Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2017 9:26
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Muž dostal pokutu více než 90 000 korun za obyčejný lajk na Facebooku. Na sociální síti díky reakci označoval aktivistu za fašistu i rasistu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na sociálních sítích je potřeba dávat větší pozor.

Nově si už člověk musí dávat pozor i na to, co lajkuje na Facebooku. Sociální sítě začaly v posledních letech stále více pronikat do našich běžných životů a přesvědčil se o tom i jeden nejmenovaný chlapík ze Švýcarska, kterému soud v Curychu uložil pokutu ve výši 3 600 eur (~95 000 Kč) za to, co lajknul na Facebooku. Muž byl obžalován z několika přestupků pomluvy, protože na sociální síti připojil svůj lajk pod příspěvky označující jednoho aktivistu za antisemitu, rasistu a fašistu. Příspěvky přitom nebyly napsány přímo mužem, ale třetí stranou, což ale soudu nevadilo a obžaloba bylo zdůvodněna tím, že lajkováním muž nejenže souhlasil s výroky, ale ještě je i šířil mezi svými přáteli, kteří mohli jeho reakce vidět.

U soudu dostal chlapík příležitost podložit své nepřímé obvinění vůči aktivistovi konkrétními důkazy, jenže to se mu nepodařilo, a tak soud rozhodl, že si muž zaslouží finanční pokutu. I když má stále šanci odvolat se, jde zřejmě o první celosvětový případ toho, kdy byl někdo obžalován z pomluvy kvůli obyčejnému lajku na Facebooku, a tak uvidíme, co přinese budoucnost. Na jedné straně se sociální sítě dostávají k lidem nebezpečně blízko, ale na druhé straně musí být člověk zodpovědný za své jednání a názory i na internetu.

Muž dostal pokutu více než 90 000 korun za obyčejný lajk na Facebooku. Na sociální síti díky reakci označoval aktivistu za fašistu i rasistu
Zdroj: wikimedia
Domů
Sdílet
Diskuse