Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2018 12:10
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Neuvěřitelně přesná předpověď budoucnosti z roku 1999 pobláznila internet. Sloupeček v magazínu se naplnil téměř do puntíku

TECH
Uložit Uložené

Spisovatel David Gerrold dnes vyznívá mnohem katastrofičtěji, než možná zamýšlel.

Lidstvo se neustále vyvíjí a pokrok se jen tak nezastaví. Při představě, jak bude náš svět vypadat za necelých 20 let, bychom mohli popustit uzdu své fantazii, protože za dvě dekády se celá společnost může obrátit o 180 stupňů.

Na internetu se před dvěma dny objevila předpověď spisovatele Davida Gerrold z roku 1999, v níž se na požádání své kamarádky zamyslel nad vývojem technologií. Esther Schindler poprosila Gerrolda v roce 1999, zda by si nemohl najít chvíli času a zalovit hluboko ve své fantazii. Předpověď byla na rok 1999 mimořádně odvážná a i když ji možná řada lidí nebrala vážně, až dnes se ukazuje, jak blízko pravdě se Gerrold dostal.


Předpověď David Gerrold z roku 1999

„Mám mobilní telefon, kapesní organizér, pager, kalkulačku, digitální fotoaparát, nahrávač kazet, přehrávač hudby a ještě se mi tu někde povaluje u barevná televize. Někdy v příštích letech se všechna tato zařazení přemístí do jednoho. Bude to krabička užší než 2,5 centimetru a menší než balíček hracích karet. (Velikost bude určena podle toho, co se bude pohodlně držet a ne podle technologií uvnitř.)

Krabička bude mít displej s vysokým rozlišením, mikrofon, vstup pro sluchátka, fotoaparát, bezdrátové připojení, funkce telefonu i pageru, televizní i rádiový přijímač, digitální záznam a bude mít dostatečný výkon a paměť na to, aby fungovala jako stolní počítač. Bude se k ní dát připojit i klávesnice a monitor standardní velikosti. Ano, a bude umět pracovat i s e-mailem.

Co je nejdůležitější, bude umět rozeznávat hlasové pokyny a bude schopná hlas i vytvářet. Bude poslouchat a odpovídat v angličtině, nebo v jakémkoli jazyce, který budeš potřebovat, a ano, bude fungovat i jako překladač. Bude to tvůj agent, který ti bude plnit internetové povinnosti. Například: Potřebuji japonskou restauraci v Tulse, nedaleko Ramada Inn. Zarezervuj ubytování a připrav i cestu. Pokud tam není japonská restaurace, najdi italskou. Nebo, pošli hlasovou zprávu Bobovi v tomto znění: „Bobe, přijímáme tvou nabídku, ale budeme potřebovat návrh celé dohody do 15. Dej mi vědět, jestli to není problém.“

Nazval jsem toto zařízení „Personal Information Telecommunications Agent“ nebo ve zkratce Pita. Zkratka by mohla znamenat i Pain In The Ass [něco velmi otravného, pozn. red.], což pravděpodobně rovněž bude, protože mít k dispozici podobné připojení zničí vše, co už dnes zůstalo ze soukromí každého z nás.“

Domů
Sdílet
Diskuse