Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2017 10:35
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Pokud v Kanadě nahlásíš předávkování drogami, automaticky získáš imunitu. Nikdo tě nebude stíhat za držení drog, cílem je zachránit životy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Kanadě už se nemusíte bát pomoct.

Spojené státy americké či Kanada zažívají v posledních letech obrovský nárůst aktivních uživatelů opioidů. Látky jako opium, morfin, oxykodon či fentanyl a heroin slouží mnoha lidem jako efektivní způsob potlačování silných bolestí, ale miliony Američanů i Kanaďanů, samozřejmě do jisté míry i Evropanů, jednoduše opioidy zneužívají a pravidelným užíváním si ničí své zdraví. Statistiky ukazují, že případy předávkování opioidy postupně narůstají a jen v jedné z kanadských provincií Britská Kolumbie zemřelo loni na předávkování až 931 lidí. Velká část z těchto obětí přitom mohla být zachráněna, pokud by se svědci odhodlali, zachovali chladnou hlavu a zavolali záchranné složky, odborníci mohli lidem během předávkování pomoci.

Problémem dosud nebyla solidarita a ochota pomoci, ale spíše strach z toho, že po zavolání záchranných složek vznikne právní problém i pro samotného svědka či člověka, který se předávkoval, což však nejnovější kanadský zákon změnil. Po jeho přijetí se lidé při předávkování, ale ani svědci samotného předávkování, nebudou muset bát, že by po zavolání záchranných a bezpečnostních složek vůči nim byla vznesena obvinění z držení ilegálních návykových látek.

Kanada chce bojovat proti závislosti na opioidech i tímto způsobem, protože lidé zbytečně umírají a často za to může jen strach z toho, že by svědci skončili ve vězení nebo by například přišli o právo pečovat o vlastní děti kvůli propojení s drogami. Na základě nového zákona proto budou mít lidé volající na záchrannou linku 911 nahlašující předávkování automatickou imunitu vůči trestnímu stíhání v rozsahu činů jako držení návykových látek či porušení podmíněného trestu, avšak na druhé straně výjimku nebudou tvořit trestné činy jako distribuce a prodej drog či jízda pod vlivem návykových látek. Kanadská vláda věří, že právě tento zákon v budoucnu výrazně změní boj proti závislosti na opioidech, a pokud díky němu přežije byť jeden člověk navíc, pak ho budeme moci považovat za úspěšný.


Domů
Sdílet
Diskuse