Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2018 19:34
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák Ondřej Jarůšek

30 her, které budou plnit žebříčky nejlepších titulů roku, ale o většině z nich jste v životě neslyšeli

TECH
Uložit Uložené

Nezávislé hry od renomovaných tvůrců, jejichž vývoj nestál miliony dolarů, ale potěší vás více než velkorozpočtové tituly.

Ve výběru 20 nejočekávanějších her roku 2018 jsme měli jen jeden indie titul, A Way Out. Pokud vás zklamalo, že se jich v našem předchozím seznamu neobjevilo více, není třeba zoufat, dneska se totiž budeme věnovat výhradně právě indie scéně – nezávislým hrám od nezávislých vývojářů, kteří si vydělávali na vývoji sami nebo jim pomohly větší společnosti. Stále se však jedná o nezávislou tvorbu.

Právě ta nám často nabízí mnohem krásnější příběhy a důmyslnější hratelnost než AAA hry, které stojí několik desítek milionů dolarů. Indie scéna je nesmírně bohatá na úžasné tituly a nás mrzí, že v našich končinách je občas stále nezaslouženě přehlížená. Z více než stovky her, které jsem si v minulém roce zahráli, většinu tvořily právě indie tituly.

Vzhledem k tomu, že jsou nezávislé, tvůrci mohou více experimentovat a mít větší kreativní svobodu. I proto jsou tyto hry a jejich mechanismy kreativnější a originálnější. Ne každá indie hra je samozřejmě klenot, najdeme i průměrné nebo podprůměrné výtvory, na ty však dnes upozorňovat (doufáme) nebudeme.

Níže se tedy můžete podívat na námi 30 nejočekávanějších her z této stále silnější scény. Indie hry jsou na vzestupu a vy byste měli být při tom. V opačném případě přicházíte o úžasné herní zážitky.

A jako vždy, nezapomeňte sledovat obchod Čierny Drak

30 hier, ktoré budú plniť rebríčky najlepších titulov roka, no o väčšine z nich ste v živote nepočuli
30 hier, ktoré budú plniť rebríčky najlepších titulov roka, no o väčšine z nich ste v živote nepočuli Zdroj: Ciernydrak.sk

1. The Red Strings Club – hra vyšla 22. ledna, Deconstructeam (PC)

Jednou z letošních her v našem seznamu, která se již dočkala vydání, je The Red Strings Club, adventura zasazená do kyberpunkového světa z dílny studia Deconstructeam. Hráč se zde vydává na nebezpečnou cestu za svrhnutím mocné korporace Supercontinent Ltd, která lidem slibuje, že jim uleví od depresí, vzteku a strachu, nicméně hlavní hrdina v tom nespatřuje nic jiného než vymývání mozků.

Dosavadní dojmy recenzentů ze zahraničí na hru jsou velmi kladné a chválí její narativní složku a témata, jakým se věnuje. Za zmínku stojí také povedená vizuální stylizace. Pokud tedy holdujete žánru, The Red Strings Club by vás mohlo zaujmout.

2. The Lost Sphear – hra vyšla 23. ledna, Tokyo RPG Factory (PS4, PC, Nintendo Switch)

Duchovní pokračování I Am Setsuna od stejného studia sice už vyšlo, ale my ho sem zařadíme i tak. Pokud jste hráli výše jmenovanou hru, zřejmě se vám bude líbit i The Lost Sphear, které ji gameplayem připomíná.

V ději se podíváme na mladého dobrodruha Kanata. Ten se se svými přáteli pokouší zbavit mlhy ničičí jeho rodné město.

3. Celeste – hra vyšla 25. ledna, Matt Makes Games, režiséři: Matt Thorson a Noel Berry (PS4, Xbox One, PC, Switch)

Vydání se dočkala také indie plošinovka Celeste od dvojice tvůrců Matta Thorsona a Noela Berryho. Ti hru původně vytvořili jen za čtyři dny během game jamu, spatřili v ní však takový potenciál, že se nakonec dočkala plnohodnotného vydání.

Vžijete se v ní do kůže dívky jménem Madeline, která se snaží vylézt na horu Celeste, přičemž se na své cestě seznámí také s několika dalšími postavami. Na cestě vzhůru vás řada náročných levelů a mladá Madeline se bude při svém snažení muset vypořádat s depresemi a vnitřními démony, které ji pronásledují.

