Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2018 22:24
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Přejít přes silnici na červenou? V Číně tě za trest postříkají vodou, tvou tvář zveřejní po městě a ztratíš i body ze sociálního kreditu

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

Tresty za zdánlivě nevinný přestupek mají svou váhu.

V daleké Číně si úřady dávají záležet na tom, aby lidé dodržovali zákony naplno. I když by se ti mohlo zdát, že přeběhnutí přes silnici přesto, že na semaforu pro chodce svítí červená, není vůbec závažným přestupkem, v Číně mají jiný názor. Momentálně ve městě Daye v provincii Ču-pej úřady vymyslely speciální způsob, jak lidi od nesprávného přecházení přes silnici odradit.

Před jeden z frekventovaných přechodů postavily pár menších sloupů. Sloupy dosahují jen úrovně nohou a obsahují zásoby vody s teplotou 26 stupňů Celsia, která končí právě na nohách a těle neposlušných občanů. Nová bezpečnostní vychytávka lidi upozorňuje i hlasovými pokyny o tom, kdy mohou přecházet a kdy je to zase příliš nebezpečné. Navíc voda není jediným faktorem, který by měl lidi přesvědčit, ať neriskují. Každý rok zahyne při nehodách na silnicích v Číně přibližně čtvrt milionu lidí.

Sloupy obsahují technologii na rozpoznávání obličeje, a proto se právě tváře lidí přecházejících přes silnici na červenou objevují na velkých obrazovkách po městě. Morálka je v Číně velmi podstatnou součástí života, a tak bys zřejmě nechtěl skončit na obrazovce, kde tvé nezodpovědné chování vidí a komentují tisíce lidí.

Doporučeno
Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce 23. ledna 2023 8:30

Aby toho nebylo málo, po opakovaném porušování pravidel by se ti mohlo stát, že ti čínská vláda jednoduše sníží sociální skóre. Pokud klesne dostatečně nízko, nebudeš moci používat letadla, vlaky, posílat své děti do některých škol či dokonce ti mohou úřady i zpomalit internet.




Domů
Sdílet
Diskuse