


10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.theophiluschin.com
10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.theophiluschin.com

Volvo XC60

Modely značky Volvo nikdy nepatřily z globálního hlediska mezi ta nejočekávanější vozidla. Za poslední roky však Švédové zaznamenali velký boom, čehož výsledkem je příchod několika novinek, které na trzích doslova vystřelily. Počínaje novou XC90 nebo vlajkovou lodí S90, respektive V90, nemluvě o novém nástupci ikonického outdoorového kombíku, tedy V90 Cross Country. I přesto, že příchod těchto modelů značně zvýšil nejen samotnou oblibu, ale i prodej, ve výsledku jde především o dražší a luxusnější vozy, které si může dovolit jen málokdo. Velká pozornost se tak soustředí na příchod nové generace modelu XC60, tedy středně velkého SUV pro větší masu. Dá se předpokládat, že svým designem půjde ve šlépějích většího XC90, nepochybně ale přijdou ještě novější technologie, včetně autonomních schopností, no a v neposlední řadě i modernější prvky. Konkrétnější informace zatím neznáme. Novinka by měla navázat na velký úspěch současné generace, její příchod je očekáván v závěru roku. To, jak může vypadat, naznačuje počítačová vizualizace níže.

10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.carwow.co.uk
10 automobilových novinek roku 2017, se kterými se spojují největší očekávání
Zdroj: www.carwow.co.uk

Do nejdůležitějšího výběru se pochopitelně nedostalo vše, speciální je třeba věnovat pozornost ale také vozidlům jako nová Honda Civic, Land Rover Discovery, Mercedes-Benz třídy E All-Terrain/Coupé/Cabriolet, Opel Insignia či Suzuki Swift. K odhalení nakonec dojde v případě nástupce McLarenu 650S, poznat bychom ale měli i vrcholnou verzi (Superleggera?) 10válcového supersportu Lamborghini Huracán.

Domů
Sdílet
Diskuse