30 hier, ktoré budú plniť rebríčky najlepších titulov roka, no o väčšine z nich ste v živote nepočuli
30 hier, ktoré budú plniť rebríčky najlepších titulov roka, no o väčšine z nich ste v živote nepočuli

Pokud tedy máte k tomuto typu her her blízko, plošinovka Celeste by rozhodně neměla ujít vaší pozornosti. Recenzenti se totiž shodují, že se jedná o senzační dílo a hra už se dočkala také pár plných hodnocení. 

4. Crossing Souls – 13. února, Fourattic (PS4, PC, PS Vita)

Akční adventura příběhově začíná v 50. letech, kdy je jistá archeoložka poslána objevit mýtický objekt Duato Stone. To se jí sice v Egyptě podaří, ale záhadně zmizí. V 80. letech však pětice teenagerů objeví jak ji, tak i Duato Stone, díky kterému získávají nevšední schopnosti. Jejich řádění však neunikne pozornosti vlády USA, a tak může začít hra o přežití.

Díky Stranger Things se v médiích nezačalo objevovat pouze více seriálů a filmů, ale i her a jiných příběhů. Pevně věříme, že nás Crossing Souls absolutně strhne. Navíc i gameplay vypadá zábavně, kdy se můžete přepínat mezi 5 hlavními hrdiny, přičemž každý z nich má jiné schopnosti.


5. Fe – 14. února, Zoink (PS4, Nintendo Switch, Xbox One, PC)

Titul sice vydává EA, ale stojí za ním studio Zoink. Fe je poeticky laděný počin. Vžijeme se v něm do kůže jakéhosi liščího stvoření, které navazuje kontakt a vztahy s jinými bytostmi díky zpěvu. Někdy však nebude jednoduché dostat se tam, odkud vás je slyšet, a tak se můžete připravit na porci šplhání.

Fe vypadá vskutku kouzelně a hrací doba se údajně pohybuje mezi 6 až 8 hodinami, takže na úrovni posledního Uncharted.


6. Ori and the Will of Wisps – 2018, Moon Studios (PC, Xbox One)

Debutovým projektem studia Moon Studios bylo Ori and the Blind Forest. To má na Metacriticu úžasných 88/100 a častokrát je v žebříčcích nejlepších her na Xbox. Není se čemu divit. Nádherný svět plný nebezpečí, ale i krásných scenérií ve spojení s chytlavou hratelností a emotivním příběhem si o podobné hodnocení koledoval.

Dvojka byla nečekaně oznámena na loňské E3 a od té doby se na ni nemůžeme přestat těšit.

7. The Last Night – 2018, Odd Tales (PC, Xbox One)
Pokud jste jako já a dokážete oddělit hru od charakteru jeho tvůrce, zřejmě máte vyhráno a na cyberpunkové The Last Night ve stylu Blade Runnera se nesmírně těšíte. Kouzelný vizuál, podmanivý děj a futuristické zasazení ve špinavých ulicích střežených nepřítelem, to je The Last Night.

8. Mega Man 11 – 2018, Capcom (PS4, PC, Nintendo Switch, Xbox One)
Po 8 letech navrátí Capcom legendární značce zašlou slávu. Vyjdou i HD kolekce všech předchozích dílů, no a pár měsíců později si už budeme moci vychutnat i jedenáctý díl, který vyjde osm let po tom desátém. Vývojáři slibují zábavnou hratelnost, nové prvky, ale v jádru starého dobrého Mega Mana.


9. Donut County – 2018, Ben Esposito (PS4, PC, Xbox One)

Na tomto projektu údajně pracuje jen jeden člověk, a to Ben Esposito. Dělal taky už na The Unfinished Swan a What Remains of Edith Finch, takže má skvělý vztah s Annapurna Interactive.

Vydavatelství vzniklo na popud Annapurna Pictures prorazit i v herním průmyslu. A zatím se jim mimořádně daří, protože na svět přinesli výborné What Remains of Edith Finch a nesmírně chválený puzzle titul Gorogoa, přičemž na rok 2018 toho chystají ještě více.

Jedním z jejich projektů bude i Donut County. A o co v něm půjde? Jako hráč budete ovládat obyčejnou díru. Ta se bude zvětšovat pokaždé, když něco pohltí. Neumíme si představit, jaký bude konec hry, ale koncept zní nesmírně zajímavě.

