Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2018 10:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Japonci strhli část platu, protože šel na oběd o 3 minuty dřív. Město svolalo tiskovku, aby se za jeho konání omluvilo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Japonsku je pracovní morálka nepředstavitelně náročná.

Pracovní morálka v Japonsku dosahuje často až nepřijatelné úrovně. Obyvatelé asijské země jsou odmalička vychováváni k tomu, aby své práci dávali prakticky všechen svůj čas, a tak v zaměstnání tráví dlouhé hodiny a přesčasy. V zemi to postupem času vyvolalo i problém se stoupajícím počtem sebevražd, které mají na svědomí právě nevhodná pracovní očekávání a podmínky.

Důraz na dodržování pravidel se prokázal i při posledním zvláštním případě z města Kobe. Zaměstnanec pracující pro městskou vodárenskou společnost byl zahanben a pokutován za to, že začal svou jídelní přestávku o 3 minuty dříve. Inspekce přišla na to, že 64letý muž podobně v předstihu začínal svou přestávku 26krát v průběhu sedmi měsíců, a tak město svolalo oficiální tiskovou konferenci, na níž oznámilo trest pro zaměstnance a veřejně se omluvilo za jeho nevhodné chování.


Zákon o veřejné službě obsahuje část o tom, že zaměstnanci se na svou práci musí naplno koncentrovat. Pracovníkovi proto strhli z výplaty polovinu denní mzdy. Mluvčí města zdůraznil, že zaměstnanec nerespektoval přestávku na oběd začínající ve dvanáct a končící v jednu. Od svého stolu vstával vždy o pár minut dříve, což je nepřípustné.

Domů
Sdílet
Diskuse