Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2017 15:00
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš Matěj Toman

Jaká česká a slovenská rapová alba můžeme očekávat v aktuálním roce? #3

HUDBA
Uložit Uložené

Poslední část krátkého seriálu o projektech, na které se můžeme s jistotou v roce 2017 těšit.

Dnes tu pro vás máme poslední díl z naší krátké série, ve které jsme se snažili zmapovat všechny albové projekty naší milované rapové scény očekávané v tomto roce. Zároveň dáváme do pozornosti i první a druhý díl, takže zbytek svých oblíbenců najdeš zaručeně v jednom z nich. U většiny pocházejí informace od samotných interpretů, a tak pevně věříme, že své slovo dodrží a 2017 bude plný kvalitního československého rapu. V předešlých dvou dílech jsme si představili již 20 interpretů a skupin, které oznámily vydání svých nosičů v příštích dvanácti měsících a dnes zastavíme počítadlo na čísle 30. Představíme si tedy opět desítku alb a přidáme i všechny zatím známé informace, které se nám podařilo dohledat na sociálních sítích, případě nám je zmínění prozradili sami.

Paulie Garand 

Dnešní desítku otevírá jezdec z Ty Nikdy, který si již několik let jde svou cestou. Za tento čas si stihl vytvořit velkou a loajální základnu fanoušků. Paulie vydal v roce 2015 povedený počin Boomerang, kde již tradičně spolupracoval i Kenny Rough. A přesně v této sestavě bude pravděpodobně vznikat i chystaný počin, který vyjde 20. 3. a ponese album Nirvana. Harantova tvorba je však natolik odlišná od všech ostatních kolegů, že by snad ani nemělo význam pokoušet se experimentovat. Očekávat můžeme i atmosférické videoklipy, jaké jsme měli možnost vidět i v loňském roce.

Hugo Toxxx

Ač je Hypno808 více či méně stále aktivní, jeho hlavní článek se přiklání spíše k té druhé variantě. Hugo však nedávno vydal skvělý singl Nemůžeš koupit, načež nás před pár dny potěšil Dlouho dole. Na obou skladbách vystihl vše, co na jeho tvorbě máme rádi a bohudíky víme i o tom, že si pro nás letos přichystá vlastní sólový počin. Naposledy jsme měli před třemi lety možnost slyšet dobrý mixtape Trashrap, a tak jsme zvědaví, s čím vedoucí holubí smečky přijde nyní. Čekat můžeme striktní texty, jistojistě se nevyhneme narážkám na zbytek „scény“ a produkce nejspíše z většiny doručí domácí producenti Hypna, kteří vždy dokáží přijít s něčím zajímavým. Datum vydání neznáme.


Fobia Kid 

Comebackgang se v tomto roce již rozšířil o nového hudebního člena, avšak pravděpodobně hlavním tématem (tedy jedním ze dvou hlavních) v crew bude Fábiovo album. 2016 přinesl v jeho tvorbě poměrně velkou aktivitu i díky CBG čtvrtkům, během nichž spatřilo světlo světa několik vydařených singlů a některé hned i s videoklipy. Fobia Kid se objevil i na několika spolupracích, ovšem nyní přišel čas dát dohromady i celistvý projekt se vším, co k tomu patří. Informace o datu vydání a vlastně ani žádné jiné konkrétní zatím nemáme, a tak ho odhadujeme spíše na druhou polovinu roku.


Tragikomix 

Ano, já vím. Tragikomix jsme do podobných článků zahrnuli již přesně třikrát a zatím stále bez výsledku, ovšem nyní jsme se rozhodli si tuto informaci před zveřejněním potvrdit a nyní vám můžeme s jistotou slíbit, že Z.V.E.N.S.S - Z východnej Európy na strechu sveta spatří světlo světa již brzy, tedy konkrétně před létem. Dočkáme se nejvíce real storytellingu, čehož důkazem jsou i zatím zveřejněné singly a zajímavostí je, že na albu nenajdeme ani jednoho hosta. Pevně věříme, že by mohla vydání desky doprovázet i tour nebo jiný formát živých vystoupení, protože při posledním „comebacku“ v podobě vystoupení v domovské Žilině kluci dokázali, že to určitě stojí za to.


Special Beatz 

CBG by měl v tomto roce konečně počinem reprezentovat i jeden z nejlepších hudebních producentů v našich končinách, od kterého můžeme očekávat opravdu hodně. Jelikož spolupracuje s drtivou většinou scény, pravděpodobně si bude moci interprety precizně dosadit na své hudby, přičemž pár z nich bychom si dokázali tipnout už nyní. Zatím však víme jen to, že album bude, ale předpokládáme, že podobný koncept doprovází vysoká časová náročnost, z čehož logicky vyplývá, že mu bude patřit až podzim či zima roku 2017. Podobně jako u ostatních projektů z této série, i o tomto vás budeme vždy včas informovat.

Matys 

Matysovi už vyšlo EP Čísla, které dal dohromady s Ideou, ten se však tentokrát objevuje na beatech. 5 skladeb a tři rapoví hosté jsou jen velmi malou ochutnávkou toho, co bývalý raper ze Slow Flow chystá. Dočkáme se totiž i plnohodnotného projektu v jeho sólovém podání. Ten by měl být přepracován hlavně po hudební stránce, což naznačují již samotné přípravy a spolupráce s profesionálními hudebníky, které Matys pravidelně dokumentuje na Instagram stories. Název alba zatím nevíme, avšak můžeme vám slíbit, že se mezi fanoušky dostane ještě v první polovině roku.


Mike Trafik 

Kromě Špeciála chystá producentský počin i Mike T. z BiggBossu. Jelikož má tento etablovaný producent již na kontě pár podobných záležitosti, všichni dobře víme, že se je na co těšit. V rozhovoru pro biggboss.cz Trafik prozradil, že se bude snažit o zajímavý koncept, do kterého vloží i vlastní chemii a silné emoce. Samotné skladby bude charakterizovat stejný formát, a tedy, že se na každé objeví tři hosté. Následně bude celé album propletené živými nástroji, přesněji kytarou a bicími. Datum vydání se plánuje kvůli komplikovanosti a jiným projektům až na druhou polovinu roku, ale my věříme, že se čekání určitě vyplatí.

GR Team 

Snad všichni fanoušci Gramo Rokkaz už zaregistrovali, že tato crew oficiálně ukončila své působení. Kluci původně začínali jako skupina DJů, kterou následně doplnili rapoví interpreti v čele se Separem. Po jeho odchodu společně s Damem a Smartem již GR nemělo potřebnou sílu a kvůli různým názorům i pohledům na hudbu už fungovali jen na setrvačnosti, dokud nepřišlo definitivní a oficiální rozhodnutí. Většina jednotlivých členů však v tvorbě stále pokračuje, avšak zaměřují se hlavně na své vlastní projekty. No a jedním z nich by měl být i počin od jedné ze složek Gramo Rokkaz, která si říká GR Team. V něm aktuálně působí Tono S., Decko  a Danosť.


Logic 

Jeden z nejpopulárnějších u nás, co se fanouškovské základny týče, si pro nás letos naplánoval hned tři desky. To, že Logic tvoří ostošest, jsme jaksi věděli, ale toto číslo i nás překvapilo. Vzhledem k tomuto počtu můžeme očekávat, že se alba dočkáme v příštích několika týdnech, ale také nemusíme. Tak či onak se nahrává a připravuje, což musí potěšit i někoho, kdo jinak Logica nemusí. Chytlavým hookům a zajímavé práci s hlasem nakonec stejně podlehne. Summa summarum se v Milion+ stáji ani náhodou nechystají zpomalit, ba naopak, a tak se můžeme i letos těšit na plno nových počinů, ale i povedených videoklipů, které všem skladbám dávají pomyslný boost v popularitě.

Boy Wonder 

Ano, na album od Wondera se po Egovi čeká snad nejdéle, a i když to už několikrát vypadalo skutečně nadějně, momentálně tomu tak zatím není. I proto doufáme, že tímto zařazením alespoň o malé procento zvýšíme pravděpodobnost vydání nějakého projektu, protože podobní interpreti jsou spíše vzácností. Jediný slovenský jezdec Ty Nikdy se však alespoň čas od času připomene spoluprací, a tak se snad nemusíme bát, že by na hudbu zcela zanevřel. Tak se tedy nechme překvapit.

Děkujeme za pozornost a věříme, že jsme vám touto sérii jakžtakž zlepšili přehled o všem rapovém, čeho se v aktuálním roce dočkáme.

Domů
Sdílet
Diskuse