Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2018 19:38
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Spotify bude zákazníkům O2 opět požírat data. Smlouva dvou gigantů porušuje síťovou neutralitu

TECH SPOTIFY
Uložit Uložené

Operátor O2 měl akci, při které zákazníkům u vybraných tarifů nezapočítával data. To teď ale Český telekomunikační úřad zatrhl.

Pusťte si 30 milionů skladeb do svého mobilu. Zákazníci O2 teď poslouchají Spotify bez účtování dat,“ lákal operátor O2 ještě nedávno na svojí akci. U vybraných tarifů totiž nezapočítával uživatelům oblíbené streamovací služby data a ti si tak mohli užít své oblíbené interprety bez jakéhokoli omezení. Jenže to teď končí.

Český telekomunikační úřad si na modrého operátora posvítil a zjistil, že jeho podmínky porušují síťovou neutralitu. Co to znamená? Poskytovatelé služeb přístupu k internetu mají povinnost nakládat s veškerým provozem stejně, bez diskriminace nebo omezení. Jinak řečeno – nezapočítáváním dat O2 vlastně upozaďovalo konkurenční poskytovatele streamované hudby – tedy např. Apple Music nebo Tidal.

Spotify bude zákazníkům O2 opět požírat data. Smlouva dvou gigantů porušuje síťovou neutralitu
Zdroj: Pxhere.com

A to je zakázáno. Partnerství, které O2 uzavřelo se Spotify, musí omezit do té míry, aby vyhovovalo evropskému nařízení o síťové neutralitě. „Byla to časově omezená nabídka, platná do 31. 5. S ohledem na uvedenou výzvu ČTÚ jsme se rozhodli nabídku neprodloužit,“ řekla tisková mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Doporučeno
Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí 29. listopadu 2023 14:00

Jak to tedy bude dál? V nabídce O2 zůstane tříměsíční zkušební verze zdarma, ale samotný streaming už bude započítávám dle standardního datového objemu. 

Domů
Sdílet
Diskuse