Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2017 0:55
Čas čtení 0:00
johnnybravo

V Brazílii začali na lidi útočit krvelační netopýří. Upíři už zabili jednoho muže a po kousnutí oběti infikují smrtelnou vzteklinou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odborníci to předpokládali už před pár měsíci.

Vědci to očekávali už od ledna a ty nejhorší předpoklady se potvrdily. Pokud si dobře pamatuješ, začátkem tohoto roku jsme tě informovali o tom, že výzkumníci objevili v trusu netopýrů zvaných upíři, nebo anglicky i vampire bats, stopy po lidské krvi, což je dost zaskočilo. Do té doby se tito netopýři živili krví z ptáků či dobytka a v zoufalé situaci se nakrmili i na psech a kočkách, ale lidská krev byla pro ně tabu. Momentální hysterie přicházející z Brazílie však hovoří jasnou řečí. Upíři se už neštítí ani lidské krve a mají na svědomí i svou první oběť. Na severovýchodě Brazílie se za posledních několik týdnů objevilo již více než 40 případů, kdy se lékaři nestačili divit, jak se lidé nakazili vzteklinou. Poslední případ vztekliny u lidí v Brazílii přitom pochází z roku 2004, takže jde o skutečně vážný problém a lékaři zanedlouho zjistili, že za vším je třeba hledat právě netopýry.
 
Největším problémem je podle odborníků blízkost příbytků netopýrů k lidským obydlím a zejména v městech nedostatek dostupného dobytka či ptáků. Netopýři pak přes otevřená okna v noci bez problémů přiletí až do ložnice a lidi nejčastěji kousnou do prstů na nohou či rukou nebo do oblasti loktů, čili částí lidského těla, které jsou nejčastěji v noci odkryté. První obětí netopýrů se stal teprve 46letý Edivalson Souza, když dojil krávu na farmě a šlápl přímo na netopýra, který ho okamžitě pokousal a v nemocnici mu už nedokázali pomoci. Zapříčinil to fakt, že farmář pokousání nevzal vážně a jen si nohu umyl, takže se vzteklina mohla jednoduše rozšířit. Vzteklina je přitom bez včasného lékařského zásahu vždy smrtelné onemocnění, takže pokousaní lidé musí zareagovat skutečně rychle. Je to o to složitější, že upíři mají ve svých slinách několik látek, které snižují míru bolesti, ale zároveň snižují i ​​rychlost hojení, takže člověk se obvykle probere s krvácející ranou, avšak až ráno. Odborníci lidem doporučují preventivní očkování, ale je dost možné, že počet obětí ještě v dalších měsících poroste, protože spousta lidí není o hrozbách pokousání od netopýra dostatečně informována.



Domů
Sdílet
Diskuse