Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2018 15:14
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara

FILMY A SERIÁLY BRAD PITT
Uložit Uložené

Život Brada Pitta jak ho ještě neznáte.

Brad Pitt, rodným jménem William Bradley Pitt, se narodil 18. prosince 1963 v malém městečku Shawnee v americkém státě Oklahoma. Aktuálně je mu 54 let, což by si díky jeho mladému vzezření nikdo z nás ani nepomyslel.

V minulosti, ale i v současnosti je oblíbeným a žádaným hercem, který nemá na kontě ani jediného Oscara, a my si o něm v tomto článku řekneme více.

Téměř každý populární herec nebo herečka má za sebou strastiplnou cestu ke slávě a Brad Pitt vůbec není výjimkou. Brad se stal součástí věřící baptistické rodiny sestávající z matky pracující jako školní psycholožka a otce, jehož náplň práce byl management přepravní společnosti.

Brzy do jejich rodiny přibyly ještě dvě mladé ratolesti a Brad se tak mohl radovat z bratra Douglase a sestry Julie Neal. Od malička však neměl nějaký výrazný sklon k náboženství a považuje se zčásti za ateistu a agnostika (člověka s názorem, že není možné zjistit, zda Bůh existuje).

Rodina se kvůli otcově práci musela časem přestěhovat do malebného Springfieldu. Brad se na nové střední škole věnoval několika sportům zahrnujícím tenis a golf, ale i debatám či muzikálům. Na vysoké škole si zvolil jako zaměření žurnalistiku, grafický design, no a v neposlední řadě i reklamu.

Doporučeno
Věříš v osudovou lásku? Zažil ji Will Smith, princ Charles kvůli ní podváděl princeznu Dianu a Rey Reynolds pro ni opustil ženu Věříš v osudovou lásku? Zažil ji Will Smith, princ Charles kvůli ní podváděl princeznu Dianu a Rey Reynolds pro ni opustil ženu 10. listopadu 2020 17:47

Pittovi se na univerzitě celkem dařilo. Chvíli před jejím dokončením však dostal šílený nápad. „Mohu odejít. Vždyť to je tak jednoduché,“ řekl si, a ačkoliv mu k diplomu chyběly jen dva kredity, rozhodl se sbalit a vydat se ve svém autě do Los Angeles.

Vlastní rodině a blízkým přátelům tehdy řekl, že plánuje studovat umění na univerzitě v Pasadeně. Jako milovník filmů chápal, že když se v jeho okolí nic nenatáčí, musí se vydat jinam. Do centra filmového byznysu.

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara
Zdroj: NBC

Se svým autem Datsun, které nazýval Runaroud Sue, a tři sta dolary v kapsách rozběhl svůj nový život jako řidič limuzíny. Vozil striptéry z jedné párty na druhou, později pracoval jako rozvozce ledniček a vyzkoušel si i práci v kuřecím kostýmu, a to pro společnost „el Pollo Loco“.

Chvíli se snažil živit zpěvem, avšak brzy zjistil, že tudy cesta nevede. Své výplaty uplatnil na kurzy herectví a netrvalo dlouho, než se jeho tvář objevila v reklamách.

Brad však neměl mnoho peněz a musel bydlet na ubytovně spolu s dalšími osmi muži. Postupně se ale jeho život obracel k lepším zítřkům. V jeden den hrál na konkurzu scénu spolu se svou přidělenou partnerkou a osud zařídil, aby si agent vybral právě jeho.

Trvalo jen sedm měsíců, než se Brad vypracoval k získání vlastního agenta.

Jeho první reálně připsané role byly v telenovelových seriálech Another World a Dallas. Jako epizodní hostovací postava se objevil v Growing Pains, a tím se pomalu stával známějším.

Doporučeno
10 nejlepších filmů Brada Pitta 10 nejlepších filmů Brada Pitta 4. srpna 2019 7:00

V roce 1989 si Brad zahrál Billyho Cantona v televizním filmu stanice NBC s názvem Too Young to Die. Billy je ve snímku drogově závislý mladík, který si pod svá křídla přiklonil zneužíváním dívku hranou herečkou Juliette Lewis.

Jejich životy se však zamotají, a když se dvojice vydá na divoký výlet, cestu jim zkříží vražda. Mladá teenagerka se zdá být vinnou a její odsouzení by znamenalo smrt.

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

Brad a Juliette se na place do sebe zamilovali a následně spolu chodili tři roky. Zajímavostí v jejich vztahu je fakt, že mezi nimi byl devítiletý rozdíl – Juliette bylo 16, zatímco Pittovi už 24.

Velká změna přišla v roce 1991. Mladý Brad dostal nabídku zahrát si v projektu Thelma & Louise od Ridleyho Scotta. Scott byl přirozeně velké jméno, a tak se tato nabídka stala pořádnou výzvou.

