Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2017 22:44
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Do domácností Spojeného království vtrhne asi 150 milionů pavouků. 8centimetrové bestie jsou důsledkem pozoruhodného počasí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Letenky do Česka však naštěstí nejsou tak drahé.

Pokud jsi náhodou Čechem ve Spojeném království za účelem návštěvy, práce či studia, nemáme pro tebe dobré zprávy. Už před několika týdny se na internet vyvalilo obrovské množství znepokojujících fotografií, na kterých se nacházely (na české poměry) gigantické osminohé bestie, které někdy dosahovaly průměru až patnácti centimetrů. Takových fotek bylo značné množství a nešlo o ojedinělé případy. Tento rok však s pavouky neskončil, a i když bude nejbližší invaze plná druhů s něco menšími rozměry, stále jde o nepříjemnou novinku.

První odhady říkají, že bude o přístřešky bojovat minimálně 150 milionů pavouků. Ten nejočekávanější druh má od 7 do 8 centimetrů. Pokoutník tmavý, Eratigena atrica, preferuje zaprášené a teplé kouty domů, jejich zbarvení je někde mezi hnědou a tmavě oranžovou barvou.

 

Pohled na tento druh je značně nepříjemný. Na jejich obrázky se proklikneš obrázkem nebo tady.

Do domácností Spojeného království vtrhne asi 150 milionů pavouků. 8centimetrové bestie jsou důsledkem pozoruhodného počasí
Zdroj: pixabay.com

Nepochybně tě zajímá, proč jsou najednou Britové terorizováni pavouky. Odpověď tkví v počasí posledních týdnů. Léto bylo na britské poměry mimořádně teplé, což mělo za následek zvýšené množství much a podobného hmyzu, který tvoří chutnou pavoučí potravu. Je tak jasné, že se navýšila i populace pavouků, a protože přichází výrazné ochlazení, děsivé kreatury budou hledat teplý přístřešek. Lidská obydlí se jeví jako ideální volba, ale pokud si myslíš, že se Britům stačí zabarikádovat a neotvírat okna, nebuď na omylu. Našly se i případy, kdy byl pavouk přichycen, jak se do interiéru domu dobývá přes výlevku.

Existují efektivnější způsoby, jak se pavouků zbavit. Pavouci prý nemají rádi výrazné aroma, čili vonné svíčky jsou dobrou volbou. Doporučuje se také zbavit co největšího množství prachu nebo zkontrolovat, zda se někde po domě nepovalují těla mrtvého hmyzu, například pod pohovkou. Nepříjemným živočichům se blíží sezóna páření a právě proto jsou tak dychtiví po teple. Samička v průměru naklade šest vaků s vajíčky (v každém deset), v nejtemnějším scénáři tak vznikne z jedné zimy šedesát dalších pavouků. Letenku z Londýna do Česka můžeš v nejlepším případě sehnat patnáct stovek.

Domů
Sdílet
Diskuse