Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2018 18:22
Čas čtení 0:00
Sona O.

Jihokorejské město měly řídit počítače a chtělo být nejmodernějším na světě. Nikdo v něm však nebydlí a dnes připomíná spíše Černobyl

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Songdo vybudovali developeři za 40 miliard dolarů. Vše v něm řídí počítače. Obyvatelům slibovali inteligentní high-tech bydlení a práci ve světových firmách. Namísto toho však město připomíná Černobyl.

Jižní Korea je jednou z technologicky nejvyspělejších zemí na světě. Už nejednou nám vyrazila dech s futuristickými inovacemi. Jednou z nich mělo být i město budoucnosti – Songdo. Songdo je však městem duchů. Ani po 15 letech od zahájení výstavby ještě není kompletně vybudované a žije v něm méně než čtvrtina předpokládaného obyvatelstva. „Je to jako žít v opuštěném vězení,” řekl jeden z obyvatel. Celý projekt se rozběhl v roce 2002. Investoři optimisticky předpověděli, že město bude plně funkční do roku 2008, pak se termín posunul na rok 2015 a naposledy na rok 2022.

#songdo#oakwood#korea#incheon

Město budoucnosti mělo odlehčit Soul od přílivu nových přistěhovalců. Hlavní město má už nyní více než 20 milionů obyvatel a trápí ho vážné problémy s přelidněním. Proto bylo Songdo postaveno pouze 40 km od hlavního města, problémem je však špatná dopravní situace. Cesta do Soulu zabere více než 2 hodiny.

Kromě počítačů zabudovaných přímo v ulicích, speciálních žlabů na odpadky, které smetí vysají přímo z bytů a mění je na elektrickou energii, obyvatelům slíbili i nové pracovní možnosti pro světové firmy, které měly sídlit v podnikatelské čtvrti. Město však nedokáže přilákat obchodníky, a tak zůstává 5 milionů čtverečních metrů kancelářských prostor nevyužitých.

Songdo

Songdo se mělo původně stát domovem pro více než 300 000 obyvatel. Dnes v něm žije pouze něco kolem 70 000. Mělo se v něm nacházet 80 000 apartmánů a 900 000 metrů čtverečních obchodních prostor. Celým městem se táhne čtvercový park nazývaný Central Park. Songdo mělo být postaveno v americkém stylu, aby tak přilákalo i více cizinců.

Klasické korejské školy či školky byste tu hledali jen těžko. Školství město budovalo na anglický a americký způsob. Sídlí zde například Stony Brook University z New Yorku. „Ve městě se nachází mnoho zahraničních škol, nemocnic a obchodů, ale jsou příliš drahé. Vše je zde příliš drahé,“ říká jeden ze 70 000 místních. „Vysoké ceny lidi odrazují a mnoho z nich se stěhuje zpět do hlavního města.“

Embed from Getty Images

Investoři nabízejí možnosti na nákup luxusních nemovitostí, a to ve čtvrti American Town. Developeři doufají, že do této části přilákají hlavně lidi z USA, Velké Británie, Kanady a Austrálie. Nacházet se zde budou 2 velké a 2 malé věže, které jsou momentálně ve stadiu výstavby s 9000 apartmány. V roce 2014 investoři tvrdili, že byty si už koupilo 1 200 lidí ze zahraničí, doufají, že nová čtvrt by mohla přinést až 21% nárůst obyvatelstva. CEO projektu Augustine Kim tvrdí, že American Town je zaměřeno hlavně na lidi, kteří opustili Severní Koreu pro život na západě a nyní se chtějí vrátit zpět domů. „Jsou tak zaměření na přilákání lidí ze zahraničí, že zapomněli na to, že místní zde žijí také. Pokud by snížili ceny, Songdo by se mohlo stát nejlepším městem v Koreji.“

Až 61 % projektu vlastní firma American Gale International, ta nikdy nepochybovala o úspěchu města. Za designem Songdo stojí newyorský architekt Kohn Pedersen Fox. Pracovní sílu a finanční podporu Songdo dodalo jeho spřízněné město Inčeon.

Za čtvrtí American Town se nachází billboard se sloganem: „Sen Inčeonu, vize Koreje.“ Pravdou je však to, že městu se nedaří a ani vize do budoucna nejsou nijak růžové. Již více než 50 firem své pobočky v Songdo zrušilo a doprava téměř vůbec nefunguje.

The way to go songdo city

Bloger Ian James pro Korea expose napsal: „Je to nový druh města. Zcela umělé, pečlivě upravené, bez jakýchkoli náznaků chudoby nebo úpadku a téměř prázdné. Je to lidská poušť.

Město je absolutně zaměřené na byznys. Neexistují zde žádné kulturní budovy. Žádné muzea, divadla ani kina.

V Songdo se nachází i nejvyšší mrakodrap v Jižní Koreji, je to asijské centrum obchodu a má 65 pater.

Domů
Sdílet
Diskuse