Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2018 v 12:15
Čas čtení 0:00
Radka T.

Teenageři si našli nebezpečnou kratochvíli. Na ulici se rvou do krve, ostatní je s obdivem pozorují

ZAJÍMAVOSTI CHORVATSKO
Uložit Uložené

Mladí si rvačky domlouvají na Instagramu a baví se o nich i v místních barech.

Být populárními je pro mladé lidi stále důležitější, už totiž nestačí získat uznání jen ve škole a mezi kamarády, ale i na sociálních sítích. Kvůli lajkům jsou lidé schopni udělat i nemožné, často na hraně toho, co je normální a bezpečné. Pouliční bitky za vydatného povzbuzování teenagerů a jejich nahrávání na telefon se staly novým bizarním trendem mezi mladými lidmi v Chorvatsku.

Nebezpečné kratochvíle, jejímiž účastníky jsou často i dívky, si už několik dní podrobně všímají místní média. Rvaček v centru městečka Split se jednoduše nedalo nevšimnout. Scény, kde se dvě dívky mlátily hlava nehlava, obklíčené dalšími mladými lidmi, vyděsily i obyvatele okolních domů. Jen oni mohli zavolat policii, z fandícího hloučku se proti násilí nikdo neozval. Jenže, když i policie při podobných rvačkách dorazí na místo, nikdo tam už není. Mladé agresory tak může zadržet pouze na základě videozáznamů.

Veřejné zděšení přišlo zejména kvůli zmiňované rvačce dvou dívek na ulici Lička. Dívky se bily a ostatní je povzbuzovali, bavili se a pohybovali se mezi auty místních obyvatel. Dohromady rvačku sledovalo 150 teenagerů, aniž by kdokoli z nich zasáhl a pokusil se ukončit nesmyslné mlácení se. Experti v tom mají jasno - dívky se stávají pomalu stejně agresivními jako chlapci.

Doporučeno
Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun 24. července 2024 v 13:00

Druhá věc je popularita na sociální síti. Psycholožka Gordana Buljan-Flander to pojmenovala výstižně: „Dospívající mají potřebu být populární hned, tady a teď.“ Podle ní je problémem i to, že rodiče tráví se svými dětmi stále méně času. S takzvanými rizikovými dětmi náchylnějšími k extrémnímu chování by se mělo pracovat již od dřívějšího věku. Sociální pedagog a psychoterapeut Nebojša Buđanovac si myslí, že hodně závisí na výchově a ne všechny děti mají potřebu uchylovat se k rvačkám - ať už kvůli „prestiži“ na sociálních sítích, řešení osobních problémů nebo za peníze.

Zmiňovaným dívkám u ulice Lička záleželo zřejmě hlavně na lajcích. Diváky totiž vyzývaly ke sledování toho, jak se budou bít, prostřednictvím Instagramu. A skutečně - zájem byl tak velký, že video, kde se perou, obletělo internet. Nyní však budou muset chvíli bez slávy vydržet, neboť agresorky má v rukou policie. Jde o nezletilé osoby, a tak o nich nelze poskytnout více informací.

Teenageři si našli nebezpečnou kratochvíli. Na ulici se rvou do krve, ostatní je s obdivem pozorují
Zdroj: www.atvbl.com

Jak však napsal Večernji list, chycením dívek bijících se mezi teenagery to zdaleka nekončí. Existovala dokonce instagramová stránka, kde bylo zaznamenáno minimálně 15 rvaček. Pod příspěvky nechyběla spousta komentářů a o počet zobrazení také nebyla nouze. Stránka je již zablokována, ale existuje podezření, že v dohodnutých zápasech se bude i nadále pokračovat. Dokonce i o dívkách se říká, že by chtěly pokračovat v odvetě. Někteří však pohybují o tom, jak souboj mezi sebou dokončí, zejména nyní, když o jejich řádění vědí už i šokovaní rodiče. Slobodna Dalmacija upozorňuje, že studenti se o rvačkách mezi sebou baví i v místních podnicích, kde se dívají na fotky ze soubojů.

Doporučeno
KVÍZ: Dobrodošli! Dorozumíš se v Chorvatsku? KVÍZ: Dobrodošli! Dorozumíš se v Chorvatsku? 2. června 2024 v 17:00

Díky medializování problému však podle listu Večernji list už nikdo nemá právo před ním zavírat oči. Stal se totiž dobře známým a informace o něm pomalu překračují hranice Chorvatska. Podle ministryně školství Blaženky Divjak je však problém rostoucího trendu násilí na školách a mezi mladými celosvětový a na jeho řešení by se měli podílet nejen rodiče, ale i instituce sociální péče a ministerstva svými preventivními programy.

Domů
Sdílet
Diskuse