V něm si zahrál neodolatelného kriminálníka v kovbojských botách, který se spřátelí s hospodyňkou Thelmou (Geena Davis) a užije si s ní pořádný sex, čehož využije k tomu, aby ji okradl o šest tisíc dolarů.

Kombinace charisma zlého chlapce a mistra smyslových her Pittovi přidělila status sexsymbolu, i když byl na plátně jen pár minut. Mimochodem, později byla vydána DVD verze obsahující původní vystřižené erotické scény.

Doporučeno
Herečka se pokusila políbit Brada Pitta, lidé mluví o sexuálním obtěžování Herečka se pokusila políbit Brada Pitta, lidé mluví o sexuálním obtěžování 3. srpna 2019 9:40

Brad se necítil moc příjemně a v retrospektivě věděl, jakou nervozitu zažíval přímo na place, když hrál nahý. Ve filmovém průmyslu to však není nic neobvyklého, a to platí i pro štáb. Tvůrci to na natáčení brali jako běžnou rutinu.

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara
Zdroj: Columbia Pictures

V pozdějších filmech Pitt potvrdil, že má na to stát se pořádným hercem. Rok na to, tedy v roce 1992, ho obsadil samotný Robert Redford do svého snímku A River Runs Through It. Režiséra neokouzlil svým hereckým výkonem, ale spíše svým vnitřním konfliktům.

Dokázal totiž výborně ztvárnit postavu, která balancuje mezi ohromujícím šarmem a bezohlednou sebedestrukcí. Tím se představil i v poněkud odlišném světle, tedy ne jen jako sexy kovboj. Brad byl ale přesvědčen, že nepodal svůj nejlepší výkon a chválu připisoval zejména štábu a tvůrcům.

Rok 1993 byl pro Bradovu kariéru opět velkým milníkem. Podruhé spojil síly se svou přítelkyní Juliette, a to v cestovním snímku Kalifornie, v němž si zahrál sériového vraha. Film byl po krátké době označen za příliš nihilistický (popíral spoločneské normy) a brutální, což vedlo k slabým finančním ziskům z kas kin.

Po premiéře však přišel nečekaný rozchod. Mimo toho, magazín Rolling Stone označil Pittův výkon za „vynikající – všechen ten mužský šarm vyzařující čistou hrozbu...“

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Brad si ale šel dál za svým snem, a to i přes menší překážky. Jedna z jeho dalších rolí, díky které se ještě více zviditelnil, byl snímek Interview With the Vampire. V něm jako upír oslňoval po boku herců jako Tom Cruise, Kirsten Dunst, Christian Slater či Antonio Banderas.

 

#interviewwiththevampire Follow @cinetvtimes for more!

A post shared by cinetvtimes (@cinetvtimes) on

Na MTV Awards 1995 obdržel rovnou dvě ceny, a to v kategorii nejvíce žádoucí mužský herec a nejlepší mužský výkon. Chvíli na to byl nominován i na vážnější ocenění, konkrétně Zlatý Glóbus za snímek Legends of the Fall (1994) a v kategorii nejlepší herec v hlavní roli.

V roce 1995 ale ještě na chvíli zůstaneme. Mnozí z vás velmi dobře vědí, že během něj vyšly dva dnes již kultovní projekty. Seven a Twelve Monkeys se staly nezapomenutelnými a Brad měl to štěstí zahrát si v obou. Za druhý jmenovaný mu byla opět připsána nominace na Glóbus. Tentokrát se nesla ve znamení výhry.

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara
Zdroj: New Line Cinema

Během natáčení Seven si našel přítelkyni Gwyneth Paltrow (Iron Man 3), se kterou se později i zasnoubil. Koupil si vilu v blízkosti Hollywoodu, avšak ani tento vztah z neznámých důvodů nevydržel a následoval další rozchod s odůvodněním: „Zmýlil jsem se.“

Pitt tak vstoupil do světa áčkových herců, kterým se hrnuly role jako na běžícím pásu. V těchto letech bylo jasně viditelné jeho rozhodnutí vzít si méně atraktivní role – duševně nemocného Jeffreyho, teroristu či rváče v projektu Fight Club (1999).

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara
Zdroj: 20th Century Fox

V něm se objevil jako domlácený, krátce ostříhaný chlapík s malou bradkou a křivými zuby. Jeho fanynky zřejmě vůbec nebyly spokojeny. Jen si připomeňte, jakého chlapíka s andělskou tváří ztvárňoval ve svých prvních počinech.

Následoval další vážný vztah. Jennifer Anniston, kterou znáte z komediálního seriálu Friends, byl oddaný až natolik, že prohlásil, že jejich vztah je prioritou, a pokud by jim cestu zkřížila práce, upřednostnil by svou manželku. Fotky z jejich manželství vypadaly jako splněný sen a dvojice na podobném principu fungovala i v realitě.

