Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2018 18:36
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Ve Skotsku byl nalezen možná největší tvor, který kdy žil na Zemi. Měřit by se mohl jen s plejtvákem obrovským

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ichtyosaurus byl vodní plaz, který žil v mořích a oceánech před 250 milion lety.

Před dvěma lety objevil amatérský paleontolog Paul de la Salle fosilní pozůstatky na skotské pláži v Sommersetu. Svůj nález si nenechal pro sebe, zanesl jej profesionálním paleontologům, kteří jej zkoumali až doteď.

Analýza odhalila, že se jedná o kosti pravěkého Ichtyosaura, vodního živočicha, který žil před 205 miliony lety

Jedná se o velmi rozmanitou čeleď, která se skládala z několika druhů, přičemž ten nejmenší dosahoval jen několika desítek centimetrů, zatímco ti největší měřili více než 10 metrů.

Ve Skotsku byl nalezen možná největší tvor, který kdy žil na Zemi. Měřit by se mohl jen s plejtvákem obrovským
Zdroj: Wikipedia.org/Edouard Riou

Tedy alespoň takový byl do současnosti předpoklad. Už v roce 1920 byl sice v Nevadě objeven gigantický ichtyosaurus, který měřil 21 metrů, avšak v roce 2016 nalezené kosterní pozůstatky patřily vodnímu živočichovi, jehož tělo bylo delší než 26 metrů

Přestože byl ve Skotsku nalezen jen malý fragment tvora, vědci dokázali jeho délku určit na základě srovnání s nevadským ichtyosaurem, u něhož se zachovala stejná kost v čelisti.

Díky tomuto zjištění navíc paleontologové začali zkoumat i další kosterní pozůstatky, jež byly nalezeny v roce 1850 poblíž anglického Bristolu. Dříve se mělo za to, že jde o pozůstatky neznámého dinosaura, nová zjištění však napovídají, že by mohlo jít ichtyosaura, který by mohl být ještě větší než ten šestadvacetimetrový.

Ve Skotsku byl nalezen možná největší tvor, který kdy žil na Zemi. Měřit by se mohl jen s plejtvákem obrovským
Zdroj: Wikipedia.org/Heinrich Harder

V současnosti je za největšího tvora na Zemi považován plejtvák obrovský, který měří mezi 24 a 28 metry. Nově objevený ichtyosaurus tedy většinu plejtváků svými rozměry převyšoval, navíc je pravděpodobné, že další jedinci tohoto druhu mohli být ještě větší.

Domů
Sdílet
Diskuse