Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2018 16:29
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Když jí bylo 13 let, prožila vztah se starším mužem. The Tale je emocionálním příběhem o traumatických vzpomínkách (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nenápadné drama se skvělou Laurou Dern by mělo být povinnou jízdou pro všechny milovníky silných psychologických příběhů.

Záhadně laděné psychologické drama The Tale vychází ze skutečného příběhu režisérky a scenáristky Jennifer Fox. Zpočátku jsem snímku nevěnoval přílišnou pozornost, avšak mírnou zvědavost ve mně ukázky vzbudit dokázaly. Přesto však film plaval mimo mou pozornost.

Pak se však na něj sesypala chvála kritiků a já jsem se rozhodl, že The Tale dám šanci. A ještě že jsem tak učinil. Čekal mě totiž silný příběh, který velmi citlivě, ale přesto poměrně nekompromisně rozebírá velmi nepříjemná témata.

48letá Jennifer (Laura Dern) je úspěšnou dokumentaristkou, která vyučuje na univerzitě. Jednoho dne ji rozruší nervózní telefonát její matky (Ellen Burstyn). Ta objevila školní práci Jennifer, která popisuje svůj vztah se starším mužem, když jí bylo 13 let.

Když jí bylo 13 let, prožila vztah se starším mužem. The Tale je emocionálním příběhem o traumatických vzpomínkách (Recenze)
Zdroj: HBO

Jennifer se následně vrací ve vzpomínkách do minulosti, na léto, které strávila v letním táboře paní G. (Elizabeth Debicki), kde se spolu s ostatními mladými dívkami zdokonalovala v jezdectví.

Její vzpomínky jsou příjemné a téměř idylické, ale když se pustí do pátrání, zjistí, že během toho léta se na táboře něco stalo. Něco, co Jennifer vytěsnila.

The Tale je fascinujícím dramatem, a to nejen tím, jak otevřeně se zabývá mimořádně traumatickými událostmi.

Jennifer Fox na jednu stranu představuje portrét ženy, které se stalo něco příšerného, kromě toho se však zaměřuje také na způsob, jakým funguje paměť a jak si vzpomínky často idealizujeme, případně je dobrovolně mažeme jen proto, abychom vůbec dokázali dál normálně žít.

Když jí bylo 13 let, prožila vztah se starším mužem. The Tale je emocionálním příběhem o traumatických vzpomínkách (Recenze)
Zdroj: HBO

Film je velmi důmyslně natočen, návraty do hrdinčina dětství a pohrávání si s tím, nakolik jsou její vzpomínky přesné, působí zajímavě a originálně. Divák je tak v neustálém napětí z toho, co se vlastně během toho léta odehrálo.

Svým způsobem mi The Tale připomnělo válečný animák Valčík s Bašírem, ačkoli žánrově jde samozřejmě o zcela odlišná díla. V obou je však na prvním místě paměť a potlačené či zamlžené vzpomínky.

Jennifer Fox patří poklona za to, že dokázala tuto náročnou látku uchopit tak komplexně. Zbytečně netlačí na emoce diváka, ani se ho nesnaží za každou cenu šokovat. O to silnější a emocionálnější její příběh je. Ještě větší sílu mu pak dodává fakt, že toto vše Jennifer Fox opravdu prožila.

Je třeba zmínit i vynikající herecké výkony. Zejména Laura Dern v titulní roli je perfektní a maximálně uvěřitelná. Výbornou práci však odvedla i Isabelle Nélisse, která ztvárnila její 13leté já a měla opravdu náročný part.

Když jí bylo 13 let, prožila vztah se starším mužem. The Tale je emocionálním příběhem o traumatických vzpomínkách (Recenze)
Zdroj: HBO

Zahrála ho však bez zaváhání. Nesmíme však zapomenout ani na Elizabeth Debicki, Johna Rittera a Ellen Burstyn. Všichni jsou ve svých rolích skvělí.

The Tale je pomalu vyprávěným psychologickým dramatem, avšak píše se mi o něm poměrně těžko. Toto sousto zkrátka musí každý strávit sám. Nejlépe tedy uděláte, pokud si snímek rovnou zhlédnete a necháte jej v sobě dozrávat. Garantuji vám, že jej z mysli jen tak nedostanete. 8,5/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse