Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2017 12:20
Čas čtení 0:00
Martin M.

10 zajímavých faktů o Rusku, o kterých jsi (možná) nevěděl

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejen vodka tam hraje hlavní roli.

O Rusku se toho už napsalo mnoho, i my jsme se mu již věnovali v některých předešlých článcích. Na začátek je třeba říci, že jde o opravdu velmi specifický národ a zemi. Není to jen o tuhé zimě a teplotách, které si ani neumíme představit, dokonce ani jen o té proslulé vodce. Rusko, to jsou koberce na stěnách, šikovné řešení poruch a závad (lepicí páska na opravu auta je ještě slabý odvar) a spoustu dalších věcí, které nám mohou častokrát přijít opravdu zvláštní či vtipné. Právě proto jsme si přichystali několik zajímavostí z Ruského světa. Pojďme se na ně podívat.

1. Rekordmani v konzumaci alkoholu

10 zajímavých faktů o Rusku, o kterých jsi (možná) nevěděl
Zdroj: Recovery Center

  

Zřejmě tě překvapí, že alkohol je v Rusku velmi oblíbený. Věděl jsi však, kolik litrů čistého alkoholu připadá na jednu osobu? Jde až o 15,1 litrů čistého alkoholu ročně na jednu osobu, přičemž počítá s věkem 15 a více. Zřejmě za tím bude i fakt, že do roku 2013 nebylo pivo považováno za alkoholický nápoj. A jak jsou na tom Češi či Slováci? Ti nezaostávají, protože v žebříčku skončili na 9. a 10. místě v obou případech jde přesně o 13 litrů čistého alkoholu na osobu ročně.

2. Rozloha Ruska je vštší něž Pluto

10 zajímavých faktů o Rusku, o kterých jsi (možná) nevěděl
Zdroj: YouTube

Co se týče rozlohy a tedy plochy, kterou zabírá Rusko, jde o větší území než to, které se nachází na trpasličí planetě Pluto. Rozloha Ruska činí 17,1 milionů km2, zatímco v případě Pluta se jedná o 16,6 km2. Až 70 % plochy Ruska přitom tvoří Sibiř.


3. Ruský národ vymírá

Populace Ruska od roku 1993 klesla o 6,6 milionů lidí, což je opravdu vysoké číslo. V roce 2010 byla populace Ruska zhruba 142 milionů, odhaduje se však, že do roku 2050 klesne populace o dalších více než 10 %. Možná za tím stojí nižší počet mužů, protože žen je v Rusku až o 10 milionů více. Takže pokud máš problém najít si tu pravou v těchto končinách, v Rusku se takových problémů rozhodně nemusíš obávat.

4. Zneužívání moci je běžnou rutinou

10 zajímavých faktů o Rusku, o kterých jsi (možná) nevěděl
Zdroj: The Tower

Co se týče korupce, odhaduje se, že až 50 % policistů bere úplatky. Milionáři ve větších městech řeší mizernou dopravu a zácpy falešnými sanitkami, kterými se pohodlně dostanou tam, kam potřebují.

5. V Rusku můžeš najít i radioaktivní jezero

10 zajímavých faktů o Rusku, o kterých jsi (možná) nevěděl
Zdroj: Grist

Pokud by ses rozhodl zajít k jezeru Karachay v Rusku, nešlo by o dobrý nápad. Nemusíš se v něm dokonce ani koupat, už obyčejné stání u břehu tě dokáže „obohatit“ o 600 rentgenových jednotek za hodinu, což je dost na to, aby ses nedožil následujícího rána. Jezero se nachází nedaleko největších jaderných zařízení a budov, ve kterých prostě pojem ekologie neexistoval. Do roku 1990 byla tyto zařízení utajovaná a všechny nemoci, které zapříčinila radiace v nedalekých vesnicích se považovaly za „speciální onemocnění“. Doktoři totiž nemohli pacientům říci, že jejich nemoci jsou způsobeny radiací.


6. Rusové pijí mnohem více čaje než Angličané

Nejen alkohol je velmi oblíbeným nápojem ruského národa, ale i čaj. Tuhá zima se neřeší pouze tvrdým alkoholem, ale i pořádně horkým čajem, což je zcela pochopitelné. Rusové však pijí až 3,5krát větší množství čaje než Angličané. Ročně se přitom jedná o 4,34 kilogramu čaje na osobu.


7. Aljašku Spojeným státům v podstatě darovali

10 zajímavých faktů o Rusku, o kterých jsi (možná) nevěděl
Zdroj: Urban Anomie

Rusové prodali Aljašku za zcela směšnou částku, konkrétně jde o 7,2 milionu dolarů. Možná si říkáš, že v roce 1867 šlo o poměrně slušné množství peněz, ale když vezmeš v úvahu, že za jeden akr (4047 metrů čtverečních) si napočítali 2 centy, jde o opravdu zanedbatelné číslo.

8. Největší množství nukleárních zbraní

10 zajímavých faktů o Rusku, o kterých jsi (možná) nevěděl
Zdroj: YouTube

Pokud by došlo ke konfliktu světového formátu, nepřátelé Ruska by se měli mít na pozoru, neboť Rusko vlastní více než 7000 jaderných hlavic. Snad není třeba připomínat, že pokud by skutečně k nukleární válce došlo, neskončili by jen nepřátelé Ruska, ale zřejmě i celý svět, jak jej známe.

9. Největší provozovna McDonald's

10 zajímavých faktů o Rusku, o kterých jsi (možná) nevěděl
Zdroj: flickr

Myslel sis, že ty největší věci a lidé jsou v Americe? Omyl. Paradoxně, značka McDonald’s, která se spojuje zejména s Američany (mnohým možná proběhnou v hlavě myšlenky na extrémně obézní lidi s Colou a hranolky) nemá největší provozovnu ve Spojených státech, ale v Rusku.

10. Být žurnalistou v Rusku není zrovna výhra

Od roku 1992 bylo v Rusku zabito až 56 novinářů, z toho 64 % bylo zavražděno. To činí z Ruska 5. nejnebezpečnější místo na světě, tedy pokud jsi novinářem (a zřejmě pokud strkáš nos do věcí, které mají zůstat utajené).
 
Bonusový fakt na závěr: Nejde o žádnou propagandu ani zaujatý článek a příště si vezmeme do parády i Spojené státy.

Domů
Sdílet
Diskuse