Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2018 15:40
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Největší skotská filmová hvězda od dob Seana Conneryho. I takto bývá označován charismatický Ewan McGregor alias Obi-Wan Kenobi

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Talentovaný herec, vášnivý motorkář a taťka k pohledání.

47letý skotský herec Ewan McGregor je pro filmové publikum známý zejména díky postavě oblíbeného Obi-Wana Kenobiho ze série Star Wars či drogově závislého Marka Rentona z kultovní klasiky Trainspotting. Diváci mohou McGregora z jeho dlouhé filmografie znát z množství komerčních projektů, ale také z komornějších filmů.

Tento sympatický chlapík začal o kariéře herce uvažovat již v raném věku, přesněji v devíti letech. V dané době ho při sledování Star Wars IV inspiroval jeho strýc Denis Lawson, hrající postavu jednoho z nejtalentovanějších pilotů odboje, Wedge Antillese. Jak se později ukázalo, láska k Hvězdným válkám je v jejich rodině dědičná.

Na Ewanovu úspěšnou roli Obi-Wana Kenobiho úsměvným způsobem odkazuje i jeho bratr Colin McGgregor, bývalý pilot British Royal Air Force. Colinova letecká přezdívka z dob RAF „Obi-Two“ zábavným způsobem zdůrazňuje jejich bratrskou soudržnost, o které mnoho sourozenců může jen snít.

Ewanovy herecké počátky lze reálně sledovat už od jeho 16 let, kdy se po studiu divadla na skotské Morrison's Academy a po práci asistenta v zákulisí Perth Theatre přesunul do Londýna, kde úspěšně absolvoval Guildhall School of Music and Drama (kterou vystudoval i Daniel Craig).

Šest měsíců po dokončení školy debutoval v televizním seriálu Lipstick on Your Collar – psal se rok 1993. V témže roce si jako 22letý zahrál v seriálu Scarlet and Black po boku mladé, jen o rok starší, dnes již poměrně populární herečky Rachel Weisz.

Zlomové období však mělo přijít v roce 1994, kdy se objevil v thrilleru kreativního Dannyho Boylea, Mělký hrob (Shallow Grave), a s režisérem navázal i na další spolupráci.

Ta první byla pro jeho kariéru dozajista velmi cennou zkušeností, ale mimořádný úspěch čekal McGregora až 2 roky na to, kdy svět poznal Trainspotting a Ewanovu postavu Marka Rentona (za roli obdržel BAFTA Scotland Award v kategorii Nejlepší herec).

Největší skotská filmová hvězda od dob Seana Conneryho. I takto bývá označován charismatický Ewan McGregor alias Obi-Wan Kenobi
Zdroj: PolyGram Filmed Entertainment

Při premiéře v USA tato dnes již kultovní záležitost vyvolala  nemalý rozruch. Tehdejší senátor Bob Dole Trainspotting kritizoval za to, že svým pojetím oslavuje užívání drog. Jeden by si pomyslel, že podobné tvrzení může vyslovit pouze člověk, který Boyleovo drama ani neviděl.

K tomu se mimochodem samotný senátor později i přiznal.

Film údajně posoudil pouze na základě listováni mezi recenzemi. Ve spojitosti s filmem se s hercem spojuje i jedna pro někoho nemilá, ale pro Ewana vcelku zábavná příhoda. Krátkou dobu po premiéře snímku ho celníci kontrovali kvůli podezření z držení drog. Tuto událost však bral jako kompliment.

Domů
Sdílet
Diskuse