Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2017 9:52
Čas čtení 0:00
Radka T.

Stěžuješ si, že je ti zima? Na Sibiři teď mají −55 °C, na konec listopadu je to extrémně málo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Když teplota klesne na −50 stupňů Celsia, život na Sibiři se moc nemění. Nejnověji se však mrazy dostaly až po −55 stupňů Celsia.

I když v Česku teploty neúprosně klesají, což už i tebe přimělo vytáhnout ze skříně zimní bundu, při pohledu na aktuální předpověď počasí na Sibiři nejednoho z nás zamrazí. A řekneme si, jak tu máme vlastně teplo.

Ačkoli je teprve konec listopadu a zima jako taková oficiálně ani nezačala, na Sibiři mají již nyní −50 až −55stupňové mrazy. Extrémní teplotu −55,1 °C naměřili v lokalitě Deljankir. V rámci severní polokoule je to však, s výjimkou Grónska, na konec listopadu velmi málo.

Stěžuješ si, že je ti zima? Na Sibiři teď mají −55 °C, na konec listopadu je to extrémně málo
Zdroj: Max Pixel

Zatímco našinec si podobnou extrémní teplotu nedokáže pořádně přestavit, děti na Sibiři musí přesto chodit do školy. Jak informovalo BBC s odvoláním na server News.Ykt.Ru, prostě tam pořád nebylo dost chladno na to, aby děti nemusely jít školy. Na to by musela teplota klesnout na −52 stupňů Celsia.

Týká se to však hlavně vesničky Ojmjakon, považované za jedno z nejchladnějších obydlených míst na Zemi. V 70. letech minulého století zde zaznamenali dokonce −65 stupňů Celsia. Pro srovnání, děti z města mají o něco větší výhody. Ve městě Jakutsk je taková nízká teplota pořádně za hranicí, děti mohou zůstat doma, už když je venku −45 stupňů Celsia.

Domů
Sdílet
Diskuse