Ale ani tento vztah nevydržel. Říká se, že Jennifer chtěla mít dítě, ale svou volbu stále odkládala. Kromě toho se šeptalo i o blízkém vztahu Brada Pitta s krásnou kolegyní Angelinou Jolie z Mr. & Mrs. Smith (2005).

 

Brad and Jennifer Follow @cinetvtimes for more!

A post shared by cinetvtimes (@cinetvtimes) on

Mezitím si Brad zahrál ve filmech Ocean's Eleven (2001) a Troy (2004). Samozřejmě, kromě nich účinkoval i v jiných počinech a pravdou je, že se opět vrátil ve své šarmantní formě. Trója byla historický epos kolosálních rozměrů, což se projevilo i na rozpočtu v podobě 175 milionů dolarů.

Hlavní hrdina příběhu, na oko neporazitelný Achilles, vede Řeky do války, která tvarovala běh historie. Ironií je už jen fakt, že si samotný Achilles v podání Brada Pitta zranil achillovku, což jsme si už rozebrali v článku zde.

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Konečně, vztah Brada a Angeliny, který je dodnes rozebírán v bulvárech a magazínech pod pojmem Brangelina, se stal realitou. Jolie se se svými dětmi nastěhovala k Pittovi a pár si brzy adoptoval další. Do rodiny přibyl kambodžský chlapeček Maddox a etiopská holčička Zahara.

A aby toho nebylo málo, dvojice přivedla na svět i svého vlastního potomka – dívku jménem Shiloh Nouvel Jolie-Pitt. Abychom si to shrnuli, dnes mají už šest dětí, z toho tři jsou jejich vlastní. V roce 2016 však přišel impuls k rozchodu kvůli odlišným názorům a povahovým rozdílům.

V následujícím období zářil ve filmech jako The Curious Case of Benjamin Button (2008), Tarantinovu Inglourious Basterds (2009), apokalyptickém World War Z (2013), oscarovém Twelve Years a Slave (2013), válečném Fury (2014) či špionážním Allied (2016).

Kromě výše zmíněného Zlatého Glóbu dosud nezískal jedinou významnou a důležitou cenu, pokud pomineme vítězství Twelve Years a Slave v kateorii nejlepšího filmu na Oscarech. Když si vezmeme v úvahu všechny projekty, ve kterých skutečně zářil. Ale vidíte, i Leo DiCaprio na svého Oscara čekal dlouho.

Brad Pitt: Od řidiče striptérů a statusu sex symbolu až po nespočet lásek a hereckou slávu bez Oscara
Zdroj: Paramount Pictures

Interpretaci možného vztahu mezi Bradem a Marion Cotillard už necháme na vás, a stejně i jeho dlouhodobé lásky Angeliny Jolie. Existuje mnoho fám a málokdo ví, jak jsou na tom jejich soukromé životy.

Po oznámeném rozchodu měl těžké období a mimo jiné produkoval snímek Moonlight, který získal nejvyšší ocenění na Glóbech, a taktéž i na Oscarech. Na červeném koberci prvního jmenovaného se neobjevil, ačkoli produkoval samotný výherní film.

Na pódiu však již ano a získal masivní podporu od diváků tleskajících vestoje, což bylo velmi milé gesto.

Pitt sem tam přemýšlí, že by vyzkoušel i jinou profesi. Grafický design už kdysi studoval a mimo jiné se zajímá ve velkém i o architekturu. S Georgem Clooneym měl například plán vybudovat síť hotelů. Také se angažuje i do humanitárních a politických záležitostí.

Už v roce 2006 spolu s Angelinou založil takzvanou Jolie-Pitt Foundation. Jde o charitu poskytující pomoc po celém světě. Kromě ní podporuje i manželství stejného pohlaví.

A kde Brada uvidíme nejblíže? Mezi očekávané projekty můžeme hravě zahrnout Tarantinovo drama Once Upon a Time in Hollywood či sequel k World War Z. Tarantinovy skandály ale vytvořily značné problémy, takže nedokážeme s jistotou říci, jak se bude celý proces ohledně filmu vyvíjet.

 

#bradpitt ⭐ Follow @cinetvtimes for more!

A post shared by cinetvtimes (@cinetvtimes) on

Bradovy vztahy (posouvej šipkami)

 

Brad Pitt’s relationships Which one is your favorite? Follow @cinetvtimes for more!

A post shared by cinetvtimes (@cinetvtimes) on

 

Přáli byste Bradu Pittovi Oscarové ocenění? Nezapomeňte hlasovat v anketě níže a napište nám do komentářů název vašeho nejoblíbenějšího snímku s Bradem Pittem.

Zpět
Sdílet
Diskuse