 


10. Moss – 2018, Polyarc (PS4 VR)

Vypadá to tak, že adventuru Moss si jinak než přes PS VR nezahrajete. A to je také dobře. VR potřebuje pár kvalitních exkluzivit, které nejsou jen o hororu a strachu. Moss se zdá být jednou z nich, ale to nám prozradí až recenze.

Ve hře budeme ovládat myšku jménem Quill. Ta s námi bude komunikovat znakovou řečí. Společně budete muset překonávat nástrahy nepřátel, predátorů ze zvířecí říše i různé puzzly.

11. Project Octopath Traveller – 2018, Square Enix a Acquire (Nintendo Switch)

Nějaké exkluzivity si uzme i Switch, který se stává bezpečným domovem indie her. Množství z nich se na této konzoli prodává úžasně. Není se čemu divit, porty jsou pečlivě zpracovány a tento styl her Switchi nesmírně sedí.

POT je japonským RPG titulem o 8 dobrodruzích. Každý z nich začíná svou cestu na opačné straně světa a každý z nich oplývá speciálními schopnostmi. Souboje fungují na tahový styl. Více vám napoví gameplay trailer.


12. Ooblets – 2018, Glumberland (PC, Xbox One)
Pokud jste se zamilovali do Stardew Valley a Pokémon her, nastražte uši. Titul, ve kterém farmaříte, nakupujete, upravujete si svoji postavu a bojujete se svými Ooblets, je vytvářen pouze dvěma lidmi a vypadá nějak takto.

13. Mulaka – 2018, Lienzo (PS4, Xbox One a PC)

Náplní je odhalování příčiny poškození krajiny, souboje s daným zlem, puzzly, střety s gigantickými stvořeními a zároveň i průzkum v nádherném světě. Hra Mulaka měla původně vyjít jen na PC, ale na PSX minulý měsíc hráči dostali skvělou zprávu. Přijde i na PS4 a XBox One.

14. Bloodstained: Ritual of the Night – 2018, ArtPlay a Dico (PS4, PC, Xbox One, Nintendo Switch, PS Vita)
Nejen, že Bloodstained vypadá jako klasická Metroidvania, ona to je hra, kterou vytváří samotný producent slavné značky. Díky penězům z Kickstarteru byl Koji Igarashi schopen vytvořit se svým týmem ArtPlay a Dico lákavou indie skákačka se spoustou skvěle vypadajících soubojů a postav. Pokud máte rádi tento styl her, Bloodstained vás nesmí minout.


15. Praey for The Gods – 2018, No Matter Studios (PS4, Xbox One, PC)

Absolutně nevadí, že jde o rip-off Shadow of the Colossus (remake je skutečně úžasný). V Praet for the Gods se probudíte na zmrzlém ostrově, kde budete muset hledat zbraně a nářadí na to, abyste přežili. Když to zvládnete, můžete se pokusit na ostrově vyhledávat obrovská monstra.

Takových her je jednoduše třeba více a my se už nemůžeme dočkat.

16. UFO 50 – 2018, Mossmouth (PC, na ostatní platofrmy dorazí hra později)

Jeden z nejočekávanějších projektů na scéně. UFO 50 je spojením 50 8bitových her vzdávajících hold začátkům hraní. Autoři titulů jako Spelunky Downwell, Time Barons, Skorpulac či Madhouse pokryli snad každý žánr, a tak si vybere skutečně každý. Obětujte dvě minuty svého času a přesvědčte se v traileru níže. Rozhodně to vypadá velmi nadějně.


17. Ashen – 2018, Aurorra (PC, Xbox One)

Když jsem na začátku článku zmiňoval, že Annapurna plánuje na rok 2018 více projektů, myslel jsem hlavně na Ashen, exkluzivitu pro systém Windows (alespoň během launche). Hororové RPG, které údajně bude využívat i co-op, vypadá v dosud zveřejněných záběrech úchvatně.

Souboje s příšerami, temnota, strach, řešení hádanek... To vše a ještě mnohem více nabízí Ashen.

18. Indivisible – 2018, Lab Zero Games (PS4, Xbox One, PC, Switch)

Líbivá malovaná grafika, poutavé tahové souboje a RPG prvky. Na to vše a ještě mnohem více láká chystaná „Metraoidvanie“ Indivisible, v níž budeme sledovat příběh mladé hrdinky jménem Ajna. Ta se rozhodne vydat do světa a rozluštit tajemství skrývající se za jejími nadpřirozenými schopnostmi, v čemž jí budou pomáhat také další spřátelené postavy.


