Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2018 17:58
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

115 km sjezdovek, 3 snowparky nebo heliskiing: 5 důvodů, proč by ses měl na příští lyžovačku vydat do Livigna

SPORT
Uložit Uložené

Proč si vybrat za svou příští destinaci právě italský ráj u hranic se Švýcarskem?

Slunce tu svítí 300 dní v roce a srdce sněhomilce poskočí nad 115 km skvělých sjezdovek, nekonečnou freeride zónou a heliboardingem/skiingem za bezkonkurenční ceny v Evropě. Na lyžaře a snowboardisty, kteří nepřestávají lovit nové zážitky, mimo to čekají perfektně upravené sjezdovky v lyžařských střediscích Mottolino a Carosello 3000. 

Livigno jsem mohl zažít poprvé před pár dny, a tak vám mohu z první ruky přinést důvody, proč se tam podívám opět já, ale hlavně, proč byste měli udělat to samé.

115 km sjezdovek, 3 snowparky nebo heliskiing: 5 důvodů, proč by ses měl na příští lyžovačku vydat do Livigna

1. Podmínky pro freeride

Jasně, Livigno sice má kopu sjezdovek, ale ti, co prostě ví, sem jezdí hlavně za prašanem. Zahřát se můžete poblíž sjezdovek, ale to pravé ořechové si zasloužíte jen a pouze vlastním výšlapem do panenské přírody. Garantujeme vám, že následující sjezd bude nezapomenutelný. Určitě ale nezapomeňte na lavinovou výbavu (pípák, sondu, lopatu a ABS batoh) a nepřeceňujte své síly. Jednak jde o zdravý rozum, jednak byste mohli kdekoliv mimo sjezdovku bez výbavy schytat pokutu.

2. Svahy všech druhů

Ti, kteří si na freeride netroufají, nebo si prostě radši užijí upravenou sjezdovku s bombardinem za odměnu, mají k dispozici již zmiňovaných 115 kilometrů sjezdovek a 6 kabinových a 13 sedačkových lanovek, které každého dovezou, kam je libo. K dispozici je 12 černých, 37 červených a 29 modrých sjezdovek. Odvážlivci se pak mohou předvádět v několika různých snowparcích.

115 km sjezdovek, 3 snowparky nebo heliskiing: 5 důvodů, proč by ses měl na příští lyžovačku vydat do Livigna

3. Bezcelní zóna

Neplatí se zde DPH, spotřební daně a do určité míry ani clo. Co to znamená? Litrovka Jägermeisteru do 8 eur, cigarety o něco levnější než u nás. Nebudeme si přece nalhávat, že po náročném dni lyžování není potřeba upustit páru. Levnější je tu i móda, parfémy a pohonné hmoty.

4. Město samotné

Původně chudá zemědělská obec je zastavěna klasickými alpskými příbytky ze dřeva, které zasněžené vypadají pohádkově. Ve městě je navíc mnoho podniků na úrovni, k rozhodování klidně poslouží Foursquare. Určitě nevynechte hernu Cronox nedaleko centra, kde můžete na flipperech a všemožných proradných hrách porážet své druhy a následně za vyhrané žetony nakupovat odměny.

115 km sjezdovek, 3 snowparky nebo heliskiing: 5 důvodů, proč by ses měl na příští lyžovačku vydat do Livigna

5. Doplňkové aktivity

Chcete pozvednout svůj freeride na novou úroveň? Zkuste heliskiing. Po domluvě s ideálně dalšími třemi zájemci vás s průvodcem vyhodí na některém z blízkých vrcholů a pak už je celá hora jen vaše. Ve městě jsou také k zapůjčení fatbiky nebo sněžné skútry. Stejně jako v každém pořádném středisku, ani v Livignu nechybí skvostný aquapark.

Domů
Sdílet
Diskuse