Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2017 13:45
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Houbičky bojují proti depresím a zmírňují úzkost

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Požívání psilocybinu dělá zázraky.

O využití houbiček ve zdravotnické oblasti se debatuje už dlouhou dobu, protože několik od sebe nezávislých studií prokázalo, že v houbách obsažena látka může mít pozitivní vliv na lidský organismus. Psilocybin, který je v lysohlávkách tou účinnou a zajímavou látkou, se znovu prokázal být užitečným při řešení lidských nemocí, ať už fyzických nebo psychických. Tentokrát si však psychoaktivní látka psilocybin podala depresi a úzkost.

Vědci z Imperial College London si k sobě pozvali desítky subjektů, které měly dlouhodobé problémy s depresemi. Zapojení lidé si před požitím první dávky psilocybinu prošli výživnou psychologickou terapií, magnetickou rezonancí a následně vyplnili složitý dotazník. Později se za sedm dní vrátili pro druhou dávku účinné látky obsažené v houbách. Po čase si opět prošli rozhovorem s experty i vyplňováním dotazníku. Nechybělo ani porovnání výsledků z magnetické rezonance.

Houbičky bojují proti depresím a zmírňují úzkost
Zdroj: Arp

Výsledky jsou velmi jednoznačné. Už po prvním požití psilocybinu měly subjekty pocit, že se cítí uvolněněji a stoupají na duchu. Porovnání z magnetické rezonance zase odhalilo menší tok v oblasti mozku, který se přiblížil z nadměrných množství na průměrná. Různé oblasti mozku s sebou intenzivněji komunikovaly a v průměru 19 z 20 subjektů prohlásilo, že se po dvojitém požití látky cítí mnohem lépe. Pozitivní příznaky psilocybinu vydržely až pět týdnů. Podle vědců to znamená, že by látka mohla být použita jako prvotní nakopnutí při depresivních a úzkostných stavech. Jde vůbec o první případ, kdy se prokázalo spojení mezi psilocybinem a depresivními stavy. Aktuálně je v plánu test zopakovat i na rizikových pacientech.

Domů
Sdílet
Diskuse