Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2018 17:05
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Druhá série 13 Reasons Why potěší oddané fanoušky, ale celkově přináší jen málo nového (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pokračování seriálového hitu dorazilo s druhou sérií. Byla však potřeba?

Teenagerské drama 13 Reasons Why vtrhlo mezi diváky loni a nadchlo snad každého, kdo mu dal šanci. Rychle si našlo oddané fanoušky, ale postaralo se i o nemalou dávku kontroverze.

Někteří seriálu vyčítali, že romantizuje sebevraždu a nesprávně či mylně informuje o duševní krizi či psychických chorobách, jiní tvůrce chválili, že se chopili těchto citlivých témat a že se o nich konečně začalo mluvit.

Seriál byl pro Netflix dalším úspěchem a odnesl si většinou pozitivní kritiku. Kolega Jakub mu ve své recenzi udělil solidního 7,5 bodu. Co se mě týče, přiznávám, že bych první sérii ohodnotil i lépe, protože se mnou dokázala emocionální cvičit víc, než jsem čekal.

Druhá série 13 Reasons Why potěší oddané fanoušky, ale celkově přináší jen málo nového (Recenze)
Zdroj: Netflix

Nebyl jsem si však jistý, zda je dobrý nápad pokračovat. Příběh se zdál být uzavřen, a ačkoliv zůstalo několik jeho linií otevřeno, neměl jsem s tím žádný problém. Líbí se mi, když tvůrci nechají prostor i divákovi. Jenže šlo o hyper úspěšný seriál, takže po roce tu máme druhou sérii.

Od smrti Hannah Baker (Katherine Langford) uběhlo pět měsíců. Clay (Dylan Minnette) chodí se Skye (Sosie Bacon) a snaží se vrátit do normálního života. Rodiče Hannah už spolu nežijí, ale její matka (Kate Walsh) žaluje střední školu Liberty High za to, že dceři nebyli její představitelé schopni pomoci.

Začíná soudní proces, během nějž budou postupně vypovídat všichni, co se ocitli na Hanniných audiokazetách. Clay pak najde záhadnou polaroidovou fotografii. Ta naznačuje, že Hannah nebyla jediná oběť znásilnění.

Druhá série 13 Reasons Why potěší oddané fanoušky, ale celkově přináší jen málo nového (Recenze)
Zdroj: Netflix

Celý seriál je koncipován zmíněným soudním procesem. Audiokazety nahradily výpovědi postav, které se ve svém vyprávění vracejí do minulosti, osvětlují svůj vztah k Hannah a ukazuje se, že skrývají nejedno tajemství.

Právě na těchto „překvapivých odhaleních“ stojí jádro druhé série. Opět se vracíme ke známým událostem, ale dostáváme k nim nové, bonusové informace, které je staví do jiného světla.

Ve své podstatě se však rekapituluje už viděné a odhalená tajemství působí až příliš násilným dojmem. Jako by tvůrci museli zařadit, aby děj ještě více zdramatizovali. Některá z nich jsou poměrně zásadní a zpětně nedává příliš smysl, že se o nich Hannah nezmínila na páskách.

První série měla chytlavý nápad – 13 kazet, 13 lidí. Byli jsme zvědaví, proč jsou na těch kazetách a co udělali. Mnoho diváků (oprávněně) nadávalo, že si Clay pásky pouštěl jako zpomalený film, ale právě tato scenáristická berlička udržovala potřebné napětí. Ve druhé sérii už nic takového nemáme, takže seriál citelně ztrácí tah na branku.

Druhá série 13 Reasons Why potěší oddané fanoušky, ale celkově přináší jen málo nového (Recenze)
Zdroj: Netflix

Ano, osvětluje některé věci, doplňuje nové informace, ale mnohokrát jsem se nemohl zbavit pocitu, že zkrátka přešlapuje na místě. Prostě dokola přežvýkávání události první série. Jako bychom sledovali spíše režisérský sestřih pro fanoušky než plnohodnotné pokračování.

Druhá linie s polaroidy je sice potenciálně zajímavá, ale v zásadě nikam nevede a po odhalení, kdo za fotkami stojí, zjistíte, že šlo o umělý scenáristický pokus o dodání mysteriózní či tajemnosti.

Po celou dobu sledování jsem se nemohl zbavit pocitu, že je celá řada v podstatě zbytečná. Není špatná, ani to není vysloveně ztráta času, ale další epizody už z mého pohledu nebyly potřebné. Tvůrci navíc nejednou tak strašně dramatizovali, až to místy přehnali a sklouzávají k silné teatrálnosti.

Chybělo mi v tom trochu více člověčiny. Chápete, nějaký ekvivalent té milé a přirozené scény, kdy si Clay a Hannah zatancovali na školním plese.

Druhá série tlačí na depresivnost až příliš silně a tím pádem je po čase výsledkem divácká otrávenost a znuděnost. V jistém okamžiku jsem už i já měl chuť všechny postavy pěkně profackovat a posadit před psychiatra.

Asi to nevyznívá zrovna pozitivně, ale stále jde o dobrý seriál. Je však primárně určen hardcore fanouškům první série. Ti budou podle mého názoru více než spokojeni.

Druhá série 13 Reasons Why potěší oddané fanoušky, ale celkově přináší jen málo nového (Recenze)
Zdroj: Netflix

Pokud jste si k postavám dokázali vypěstovat nějaké pouto, jejich osudy vás asi zajímat budou. O to víc, když opět všichni herci hrají velmi dobře. Minnette a Langford jsou obsazení typově na jedničku, mají mezi sebou skvělou chemii a osobně si myslím, že právě Katherine Langford čeká skvělá budoucnost.

Nezaostávají ani ostatní, vyzdvihl bych hlavně Alishu Boe (Jessica), Milese Heizera (Alex) a Brandona Flynna (Justin). Opět se můžeme těšit na příjemný písničkový soundtrack a solidní technickou stránku.

Když tak nad tím přemýšlím, tak tvůrci na první sérii navázali asi nejlépe, jak mohli. Nedopadlo to špatně, pokud jste však při předchozí sérii trpěli, je nesmyslné pokoušet se naskočit a doufat, že se nyní nějak chytíte.

Nechytíte, maximálně se unudíte k smrti. Já sice nepatřím k tvrdému jádru fanoušků, ale jak jsem napsal, seriál u mě dokázal emocionální rezonovat.

A i druhá série obsahuje několik emocionálních a silných momentů. Závěr je samozřejmě zase otevřený (až příliš okatě), ale osobně bych už třetí sérii nepotřeboval. Tato kapitola se zkrátka uzavřela a už vážně není co dodávat. 6,5/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Zpět
Sdílet
Diskuse