19. Fantasy Strike – 2018, Sirlin Games, režisér: David Sirlin (PC, PS4)

Máte rádi bojovky, ale přišlo vám jejich mnohdy komplikované ovládání příliš náročné na osvojení? Pokud ano, tak Fantasy Strike by pro vás mohl být dobrou volbou. Hra se totiž snaží žánr bojovek zpřístupnit i těm hráčům, pro které jsou klasiky jako Street Fighter nebo Smash Bros. zkrátka poněkud velkým soustem.

Na PC se už hra dočkala vydání ve verzi předběžného přístupu a podle dosavadních reakcí se jedná o vcelku povedený počin, snad tedy plná verze dorazí co nejdříve.

20. Heartbound – první polovina roku, Pirate Software, režisér: Jason Thor Hall (PC)

Originální koncept řadí Heartbound mezi ty nejpozoruhodnější kousky. Hra pojednává o příběhu chlapce, který se vydává nalézt svého psa Barona a přitom válčí s depresemi, pocity úzkosti a strachem. V závislosti na tom, jak se rozhodne hráč hrou postupovat, se pak bude měnit také příběhové vyprávění a samotný závěr hry.

Hra má za sebou úspěšnou kickstarterovou kampaň, v níž se studiu podařilo vybrat cílovou částku během jediného dne. Je tedy patrné, že hráče svým kouzlem zaujala a teď už se jen můžeme nedočkavě těšit na výsledek.

21. Super Meat Boy Forever – 2018, Team Meat (PS4, Xbox One, PC, Switch, iOS, Android)

Projekt začal původně vznikat jako mobilní verze Super Meat Boye z roku 2010, nakonec se však dočkáme plnohodnotného sequelu. Kovaní hráči s pevnými nervy se mohou těšit na starou známou náročnou hratelnost, přičemž jednotlivé levely budou náhodně generovány v závislosti na hráčově dovednostech. Těšit se můžeme taky na nové schéma ovládání a jak hra vypadá, vám nastíní níže přiložený trailer.

22. Travis Strikes Again – 2018, Grasshopper Manufacture, režisér: Goichi „Suda51“ Suda (Switch)

Třetí díl série No More Heroes ponese název Travis Strikes Again a lze očekávat, že fanouškům přinese vše podstatné, co si na sérii oblíbili. Jak název prozrazuje, do hlavní role se vrací hrdina Travis Touchdown, která se ocitne v křížku s Badmanem, otcem jedné z postav, kterou Travis v minulosti zneškodnil.

Ve hře Travis Strikes Again se také dočkáme crossoveru s jinými značkami, přičemž jednou z těch odhalených je populární shoot 'em up akce Hotline Miami. Kolik motivů či postav z jiných titulů se ve hře nakonec objeví, není známo, už teď se ale na výsledek těšíme.

Hra vychází exkluzivně pro hybridní konzoli Nintendo Switch a právě jejich předností hodlají tvůrci naplno využít. Jak se jim to povede, ukáže až čas.

23. Spelunky 2 – 2018, Mossmouth Games, režisér: Derek Yu (PS4, PC)
Původní hra od studia Mossmouth Games se setkala s příjemným úspěchem, načež si dal její hlavní autor Derek Yu na nějaký čas pauzu. Oženil se, narodila se mu dcera a trávil čas se svou rodinou. A právě tato témata se pro něj stala velkou inspirací pro tvorbu nového dílu Spelunky.

O hře jako takové toho zatím příliš známo není, věříme však, že se bude opět jednat o unikátní zážitek. Derek Yu zmínil, že aby sérii udržel zajímavou, musí si dovolit v některých případech zariskovat, jsme tedy zvědaví, jak se mu to podaří.

24. Guacamalee 2 – 2018, DrinkBox Studios (PS4)

Oznámení pokračování skvěle hodnocené akční 2D plošinovky z roku 2013 udělalo radost jistě všem jejím fanouškům. Ti se opět můžou těšit na zábavný soubojový systém, průzkum jednotlivých levelů a úžasný vizuální styl, kterým vynikala už i první hra.

