Chléb ze cvrččí mouky vás zásobí pořádnou dávkou proteinů.
Penny Market včera zařadil do své nabídky chléb z cvrččí mouky. Jako první z českých řetězců s potravinami začal nabízet tuto pochoutku rovnou ve všech svých 347 prodejnách. Jedno balení vás vyjde na 49,90 koruny a pochutnáte si v něm na téměř dvou stovkách rozdrcených cvrčků.
A jaká je výhoda takového pokrmu? Na rozdíl od běžného chleba obsahuje cvrččí ekvivalent daleko více proteinů. Výrobek však není tvořen výhradně z drceného hmyzu. Ten tvoří deset procent. Vyrábí se z něj totiž mouka, která však sama o sobě nenakyne, a tak musí být doplněna běžnou moukou.
Chléb s cvrččí moukou dodává česká společnost SENS Foods, která má farmu na cvrččí mouku v Thajsku. Ta svůj výrobek prodává Hradecké pekárně, která přidává běžnou mouku a ze vzniklé kombinace peče chléb, který nově naleznete na pultech Penny marketu.
Rozšíření produktů hmyzího původu na trhu napomáhá nové nařízení Evropské unie platné od letošního roku, podle nějž se hmyz považuje za potravinu nového typu.
Do budoucna je tedy možné, že si budete ke snídaní dopřávat cvrččí pečivo, aniž by vám to připadalo jako exotická varianta. Začít můžete už dnes.