Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. července 2018 14:33
Čas čtení 0:00
Jakub Hvozdovič

První očista opět zahazuje potenciál šíleného hororu, ale fanoušky série pravděpodobně potěší (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Žádná inovace se nekoná. The First Purge je opět nemastnou a neslanou kostrou zajímavého námětu.

Dva roky uběhly jako voda a my se zde opět setkáváme u recenze filmu ze série Očista, tentokrát s označením The First Purge. Nikdo z nás už v podstatě nedoufal, že by nás snímek mohl uzemnit po audiovizuální stránce. Tři zpackaná béčka jsou toho jasným důkazem.

Jedním dechem však alespoň za sebe musím dodat, že zde hořela malá jiskřička naděje. Maličká šance, že tvůrce James DeMonaco popustí uzdu své fantazii.

S příchodem prequelu, který nám měl ukázat, jak to všechno začalo, měl skvělou příležitost. Shodneme se snad totiž, že až satirická myšlenka celé série by mohla být při správném zpracování opravdu fajn.

Očista se sociálním tématům v minulosti rozhodně nevyhýbala, ale dělala to extrémně nezajímavým způsobem. Možná stačí ukázat Ameriku v jejím rozkladu, zobrazit nástup zvrácené NFFA (New Founding Fathers of America) k moci, nebo vytvořit konečně zajímavého záporáka. Stačí fakt málo.

První očista opět zahazuje potenciál šíleného hororu, ale fanoušky série pravděpodobně potěší (Recenze)
Zdroj: Universal Pictures

Kromě úvodní krátké expozice nás však nic podobného nečeká a hned od začátku tak jedeme po staré známé koleji. První očista nás zavede do doby, kdy se nově zvolená strana NFFA rozhodne vyzkoušet sociologický a psychologický experiment mezi obyvateli Staten Islandu.

Kriminalita je zde rozšířená a právě 12 beztrestného hodin má její úroveň snížit. Zjišťujeme, že všechno se to rozjíždělo pod dohledem naivní doktorky (Marisa Tomei – teta May z nového MCU Spideyho) a samozřejmě, že za oponou operovala politika.

Zasažen tedy má být Staten Island v New Yorku, kde se obyvatelé chystají zůstat, respektive řádit za finanční kompenzaci. V sousedství však žije hned několik tvrdých gangsterů, přičemž jedním z nich je i hlavní postava Dmitri (Y'lan NoelInsecure).

Ten si nenechá kazit byznys a zvláště nechce ohrozit svou známou Nyu (Lex Scott Davis – seriálový Training Day) a jejího bratra Isaiaha (Joivan WadeEast Enders). Jak to už bývá zvykem, vše se porouchá, nastává chaos a postavy bojují o holý život.

První očista opět zahazuje potenciál šíleného hororu, ale fanoušky série pravděpodobně potěší (Recenze)
Zdroj: Universal Pictures

Po úvodní čtvrthodince si uvědomíte, že pokud jste nemilovali předchozí filmy, neužijete si ani tento. Opět zde máme několik až komicky napsaných postav, které se snaží před děsivým večerem skrýt. Nevěří, že by k něčemu mohlo dojít, ale šílenci v maskách je rychle přesvědčí o opaku.

Následně začíná klasická cesta z bodu A do bodu B, která je o trochu ukecanější než předchozí filmy, přičemž ubírá i na brutálních vraždách či typických levných lekačkách.

Tyto aspekty se snaží nahradit jakýmsi napětím, které zde bohužel na osobní úrovni nefunguje. Proč nefunguje? Neboť musíte disponovat obrovskou dávkou divácké empatie, aby vám na postavách po velmi strohém úvodu vůbec záleželo.

Atmosféra však zůstává fajn. Masky jsou opět správně znepokojivé a podivíni v ulicích děsiví. Možná si říkáte, že to jsme už několikrát viděli a chcete vědět, co nového film nabízí.

Téměř nic. První očista je totiž v opěrných bodech na vlas podobná té předchozí. Kamera se sice trochu víc roztřásla, přestřelky se koncentrují až v závěrečné třetině, společenský komentář je očividnější, hudební složka populárnější. Tam však počet novinek končí.

První očista opět zahazuje potenciál šíleného hororu, ale fanoušky série pravděpodobně potěší (Recenze)
Zdroj: Universal Pictures

Stále sledujete akční formulku druhého a třetího snímku ve stejném hávu, ale s jinými nášivkami. Nevím, zda má tedy smysl příliš rozebírat všechny kladné a záporné aspekty filmu. Je to prostě Očista.

Je to Očista a její fanoušci ji budou pravděpodobně zbožňovat stejně jako předchozí části. Ti, kteří od série naivně čekali něco víc, budou opět zklamáni.

Buďme však upřímní. První skupina zaplňuje sedadla v kinosálech v mnohem větším počtu, a proto se zavřenýma očima filmu uděluji 5/10 a věřím, že fanoušci si ještě nějaký ten bodík přihodí.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse