Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2017 10:50
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Francie zakázala chov delfínů a kosatek v zajetí. Novým zákonem bojuje proti otřesnému zacházení, které si tato zvířata musela vytrpět

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Radikální krok od francouzského ministerstva.

Zacházení se vzácnými zvířaty jako delfíny či kosatkami chovanými v zajetí už překročilo všechny meze. Zábavní park SeaWorld čelil ve Spojených státech amerických již několikrát obrovským skandálům kvůli tomu, v jakých podmínkách musela vodní zvířata žít, avšak americká vláda dosud nepřistoupila k tak radikálnímu kroku jako její francouzský protějšek. Nový zákon zakazuje jakýkoliv chov delfínů, kosatek a několika dalších druhů velryb v zajetí, což okamžitě znamenalo velký škrt přes rozpočet pro zoologické zahrady a zábavní parky po celé zemi, které prý nečekaly, že ministryně životního prostředí Segolene Royalová zakročí až tak radikálně.


Populární show v hlavních rolích s kosatkami či delfíny proto budou muset nadobro skončit a zákon nezůstal pouze u chovu v zajetí, ale upravuje i další aspekty. Výjimku ze zákona představují kosatky a delfíni, které již v současnosti v zajetí žijí, protože by bylo mimořádně náročné hledat pro ně naráz nové domovy, nebo je jen alibisticky vypustit do volné přírody, avšak i při těchto zvířatech budou muset zoologické zahrady a parky zvětšit rozlohy bazénů, ve kterých zvířata chovají a mezi zvířaty a návštěvníky nebude moci existovat jakýkoliv kontakt, takže si tam s delfíny už naštěstí nikdo nezaplave. Informace z prostředí ministerstva hovoří o tom, že změny měly být o něco jemnější, ale samotná ministryně se rozohnila při zmínkách o tom, že chovatelé často delfíny či kosatky držené v zajetí dopují drogami, což pro ni bylo absolutně nepřístupné. Uvidíme, jak se s novým zákonem jednotlivé instituce vypořádají, ale francouzské rozhodnutí bylo jednoznačně správné.


Domů
Sdílet
Diskuse