Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2017 18:04
Čas čtení 0:00
Ján A.

Světoznámá fotografie získala kvalitní evropské zpracování prošpikované vypjatými scénami a charismatickou osobností lékaře (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Příběh polského kardiochirurga dodnes fascinuje celý svět.

Legendární fotografie z roku 1987 obletěla celý svět. Dokonce získala prvenství v uznávané soutěži National Geographic za zmíněný rok a dodnes patří mezi sto nejlepších fotografií světa. Záběr na nezdolného doktora Zbigniewa Religia, vyčerpaný personál a zachráněného pacienta neustále fascinuje nejen mladší kolegy, ale i celé spektrum laiků. Polský kardiochirurg unaveně pózuje před objektivem po 23hodinové transplantaci srdce. Udělal však malý zázrak. Provedl první obdobný zákrok v této socialistické zemi, a to i přes komplikovanou předchozí situaci, během níž mu vysocí hodnostáři země i nepřející z lékařského prostředí házeli klacky pod nohy. A právě o této tématice natočil režisér Łukasz Palkowski kvalitní snímek Bogowie. Je o neuhasitelné touze dokázat celému světu i sobě samému, že i jednotlivec, hrdina z davu, může zvítězit v souboji proti celému okolí, pokud jde o záchranu lidského života.

Světoznámá fotografie získala kvalitní evropské zpracování prošpikované vypjatými scénami a charismatickou osobností lékaře (Tip na film)
Zdroj: Next Film

Drama zachycuje příběh vynikající osobnosti, která bojuje proti nepříznivým okolnostem. Zbigniew se odvážil změnit panující zásady v lékařství během totality na základě své silné víry v záchranu dosud neléčitelných chorob v chirurgické části kardiologie. Proto bez váhání opouští teplé místečko uznávané kliniky ve Varšavě a odchází do menšího města, aby v něm založil moderní oddělení podle vlastních představ. Právě zde již není omezován bývalými šéfy, je pánem vlastní situace. Objeví se však další nečekané zásadní problémy - lži a intriky, nedostatek financí nebo tehdejší hranice znalostí oboru. Nicméně, složitá a rozporuplná postava hlavního hrdiny dokáže i nemožné! Měl v sobě anděla i ďábla a také obrovskou touhu naplnit své sny.

Světoznámá fotografie získala kvalitní evropské zpracování prošpikované vypjatými scénami a charismatickou osobností lékaře (Tip na film)
Zdroj: Next Film

Životopisný film sází na bravurní ztvárnění doktora Z. Religia. Tomasz Kot předvedl výborný výkon. Role tvrdohlavého chirurga s nezlomnou osobností mu prostě neskutečně sedla. V jednotlivých scénách se střídají dvě tváře hlavní postavy, kdy perspektivní kariérista zápasí s lidským a ušlechtilým altruistou. První stránka osoby má obzvláště příznivý vztah k alkoholu, přičemž si připaluje jednu cigaretu od druhé. Na okreskách se chová jako největší silniční pirát a rychlou jízdou neohrožuje pouze sebe, ale i své okolí. Nikdo ho nesmí v žádném případě předjet (nejen v automobilovém souboji). Naopak činí svou pozitivní povahou.
 
Milující manžel bojuje za nové oddělení v hornickém městě. Snaží se zachránit své pacienty i přesto, že mu doslova odnášejí z pracoviště odborné přístroje a jiné potřebné materiály. Urputně bojuje proti nepříznivému osudu, zažitým názorem a praktikám starších kolegů a byrokratických papalášů, protože životy pacientů jsou mu přednější. Z ničeho vybuduje něco. I přes obrovské rozpolcenosti je velkou osobou nejen polského zdravotnictví. Jeho příběh dodnes okouzluje celý svět.

Světoznámá fotografie získala kvalitní evropské zpracování prošpikované vypjatými scénami a charismatickou osobností lékaře (Tip na film)
Zdroj: Next Film
 

Film klade důraz i na audiovizuální stránku. Kromě lékařského prostředí nahlédne hlavní aktér i do klasického socialistického panelákového života, který vystřídá malebné prostředí během výletu k jezeru. Příběh zpestří motivační písničky světového formátu a smutnější skladby domácí tvorby.

Poutavý evropský snímek může konkurovat i americkým filmům. Výborný námět podle skutečných událostí s excelentním hereckým výkonem směle kombinuje vtipné a vážně sekvence v lékařském prostředí. Kult doktora stojí nad celým snímkem a herec Tomasz Kot se ho ujal s náramnou lehkostí a vytříbeným smyslem pro jednotlivé situace. Pokud zbožňuješ doktora House, tak právě Zbigniew Religia bude tvým novým chytrým idolem s temnou stránkou. Trailer vás snad definitivně přesvědčí.

Domů
Sdílet
Diskuse