Součástí nového dílu bude opět možnost kooperace až pro čtyři hráče, přičemž s kamarády budete moci projít kompletně celou kampaň. Chybět nemají ani nové herní mechaniky, jako třeba nové útoky a podobně. Nezbývá než doufat, že se hře podaří na úspěch jejího předchůdce navázat.

25. Laser League – 2018, Roll7 (PS4, Xbox One, PC)

„Vyhýbejte se nepřátelským paprskům a usmažte své soupeře díky kombinací rychlosti, síly a dobré strategie,“ vyzývají tvůrci ze studia Roll7 hráče, kteří by rádi poměřili síly se svými přáteli v chystané hře Laser League. V té se proti sobě budou v arénách utkávat dva týmy s až čtyřmi hráči v offline i online zápasech. Nechybí ani bohaté úpravy postav, šest unikátních hratelných tříd nebo řada power-upů.

Hra již na Steamu vyšla loni ve verzi předběžného přístupu, plné verze bychom se měli dočkat již brzy.

26. Frostpunk – 2018, 11 bit Studios (PS4, Xbox One, PC)
Autoři úspěšného titulu This War of Mine se hlásí s novým počinem a ten působí rozhodně zajímavě. Je jím sci-fi strategie Frostpunk, která se vyznačuje taky nádechem survivalu.

Hlavní náplní hratelnosti bude stavění města a starání se o skupinu přeživších v extrémně mrazivých podmínkách. Součástí budou také těžká rozhodnutí, kterým bude hráč muset mnohdy čelit a která s sebou také nesou patřičné důsledky. Jedním z nich bude i to, zda budete k práci nutit i děti.

27. Concrete Genie – 2018, Pixelopus (PS4)

Concrete Genie je titul, který by majitelům konzole PlayStation 4 neměl uniknout. Jeho ústřední postavou je mladý hrdina Ash, jemuž život sužuje samota a šikanování. Jednou z jeho zálib je však malování a jednoho dne zjistí, že své výtvory dokáže přivést doslova k životu. Špinavé ulice malého rybářského městečka tak začnou dostávat zcela nový odstín.

Nevíme, jak vy, ale my se této originální a roztomilé adventury nemůžeme dočkat.

28. The Hong Kong Massacre – 2018, Vreski (PS4, PC)
Představte si Hotline Miami v kombinaci s Max Paynem a výsledkem je hra jako The Hong Kong Massacre. V té se vydáme do čínské megapole svrhnout vůdce japonského gangu, k tomu však bude muset hráč najít potřebné informace a vodítka, která ho k němu dostanou.

Jedním z hlavních rysů hry je možnost použití zpomalení času, což bude podle vývojářů nezbytné zejména při snaze dokončit některé náročnější úrovně. Přesné datum vydání neznáme, titul nicméně vypadá jako velmi zajímavá záležitost.

29. The Gardens Between – 2018, The Voxel Agents (PS4)

Pokud vám schází zajímavá logická hra, tým ze studia The Voxel Agents by pro vás mohl mít právě to, co hledáte. V jejich chystané hře se nejlepší kamarádi Arina a Frendt ocitnou v surreálním světě skládajícím se z několika ostrovů, kde na hráče bude čekat spousta puzzlů a záhad k objevování. Koncept zatím vypadá rozhodně zajímavě, jsme proto zvědaví na výsledek.

30. Star Child – 2018, Playful (PS4)

Máte rádi plošinovky a vlastníte systém PlayStation VR? Pak by vám nadcházející hra od studia Playful neměla uniknout. Titul vypráví příběh o mladé dívce a jejím pomocníkovi, kteří se vydávají na důležitou misi na mimozemskou planetu. Jak už to ale chodí, věci nejdou zrovna podle plánu a hrdinka se ocitne tváří v tvář nebezpečným robotickým stvořením. Těšíte se?

Bonus: Příchod Owlboye na konzole 

Chválená exkluzivita pro počítače jménem Owlboy se konečně tento rok dostane na konzole Nintendo Switch, PS4 a Xbox One. Níže se můžete podívat, jak vypadá a už jen s napětím očekávat, jak se port podaří. Původní PC verze byla totiž úžasnou hrou.

Mnoho dalších, pěkně vypadajících her se do seznamu bohužel nedostalo, a tak sledujte indie scénu i nadále. 

Domů
Sdílet
Diskuse